Cum se pregătesc tradiţionalele sarmale de Crăciun
Sarmaua este un preparat culinar din carne tocată (de obicei de porc, dar și de vită, oaie, pasăre sau chiar pește), amestecată cu orez și cu alte ingrediente, învelită în foi de varză proaspătă sau acră, de viță sau de ștevie etc. în formă de rulou. În România se servește de obicei cu mămăligă și smântână.
Acest produs culinar este cunoscut, cu aceeași denumire, în mai multe țări, din apropierea bazinului răsăritean al Mării Mediterane: Turcia, Ungaria, România, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Palestina, Iordania, Siria, Liban, Grecia, precum și în Republica Moldova.
Sarmaua este mâncarea nelipsită a românilor. Dar când, unde au apărut sarmalele? Ion Creangă descrie cu atâta dragoste cum arătau sarmalele pe care le mânca lupul din poveste, încât îți pui întrebarea cum se pregătesc sarmalele corect?
Colega noastră Emanuela Aranyos a făcut o scurtă vizită în județul Sibiu, în comuna Gura Râului şi ne aduce de acolo o rețetă minunată de sarmale, pregătită de Crăciun:
Emanuela Aranyos
Foto: www.lauraadamache.ro