DÂMBOVIȚA: Aproape 60 de victime după două explozii succesive la o staţie GPL din Crevedia

UPDATE: 16,23: Încă 8 victime de la Crevedia vor fi transferate la spitale din Austria, Germania si Norvegia

UPDATE: 16,08 Ciolacu: vor fi controale în toate staţiile de carburanţi şi GPL

UPDATE: 15,32: Procurorii militari au deschis un dosar în legătură cu intervenţia pompierilor la incendiul de la Crevedia (surse)

UPDATE ORA 14,28: Ministerul Economiei verifică la ISCIR dacă au existat instalaţii autorizate la locul exploziei

UPDATE ORA 14,33: Patriarhia Română acordă 3.000 lei fiecărei familii cu victime

UPDATE ORA 14,29: Un nou avion va transporta pacienți la spitale din străinătate

Bilanțul tragediei de aseară de la Crevedia a ajuns la doi morți. 41 de persoane mai sunt spitalizate, iar șase sunt intubate. Dintre răniți, majoritatea sunt pompieri, polițiști și jandarmi, unii în stare gravă. 

UPDATE ORA 13:57: Două dintre victime au fost transferate la Spitalul Militar „Regina Astrid” din Bruxelles

UPDATE 13,49: Stația GPL din Crevedia unde s-au produs exploziile nu avea autorizaţie de funcţionare

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a reafirmat la sediul MAI că firma în cauză nu avea autorizație de funcționare.

UPDATE ORA 13,10: La Crevedia au ars opt case, iar alte 11 sunt afectate, anunţă preşedintele CJ  Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.

UPDATE ORA `12:55 Raed Arafat anunţă un nou deces în urma incediului de la Crevedia

UPDATE 11,40: Şedinţă a celulei de criză de la sediul MAI

Premierul Marcel Ciolacu a mers la sediul Ministerului de Interne, unde a fost constituită aseară o celulă de criză, după tragedia de la Crevedia.

UPDATE 11,34: O echipă a Institutului INSEMEX merge la Crevedia pentru investigaţii

UPDATE ORA 11,32 Brașovenii doneaza sânge, impresionați de tragedia de la Crevedia

Zeci de brașoveni s-au îndreptat astăzi dis de dimineață, către Centrul de Transfuzie Sanguină, pentru a dona sânge, impresionați de tragedia de la Crevedia. Centrul, situat pe str. Victor Babeș, s-a deschis la ora 7.00 și se închide oficial la ora 13.00.

UPDATE ORA 10,30 Doi poliţişti şi un jandarm răniți la Crevedia, externaţi.

Secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu a declarat, în această dimineață, că doi poliţişti şi un jandarm, internaţi în urma accidentului de la Crevedia, au fost externaţi.

UPDATE ORA 9,00:

Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat dosarul privind explozia care a avut loc sâmbătă în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa.

În cauză se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru ( art. 255 alin 1 şi 2 din Codul Penal). A fost începută cercetarea la faţa locului, aceasta fiind coordonată de către procurorul de caz din cadrul PÎCCJ. Au fost cooptaţi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR, specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul IGPR, experţi de la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice din cadrul Ministerului Justiţiei, specialişti de la INSEMEX Petroşani, inspectori de inspecţia muncii, ofiţeri din cadrul IPJ Dâmboviţa’, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului.

***

Un om a murit și 57 au fost răniți, potrivit unui bilanț actualizat peste noapte. Un deces a fost confirmat. Zeci de pompieri care interveneau la fața locului au fost surprinși de cea de-a doua deflagrație. Primele transferuri de pacienți în străinătatate au fost realizate în Belgia și Italia.  Duminică, Centrul de Transfuzii din București va avea program ca într-o zi lucrătoare, fiind lansat un apel către donatori. Guvernul a activat o linie verde pentru cei afectaţi de explozie.

Două explozii succesive s-au produs, sâmbătă seara, la o stație de gaz petrolier lichifiat (GPL) din Crevedia, în județul Dâmbovița.

Un om a murit și 57 au fost răniți, conform unui bilanț actualizat la miezul nopții, relatează București FM.

