Direcţia de Sănătate Publică Mureş avertizează asupra pericolului îmbolnăvirii cu trichineloză.
Publicat de radiomures, 5 noiembrie 2010, 00:00
Primul şi cel mai important sfat este evitarea consumului de carne de porc fără analizele pentru depistarea trichinei.
Medicii îi avertizează pe cei care sacrifică porci că boala apare în cazurile în care carnea infestată nu este preparată termic corespunzător, iar sărarea şi afumarea cărnii, nu sunt suficiente şi nu distrug parazitul.
Simptomele trichinelozei pot să apară după o perioadă de 2 până la 30 de zile de la consumul alimentelor conţinând parazitul.
Boala se manifestă prin febră ridicată (40˚C), dureri articulare, musculare şi cefalee, oboseală, tumefierea feţei şi pleoapelor, erupţii pe piele, hemoragii ale ochiului, tulburări respiratorii, cardiace şi neurologice.
In cazurile avansate poate surveni moartea pacientului.
Avertizarea DSP Mureş vine la câteva zile după depistarea unui mistreţ împuşcat la Archita, lângă Sighişoara, din care au consumat carne 15 persoane.
6 persoane au fost depistate şi urmează acum un tratament preventiv.
Raluca Creţ
sursă foto: Mediafax