Criză de specialiști în chirurgia toracică la spitale de urgență

Publicat de Stan Lucian, 16 mai 2025, 15:17
Un singur medic de chirurgie toracică există la Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc, dr. Adrian Dobrică. Acesta este nevoit să opereaze toate cazurile de acest fel atât din Harghita cât și din Covasna precum și urgențele care vin la UPU din alte județe apropiate.
Peste 7.000 de intervenții din care 1.500 au fost urgențe imediate au fost efectuate de dr. Dobrică în ultimii 15 ani, de când a înființat aici un compartiment de chirurgie toracică.
Adrian Dobrică a precizat pentru Radio Târgu Mureș că în cei 15 ani de activitate, nu a avut nici un concediu și, practic, s-a mutat în spital:
”Patologia toracica fiind o specialitate deficitară, numărul de accidente de circulație, de accidente de tot felul, accidente domestice, agresiuni de animale, hetero-agresiuni… numărul lor este în creștere. Fiecare spital județean ar avea nevoie de această specialitate numai că numărul de specialiști este mic și este concentrat la nivelul centrelor universitare mari. Prin urmare, eu am deservit zi și noapte toată patologia asta toracică și trebuie să te muți, practic, în spital…”.
Și în Centrul Universitar din Târgu Mureș există un singur medic chirurg de patologie toracică, prof. dr. Bogdan Suciu, iar specialiști în această specialitate sunt extrem de puțini la nivel național.
De asemenea, chirurgia cardio-vasculară, este o altă specialitate la fel de deficitară.
Pe lângă faptul că e mai prost recompensată față de alte specialități medicale, chirurgia toracică nu e deloc tentantă pentru rezidenți din cauza nevoii de implicare permanentă, mai spune dr. Adrian Dobrică:
”Rezidențiatul este greu iar, în ziua de astăzi, absolvenții de Medicină încearcă să aleagă specialități mai ușoare, mai lipsite de responsabilitate, fără componentă medico-legală, fără traumatologie, fără cazuri dificile… și atunci, numărul va fi în scădere și mai mult, atât în chirurgia toracică cât și în chirurgia cardio-vasculară.”
Coordonatorul Compartimentului de chirurgie toracică a Spitalul Județean de Urgență din Miercurea-Ciuc, dr. Adrian Dobrică, mai spune că înainte de înființarea compartimentului, mortalitatea generală la cazurile severe era aproape de 100%, iar în prezent, prin colaborarea cu celelalte specialități chirurgicale, în cazurile extreme, mortalitatea generală a ajuns sub 2%.
Autor: Cristina Bulbescu