Eugen Nicolăescu: Sancțiunile la legea prevenției în sănătate se vor aplica abia peste 5 ani

Publicat de radiomures, 8 februarie 2016, 12:26
Fostul ministru al sănătății, liberalul Eugen Nicolăescu, a declarat pentru RTM că România nu a avut, din păcate, programe de prevenție stabile și coerente în domeniul sănătății:
Proiectul de lege privind prevenția în sănătate este un proiect care are în vedere să îi ajutăm pe oameni să nu se îmbolnăvească. Prevenția constă în educație, constă în informare, constă în servicii mdicale specializate de prevenție, astfel încât fiecare cetățean, indiferent că este asigurat sau neasigurat, să poată să beneficieze de un asemenea tratament specific. România, din păcate n-a avut programe de prevenție stabile, coerente și la un nivel care să acopere toată populația, cu o excepție, cel din 2007-2008 intitulat de presă ”analiză gratuită”, care din păcate n-a mai continuat. Dacă am constatat aceste lucruri, ca urmare a consultării, de către Organizația Femeilor Liberale, a multor mii de cetățeni, am ajuns la concluzia că e nevoie să facem o lege care să fie peste timp. Astfel încât, indiferent dacă vine un guvern sau pleacă alt guvern, acela să respecte prevederile legale și să includă populația în prevenție.
Nicolăescu, unul dintre inițiatorii proiectului, a ținut să precizeze că sancțiunile se vor aplica abia peste 5 ani, astfel că reacțiile apărute în presă în ultimele ore sunt exagerate și rău intenționate:
Cine a lansat acest mesaj, l-a lansat cu rea intenție. Noi spunem acolo că după 5 ani ne putem gândi să aplicăm sau nu, să spunem niște măsuri coercitive pentru cei care refuză în scris după ce au fost încunoștiințați, deci după ce știu despre ce este vorba.
Președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, Florin Buicu, spune că este un proiect legislativ scos de la naftalină de fostul ministru Eugen Nicolăescu, pe care social-democrații îl resping cu tărie:
E un proiect care 80 la sută vorbește despre înființarea unei agenții și mai puțin depre oameni și despre prevenție, iar prevenția în România nu înseamnă numai screening. Proiectul Partidului Național Liberal, în momentul în care a fost înaintat spre dezbatere la articolul 8 avea următoarea referire: ”În temeiul prezentei ordinanțe de urgență…”, deci cu alte cuvinte e un proiect pe care domnul Eugen Nicolăescu l-a scos de la naftalină, din vremea cât a fost ministru. PSD nu poate să fie de acord ca pacienții cu cancer sau pacienții cu boli grave să nu aibe posibilitatea să fie tratați din Fondul de asigurări de sănătate sau din programele Ministerului Sănătății.
Unii tg.mureșeni spun că plătim toată viața asigurări și tot nu beneficiem de ele, alții consideră că românii trebuie obligați să meargă la controale pentru că nu o fac de bunăvoie:
Vali Russu
Sursa foto: rfi.ro