Pe măsură ce evaluările lor medicale se încheie, vom avea un bilanţ pe care îl vom prezenta. Toţi pacienţii care au arsuri pe suprafaţă mare şi arsuri profunde vor fi trataţi în unităţi de terapie intensivă specializate, o parte din ei în România, ceilalţi vor fi transferaţi. Locaţiile sunt Belgia şi Italia. Încercăm să stabilim şi alte locaţii, cum ar fi Austria şi Israel. Sper ca, într-un timp cât mai scurt, să poată să primească cu toţii îngrijirea necesară specializată, încât şansele lor de supravieţuire şi ulterior de videcare cu sechele cât mai mici să fie maximale”, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, citat de RADOR.

În spitalele din București, a fost activat planul alb de intervenție. Medicii vin de acasă la serviciu pentru a ajuta la tratarea pacienților.

Peste noapte, s-au făcut primele transferuri în străinătate pe calea aerului. Doi pompieri au fost duși la spitale din Bruxelles, Belgia. La prima oră a dimineții, doi civili au decolat spre Milano, Italia. În cursul zilei de duminică, vor mai avea loc două transporturi, spre Germania și Austria.

Prin mecanismul de protecţie civilă europeană, au fost identificate şapte locuri în afara ţării unde aceştia [pacienții – n. red] pot să fie duşi. Ministerul Apărării le pune la dispoziţie două aeronave şi vom începe probabil din cursul acestei dimineţi, evacuarea lor în străinătate, a celor mai grav, bineînţeles”, a spus purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca, Bogdan Opriţa.

O a doua explozie s-a produs la ora 21:00 și a rănit 26 de pompieri care interveneau la fața locului, potrivit Radio România Actualități. Unii dintre aceștia sunt în stare gravă.

E în dinamică situaţia (…) A fost un stop cardiac la o persoană care nu era direct corelată cu incendiul propriu-zis, (…) dar a fost panicată. Din păcate, a fost a doua explozie. După a doua explozie, avem în jur de 26 de pompieri răniţi, dintre care unul grav, restul sunt cu arsuri în diferite zone ale nivelul corpului, dar care nu au necesitat intubaţie sau îngrijiri critice”, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

„Zona este încă periculoasă și, de aceea, am evacuat la distanță”, a adăugat Raed Arafat. Potrivit acestuia, populația din zonă a fost avertizată prin mesaje RO-ALERT.

Toată lumea a fost la post, începând cu şeful DSU, comandantul acţiunii, conform procedurilor legale, şi cred că ceea ce s-a demonstrat în teren s-a văzut cu ochiul liber”, a spus ministrul de interne, Cătălin Predoiu, întrebat dacă este mulțumit de modul în care s-a desfășurat intervenția.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, incendiul s-a manifestat cu flacără violentă la două cisterne şi o casă.

Flăcările au fost însoţite de degajări mari de fum care se îndreaptă spre Capitală, a anunţat Garda Naţională de Mediu. La Otopeni, Baloteşti şi Buftea, a existat o creştere a numărului de pulberi în suspensie în atmosferă. Cetăţenii au fost sfătuiţi să închidă geamurile.

Circulaţia a fost blocată în zonă, pe DN1A şi au fost evacuate persoanele care locuiesc în apropiere.

Pentru salvarea răniţilor au intervenit echipaje ale Serviciilor de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Dâmboviţa şi SMURD, care au acordat asistenţă medicală de urgenţă şi-au transportat victimele la spitalele de urgenţă din Capitală.

Conducerea Ministerului Sănătății este în permanentă legătură cu unitățile spitalicești din Capitală. 12 dintre acestea sunt pregătite să preia pacienți.

La Ministerul de Interne, a fost constituită o celulă de criză, la care a participat și premierul. Marcel Ciolacu va merge în vizită, în această seară, la Spitalul Floreasca, unde au ajuns cei mai mulți dintre răniți.

Potrivit lui, 4 dintre pacienți pot fi transferați în străinătate, în Italia și Belgia. „S-a luat legătura cu aparținătorii [victimelor – n. red]”, a adăugat premierul.

Guvernul a activat o linie verde pentru cei afectaţi de explozii.

021/2069397 şi 021/2069398 sunt numerele de telefon puse la dispoziţia cetăţenilor pentru informaţii legate de rude sau cunoştinţe afectate de explozii sau dacă au nevoie de sprijin medical.

Duminică, Centrul de Transfuzii București va avea program ca într-o zi lucrătoare, fiind lansat un apel pentru mobilizarea donatorilor.

