Dopajul în vizorul UEFA la EURO 2016
UEFA a procedat la 1.278 de prelevări asupra jucătorilor susceptibili de a fi selecționați în lunile care au precedat EURO 2016, dintre care 1.020 au fost făcute în timpul recentelor săptămâni între mai și iunie, a indicat marți Marc Vouillamoz, șeful serviciului medical și antidoping al UEFA.
”1.278 de eșantioane au fost colectate înaintea competiției, dintre care 258 la meciurile internaționale din martie”, a declarat responsabilul cu ocazia unei mese rotunde privind programul pus la punct de instanța europeană și Agenția franceză de luptă împotriva dopajului (AFLD) cu ocazia competiției.
Dintre cele 258 de eșantioane din martie, 153 au fost prelevări de urină, 53 de prelevări sanguine și 52 destinate pașaportului biologic.
Pe de altă parte, ”1.020 de eșantioane au fost colectate în timpul celor două săptămâni între mai și iunie, dintre care 441 de urină, 290 sanguine și 289 pentru pașaportul biologic”, a adăugat Vouillamoz.
Pe lângă aceste prelevări, șeful antidoping al UEFA a precizat că alte 874 de eșantioane au fost colectate de la jucătorii susceptibili de a participa la EURO cu ocazia competițiilor europene (Liga Campionilor și Europa League).
”Dintre aceste 874 de eșantioane suplimentare, 502 au fost colectate în afara competiției”, a anunțat el.
În plus, Vouillamoz a reamintit că toate cele 51 de meciuri ale competiției vor face obiectul testelor, cu cel puțin doi jucători de echipă care se vor supune prelevărilor de urină și sânge.
El a mai indicat că, în linia recomandărilor Agenției mondiale antidoping (AMA), o echipă care prezintă cel puțin trei jucători controlați pozitiv va putea fi exclusă din competiție.
”Aceste trei controale pozitive pot fi înregistrate în timpul întregii competiții, care cuprinde deci perioada de calificare și turneul final”, a subliniat el.
Potrivit lui Vouillamoz, ”programul antidoping de la EURO 2016 este probabil cel mai extins pentru acest tip de competiție”, cu un cost de 1 milion de euro.
Eșantioanele colectate pentru EURO 2016 vor fi conservate minimum patru ani, însă ”am speranța că această comisie antidoping va propune să fie păstrate 10 ani, cum cere codul mondial antidoping”, a adăugat șeful antidoping al UEFA.
El a admis totuși că nu are certitudinea că toți jucătorii participanți la EURO au fost supuși sau vor fi supuși la teste sanguine, chiar dacă ”probabilitatea de a vedea jucători necontrolați prin prelevări de sânge este foarte mică, ținând cont de controalele organizate de agențiile naționale din cele 24 de țări participante, de cele făcute de UEFA sau de cele practicate cu ocazia competițiilor europene”.