Profesorul italian Giordano Altarozzi a ales România
Publicat de MIRELA ROTAR, 30 noiembrie 2018, 12:03 / actualizat: 19 decembrie 2018, 13:32
Reporter Sorin Şchiopu: V-ați alăturat proiectului nostru România 100-Eu aleg România. Ce părere aveți despre el?
Profesor Giordano Altarozzi: Este un proiect interesant, foarte frumos şi binevenit, în general şi, mai ales în acest an care este un an plin de încărcătură şi de semnificaţie pentru poporul român.
Reporter Sorin Şchiopu: De ce aţi ales, de fapt, România? Văd că aţi învăţat chiar bine româneşte.
Profesor Giordano Altarozzi: Sunt în România de mult timp. Prima dată am ajuns în România în 2004, şi am ales să rămân în România acum 8 ani dar, deja începusem să cunosc destul de bine şi limba şi istoria. De altfel, istoria este şi meseria mea. Cunoşteam istoria poporului român, istoria României încă dinainte, din studiile absolvite în Italia. Dar, sigur, la faţa locului, oportunităţile de a descoperi istoria profundă a neamului românesc s-au înmulţit. A fost o alegere dictată din mai multe considerente care, poate nu merită aici să le amintesc, dar a fost o alegere. Într-adevăr, trebuie să mărturisesc că primul impact cu România în 2004 nu a fost foarte fericit. Chiar în primele zile, necunoscând limba şi necunoscând obiceiurile şi mentalitatea românilor, nu a fost chiar atât de simplu să mă adaptez dar, în decurs de câteva luni, deja, modul în care priveam România şi românii s-a modificat cu totul şi deja începea să apară în mine o opţiune, cel puţin, de a putea rămâne în această ţară. Pe urmă s-au prezentat şi oportunităţi concrete de a putea rămâne aici şi de a prinde rădăcină şi atunci am optat, am ales România şi am rămas aici.
Reporter Sorin Şchiopu: România se pregăteşte să aniverseze un secol de la Marea Unire din 1918. Ce le transmiteți românilor de 1 Decembrie?
Profesor Giordano Altarozzi: În primul rând le transmit La mulţi ani şi să se bucure şi să trăiască din plin acest moment care este un moment extrem de important pentru naţiunea română. Este un moment în care memoria istorică a poporului se confirmă, se reafirmă şi să-şi amintească împreună, în comunitate, în comun, de ceea ce a însemnat actul Unirii, Adunarea de la Alba-Iulia şi votarea declaraţiei. Cu privire la dezbinarea care a existat în societatea românească, ea intr-un fel este firească. Acum 29 de ani s-a murit pentru a avea pluralismul politic care înseamnă şi o confruntare politică ce poate să pară o dezbinare. De altfel, acum 100 de ani, dacă stăm bine să ne amintim, situaţia nu era foarte diferită. Erau forţe politice care susţineau o anumită abordare a viitorului stat, alte forţe politice care priveau statul român, România Mare, organizată pe baze diferite. Aceasta nu înseamnă o dezbinare. Înseamnă o confruntare şi de idei dacă această confruntare este una sănătoasă. Dacă este numai cancan şi scandal în scop electoral atunci, într-adevăr, aceasta poate să ducă la dezbinare şi la crearea unor clivaje în societatea românească care este potenţial periculoasă şi în nici un caz benefică.
Reporter Sorin Şchiopu: Domnule profesor, vă mulţumesc foarte mult. Îmi permit să urez La mulţi ani, România! La mulţi ani, Italia! La mulţi ani tuturor fraţilor de ginte latină!
Profesor Giordano Altarozzi: La mulţi ani, România!
Sorin Șchiopu
editor: Corina Muntean