Ascultă Radio România Târgu Mureș Live

Festivalul Internaţional Cultural-Gastronomic „Pomana Porcului” de la Balvanyos, la cea de-a 10-a ediţie!

Radio România Mureș

Publicat de radiomures, 21 februarie 2015, 09:51

În organizarea Consiliului Judeţean Covasna, a Primăriei din comuna Turia şi a Filialei Covasna a A.N.T.R.E.C. România, în acest sfârşit de săptămână, staţiunea covăsneană Balvanyos găzduieşte cea de-a 10-a ediţie Festivalului Internaţional Cultural-Gastronomic “Pomana Porcului”, o manifestare devenită tradiţională, mult “gustată” de turişti!

În urmă cu 10 ani, Daragus Attila, pe atunci vicepreşedinte al A.N.T.R.EC., a iniţiat proiectul Festivalul “Pomana Porcului”, inclusiv prin înscrierea şi protejarea mărcii la O.S.I.M., pentru prezentarea, promovarea şi păstrarea tradiţiilor gastronomice, culturale şi folclorice de iarnă ale fiecărei localităţi, din ţară şi străinătate, care participă la acest eveniment de promovare turistică a zonei. În acest an, la Festival sunt prezente 17 echipe, dintre care 6 din România(AR, PH, CV(2), SJ şi SM) şi 11 din Ungaria.

Ieri, vineri 20 februarie, a avut loc prezentarea şi înregistrarea echipelor, precum şi tragerea la sorţi a echipelor care vor sacrifica şi împărţi un porc. Pentru că vin de mai mulţi ani aici la Balvanyos, mulţi dintre participanţi se cunosc bine, ba unii au devenit şi prieteni, vizitându-se unii pe alţii, în ţară sau străinătate. Vineri seara, voia bună şi veselia au pus stăpânire pe atmosfera restaurantul Pensiunii “Cetate”, acolo unde sunt cazaţi participanţii la Festival.

Sloganul serii a fost “Palinka es Paprika”, cred că nu mai este nevoie să vă traduc…Melodiile româneşti au alternat cu cele maghiare, într-o atmosferă de veselie generală, pigmentată de intervenţiile lui Daragus Attila, până târziu în noapte…

CAM00416Astăzi, sâmbătă 21 februarie, la ora 8,00, a avut loc defilarea echipelor prezente la Balvanyos. Îmbrăcaţi în cosume populare, participanţii s-au îndreptat apoi spre platoul în care sunt aşezate mesele de lucru. Aici, câte două echipe (trase la sorţi) au sacrificat împreună un porc, prin asomare sau “tradiţional”, după care l-au pârlit şi împărţit frăţeşte. La ora la care transmit această corespondenţă, 9,00, echipele lucrează de zor la cele 17 mese, fiecare fiind obligată să facă şi prezinte cel puţin 3 produse tradiţionale de porc, specifice zonei din care provine. Timp de lucru: cca. 6 ore.

La ora 14,00, membrii juriului va trece pe la fiecare masă pentru a nota fiecare produs prezentat. Pe lângă gustul propriu-zis al produselor etalate, juriul ţine cont şi de modul în care au fost prezentate acestea. „Mai mult decât atât, noi vom ţine cont în primul rând de originalitatea unor produse, nemaiîntâlnite, realizate pe baza unor reţete moştenite de la părinţi sau bunici, pentru că este un festival de păstrare a tradiţiilor, în primul rând”, spune preşedintele juriului, Daragus Attila. Sunt şi alte criterii, nu mai insist. ”Constituie bucătăria un domeniu cultural? Neîndoios, aş răspunde eu fără nici o ezitare! Atât istoria, cât şi mentalitatea unei comunităţi ajung să fie sintetizate în strategia de combinare a mirodeniilor, strategie asemănătoare şlefuirii unui cristal de mare preţ, obţinut după îndelungate operaţii alchimice.

Dacă, în muzică şi arhitectură, vedem supleţea intelectuală a unui neam, în felul său de a găti descoperim rafinamentul existenţial şi vitalitatea. Prin mâncare, reuşeşti, cu efort moderat, să descifrezi etnopsihologii. Ori măcar dinamica evoluţiei lor culturale”, scrie Codrin Liviu Cuţitaru, în Revista Dilema veche (nr. 574 din 12-18 februarie 2015). Într-un fum dens, specific tăierii porcului, vecinii de masă se “încălzesc”, din când în când, cu câte un pahar de…ţuică, ori de vin fiert!

