Elevi: ”Avem multe de învățat din istoria poporului nostru”
Cele 10 panouri ale expoziției ”România 100 – Eu aleg România”, ediția dedicată Anului Centenar atrag permanent vizitatori în Cetatea medievală a Tg. Mureșului.
Pe fiecare dintre cele 10 panouri sunt prezentate câte 10 momente istorice ale poporului român, precum și o trimitere online către proiectul inițiat de Radio România Regional, pe adresa site-ului www.eualegromania.ro.
Zilele trecute, elevii clasei a IX-a G de la Colegiul ”Alexandru Papiu Ilarian” din Tg. Mureș au vizitat panourile, asistând la o veritabilă lecție de istorie inedită.
Profesorul de istorie Ciprian Fărcaș de la Colegiul ”Alexandru Papiu Ilarian” și elevii clasei a IX-a G au apreciat inițiativa Radio România de a le povesti oamenilor în această formă, inedită, momente relevante care au dus, în final, la Marea Unire.
Profesorul le-a vorbit elevilor, printre altele, despre marele dramaturg I.L. Caragiale și despre opera sa, la fel de actuală și acum ca și atunci în societatea noastră:
Caragiale critica societatea în care trăia și o face prin dialoguri comice, prin personajele sale. Ceea ce îl face celebru pe Caragiale este că opera lui este mereu actuală, mereu avem aceleași personaje, de exemplu politice, oameni dornici de voturi, votanți care nu știu cu cine să voteze, alegeri care se organizează dinainte. Îl avem pe Caragiale și ca om, îl vedeți acolo în imagine, stă la o masă împreună cu George Coșbuc, cu încă trei mari scriitori. Ei au avut șansa să trăiască toți în aceeași epocă, Mihai Eminescu, Titu Maiorescu și alți membrii ai Junimii. Deci această inițiativă a Radio România este una foarte bună, s-a reușit să se sintetizeze în 10 panouri toată istoria țării. Plus că pe site se găsesc filmulețe, o sursă bună, e mai bine decât alte site-uri unde sunt scrise minciuni. Este tot ceea ce trebuie elevii să știe, în esență.
Tinerii afirmă că istoria nu reprezintă doar o materie cu note de luat la clasă, ci este istoria noastră, a poporului nostru, de unde avem multe de învățat. Printre iluștrii înaintași, copiii au dat ca exemple pe Vlad Țepeș sau pe Constantin Brâncoveanu și pe fii săi. Nu în ultimul rând, elevii s-au referit și la lecția Holocaustului din al Doilea Război Mondial, ca eveniment care nu ar trebui să se mai repete:
– Istoria nu reprezintă numai o notă și nu este doar o materie școlară, ea reprezintă istoria noastră, a poporului nostru, de unde avem multe de învățat.
– Un exemplu, din istorie, semnificativ pentru viața noastră personală, un model comportamental ar fi Constantin Brâncoveanu care și-a dat viața pentru credință, și așa i-a îndemnat și pe fiii săi să facă.
– Apoi, ar fi Vlad Țepeș care, în unele ipostaze ale sale a torturat oameni, dar în alte ipostaze a fost un om bun, pentru că i-a pus să sufere pe cei care meritau să sufere.
– Holocaustul, care este comemorarea uciderii evreilor din al Doilea Război Mondial. Ar trebui, din istorie, să rămânem în primul rând cu unele învățături, să nu mai repetăm greșelile care s-au făcut.
Informațiile inserate în panourile expuse sub formă de texte și imagini ale fiecăruia dintre cele 100 de momente ale istoriei poporului român, de la origini și până în 1918, continuă să atragă zi de zi vizitatori care trec prin Cetatea medievală din Tg.Mureș. Reamintim că vernisajul expoziției va avea loc în data de 17 octombrie, la ora 13,00, manifestarea fiind sprijinită de Primăria Tg.Mureș.
În an Centenar, conștientizăm în mod deosebit că Marea Unire din 1918 a fost și rămâne pagina cea mai importantă a istoriei românești şi, de aceea, acum, la aniversarea a 100 de ani, studiourile teritoriale Radio România vă vor prezenta Istoria românilor în 100 de momente esențiale pentru a le transmite spre păstrare viitoarelor generaţii.
Acestea pot fi descoperite în cadrul expozițiilor organizate de Radio România, un proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii și Identității Naționale, sub genericul România 100 – Eu aleg România.
Valeriu Russu