***

O nouă tragedie a zguduit în această seară România și sunt profund îndurerat că exploziile de la Crevedia s-au soldat cu victime. Transmit condoleanțe familiilor îndurerate și le urez însănătoșire grabnică celor răniți”, a transmis șeful statului pe Facebook.

 

Primarul comunei Crevedia, Petre Florin, spune că unitatea în care s-au produs exploziile nu mai avea autorizație, aceasta fiind retrasă de ISU.

Edilul orașului Caracal, Ion Doldurea, a confirmat, într-o intervenție tv, că staţia GPL îi aparţine fiului său. „Într-adevăr, această staţie care a luat foc este a fiului meu Ionuţ. Ionuţ este acolo, este cu procuratura după el! Nu mai funcţiona staţia respectivă! Eu nu ştiu ca băiatul meu să fi făcut ilegalităţi! Înţeleg că sunt şi 2 pakistanezi muncitori, daţi dispăruţi”, a declarat primarul la România TV.

Sursa: RRA

VIDEOFM

Acum in emisie

Cer acoperit

Vânt: 0 m/s

Cer acoperit -1°C

Vânt: 3 m/s

5°C

Top 30 RTM

  • 1. KATY PERRY – Not the end of the world,

  • 2. SICKOTOY FT MISHA MILLER – Touche,

  • 3. KYLIE MINOGUE – Magic,

  • 4. BLACK EYED PEAS ft. SHAKIRA – Girls like me,

  • 5. ROXEN ft. ALEXANDER RYBAK – Wonderland,

  • 6. SMILEY ft. DELIA – Ne vedem noi,

  • 7. JASON DERULO ft. NUKA – Love not war,

  • 8. AVA MAX – My head & my heart,

  • 9. AVA MAX – Salt,

  • 10. JENNIFER LOPEZ – In the morning,

  • 11. ANDIA – Ce suntem noi,

  • 12. HOLOGRAF ft. K-GULA – Grijile s-au dus,

  • 13. SIA ft. BURNA BOY – Hey boy,

  • 14. LUMINITA ANGHEL ft. NICO – Prietene,

  • 15. PAX PARADISE AUXILLARY – Nisipuri miscatoare,

  • 16. ED SHEERAN – Afterglow,

  • 17. KYGO ft. DONNA SUMMER – Hot stuff,

  • 18. LEONY – Faded love,

  • 19. VOLTAJ – Doar pentru ea,

  • 20. MARIA – Din vina mea,

  • 21. TOM GRENNEN – Little bit of love,

  • 22. ARMIN VAN BURREN ft. DUNCAN LAUREN E – Feel something,

  • 23. IRIS – Subteran,

  • 24. ALEXANDRA UNGUREANU – De n-am fi împreună,

  • 25. THE WEEKND – Save your tears,

  • 26. THE MONTANS ft. EMAA – Insula,

  • 27. D-l GOE – Fata de la radio,

  • 28. DAVID GUETTA ft. SIA – Let’s love,

  • 29. JASON DERULO ft. ADAM LEVINE – Lifestyle,

  • 30. AMI ft. FLORIAN RUS – Regrete,

Sugereazã piesã
= 4.9765RON0.00019
  • usd 0.1171 1 9.99999

  • chf 5.0832 1 -0.0011

  • aud 3.0320 1 0.00369

Live Video

Dedica o melodie unei persoane dragi

Completeaza formularul de mai jos,iar dedicatia ta se va auzi in emisiunea
Trimite Dedicatia

Blog

Creştinii ortodocși şi greco-catolici vo...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Creştinii ortodocși şi greco-catolici ce...

Prima ediţie din 2024 Re: Imagine Braşov

Rotar Mirela | Citeste articolul

Pe parcursul anului 2023, Muzeul de Artă...

Proiect privind noi facilități medicale ...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Un proiect de lege prin care se asigură ...

Focar de rujeolă la Sf. Gheorghe. Echipe...

APETRI MARGARETA | Citeste articolul

Epidemia de rujeolă a luat avânt anul ac...

Urmărire în trafic pe străzile din staţi...

VIRGIL NATEA | Citeste articolul

Potrivit Inspectoratului Judeţean de Jan...

Incendiu forestier în Lăpuşna-Ibăneşti

Rotar Mirela | Citeste articolul

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă...

Cinemuzica, cu Veronica Ilie

Corina Muntean | Citeste articolul

National Geographic difuzează un nou ser...

Parteneri