Fanfara din Turia cântă de mama focului, spre amuzamentul celor prezenţi. Turiştii, aflaţi lângă platou, aşteaptă şi ei să primească tradiţionalul şoric, dar şi „una mică”! Şi, slavă Domnului, le primesc, că de aia-i „Pomana Porcului”, nu? Toate echipele participante vor primi cupe, diplome şi medalii din partea organizatorilor. Festivitatea de premiere va avea loc astăzi, sâmbătă, în jurul orei 16,00. Ziua se va încheia cu masa festivă (la ora 20,00) şi cu un foc de artificii (în jurul orei 21,00).

Mâine, duminică 22 februarie, participanţii la Festival vor efectua o excursie prin împrejurimi. Urmează prânzul şi plecarea spre casă. După atâtea „porcării” ingurgitate, ne pregătim cu toţii să intrăm în Postul Sfintelor Paşti, care va începe luni 23 februarie a.c. P.S. Voi reveni cu o altă corespondenţă, astăzi, în jurul orei 17,00, despre “Festivalul Colesterolului şi Trigliceridelor”, cum l-a denumit colegul Grig Bute de la săptămânalul “Caţavencii”!

Aurel Raţiu

3.000 de desene proiectate pe fațada Teatrului ‘Tamasi Aron’
Eveniment vineri, 19 decembrie 2025, 10:52

3.000 de desene proiectate pe fațada Teatrului ‘Tamasi Aron’

Aproape 3.000 de desene realizate de copii vor fi proiectate, începând de astzi, pe faţada Teatrului ‘Tamasi Aron’ din mun. Sfântu...

3.000 de desene proiectate pe fațada Teatrului ‘Tamasi Aron’
INEDIT. Proiecție de film la Radio România Cultural. Filmul „Tinerețea unui dictator” va fi proiectat, în regim de cinema, pe site-ul Radio România Cultural
Eveniment joi, 18 decembrie 2025, 12:01

INEDIT. Proiecție de film la Radio România Cultural. Filmul „Tinerețea unui dictator” va fi proiectat, în regim de cinema, pe site-ul Radio România Cultural

Astăzi, de la ora 20:00, Radio România Cultural va proiecta, pe site-ul propriu, în regim de cinema, filmul Tinerețea unui dictator, în regia...

INEDIT. Proiecție de film la Radio România Cultural. Filmul „Tinerețea unui dictator” va fi proiectat, în regim de cinema, pe site-ul Radio România Cultural
Ziua Națională a Minorităților celebrată la Sângeorgiu de Mureș într-un mod inedit
Eveniment joi, 18 decembrie 2025, 08:50

Ziua Națională a Minorităților celebrată la Sângeorgiu de Mureș într-un mod inedit

Castelul Mariaffi va răsuna azi după-amiază, de la ora 17,00, de colinde interpretate de 100 de voci. Acestea sunt reunite în spectacolul...

Ziua Națională a Minorităților celebrată la Sângeorgiu de Mureș într-un mod inedit
Ziua Minorităților Naționale
Eveniment joi, 18 decembrie 2025, 08:43

Ziua Minorităților Naționale

Astăzi este sărbătorită Ziua Minorităților Naționale, 18 decembrie 1992 fiind ziua în care Adunarea Generală a ONU a adoptat declarația cu...

Ziua Minorităților Naționale
Eveniment miercuri, 17 decembrie 2025, 14:59

Magia Crăciunului revine în Piața Mică din Sibiu

Sub genericul „Crăciun cu suflet”, mâine se deschide la Casa Artelor din Piața Mică târgul artizanilor sibieni. Peste 30 de creatori sibieni...

Magia Crăciunului revine în Piața Mică din Sibiu
Eveniment miercuri, 17 decembrie 2025, 08:48

Intrarea în Noul An va fi marcată de două ori la Sfântu Gheorghe, cu show laser şi concerte

Intrarea în anul 2026 va fi marcată de două ori în municipiul Sfântu Gheorghe, atât după ora oficială a României, cât şi după ora...

Intrarea în Noul An va fi marcată de două ori la Sfântu Gheorghe, cu show laser şi concerte
Eveniment miercuri, 17 decembrie 2025, 08:39

Astăzi este zi de doliu la Timişoara

S-au împlinit 36 de ani de când a început Revoluţia română din 1989. A pornit din Timişoara – unde în seara zilei de 16 decembrie ceea...

Astăzi este zi de doliu la Timişoara
Eveniment marți, 16 decembrie 2025, 11:52

Produse inedite de Crăciun la Târgul de la Palatul Culturii din Târgu Mureș

Târgul artizanal de Crăciun, Craft Handmade by Herbio, va avea loc între 19 și 21 decembrie, la Palatul Culturii din Târgu Mureș. Vizitatorii...

Produse inedite de Crăciun la Târgul de la Palatul Culturii din Târgu Mureș