Ascultă Radio România Târgu Mureș Live

Festivalul Internaţional Cultural-Gastronomic „Pomana Porcului” de la Balvanyos, la cea de-a 10-a ediţie!

Festivalul Internaţional Cultural-Gastronomic „Pomana Porcului” de la Balvanyos, la cea de-a 10-a ediţie!

Publicat de radiomures, 21 februarie 2015, 09:51

În organizarea Consiliului Judeţean Covasna, a Primăriei din comuna Turia şi a Filialei Covasna a A.N.T.R.E.C. România, în acest sfârşit de săptămână, staţiunea covăsneană Balvanyos găzduieşte cea de-a 10-a ediţie Festivalului Internaţional Cultural-Gastronomic “Pomana Porcului”, o manifestare devenită tradiţională, mult “gustată” de turişti!

În urmă cu 10 ani, Daragus Attila, pe atunci vicepreşedinte al A.N.T.R.EC., a iniţiat proiectul Festivalul “Pomana Porcului”, inclusiv prin înscrierea şi protejarea mărcii la O.S.I.M., pentru prezentarea, promovarea şi păstrarea tradiţiilor gastronomice, culturale şi folclorice de iarnă ale fiecărei localităţi, din ţară şi străinătate, care participă la acest eveniment de promovare turistică a zonei. În acest an, la Festival sunt prezente 17 echipe, dintre care 6 din România(AR, PH, CV(2), SJ şi SM) şi 11 din Ungaria.

Ieri, vineri 20 februarie, a avut loc prezentarea şi înregistrarea echipelor, precum şi tragerea la sorţi a echipelor care vor sacrifica şi împărţi un porc. Pentru că vin de mai mulţi ani aici la Balvanyos, mulţi dintre participanţi se cunosc bine, ba unii au devenit şi prieteni, vizitându-se unii pe alţii, în ţară sau străinătate. Vineri seara, voia bună şi veselia au pus stăpânire pe atmosfera restaurantul Pensiunii “Cetate”, acolo unde sunt cazaţi participanţii la Festival.

Sloganul serii a fost “Palinka es Paprika”, cred că nu mai este nevoie să vă traduc…Melodiile româneşti au alternat cu cele maghiare, într-o atmosferă de veselie generală, pigmentată de intervenţiile lui Daragus Attila, până târziu în noapte…

CAM00416Astăzi, sâmbătă 21 februarie, la ora 8,00, a avut loc defilarea echipelor prezente la Balvanyos. Îmbrăcaţi în cosume populare, participanţii s-au îndreptat apoi spre platoul în care sunt aşezate mesele de lucru. Aici, câte două echipe (trase la sorţi) au sacrificat împreună un porc, prin asomare sau “tradiţional”, după care l-au pârlit şi împărţit frăţeşte. La ora la care transmit această corespondenţă, 9,00, echipele lucrează de zor la cele 17 mese, fiecare fiind obligată să facă şi prezinte cel puţin 3 produse tradiţionale de porc, specifice zonei din care provine. Timp de lucru: cca. 6 ore.

La ora 14,00, membrii juriului va trece pe la fiecare masă pentru a nota fiecare produs prezentat. Pe lângă gustul propriu-zis al produselor etalate, juriul ţine cont şi de modul în care au fost prezentate acestea. „Mai mult decât atât, noi vom ţine cont în primul rând de originalitatea unor produse, nemaiîntâlnite, realizate pe baza unor reţete moştenite de la părinţi sau bunici, pentru că este un festival de păstrare a tradiţiilor, în primul rând”, spune preşedintele juriului, Daragus Attila. Sunt şi alte criterii, nu mai insist. ”Constituie bucătăria un domeniu cultural? Neîndoios, aş răspunde eu fără nici o ezitare! Atât istoria, cât şi mentalitatea unei comunităţi ajung să fie sintetizate în strategia de combinare a mirodeniilor, strategie asemănătoare şlefuirii unui cristal de mare preţ, obţinut după îndelungate operaţii alchimice.

Dacă, în muzică şi arhitectură, vedem supleţea intelectuală a unui neam, în felul său de a găti descoperim rafinamentul existenţial şi vitalitatea. Prin mâncare, reuşeşti, cu efort moderat, să descifrezi etnopsihologii. Ori măcar dinamica evoluţiei lor culturale”, scrie Codrin Liviu Cuţitaru, în Revista Dilema veche (nr. 574 din 12-18 februarie 2015). Într-un fum dens, specific tăierii porcului, vecinii de masă se “încălzesc”, din când în când, cu câte un pahar de…ţuică, ori de vin fiert!

Fanfara din Turia cântă de mama focului, spre amuzamentul celor prezenţi. Turiştii, aflaţi lângă platou, aşteaptă şi ei să primească tradiţionalul şoric, dar şi „una mică”! Şi, slavă Domnului, le primesc, că de aia-i „Pomana Porcului”, nu? Toate echipele participante vor primi cupe, diplome şi medalii din partea organizatorilor. Festivitatea de premiere va avea loc astăzi, sâmbătă, în jurul orei 16,00. Ziua se va încheia cu masa festivă (la ora 20,00) şi cu un foc de artificii (în jurul orei 21,00).

Mâine, duminică 22 februarie, participanţii la Festival vor efectua o excursie prin împrejurimi. Urmează prânzul şi plecarea spre casă. După atâtea „porcării” ingurgitate, ne pregătim cu toţii să intrăm în Postul Sfintelor Paşti, care va începe luni 23 februarie a.c. P.S. Voi reveni cu o altă corespondenţă, astăzi, în jurul orei 17,00, despre “Festivalul Colesterolului şi Trigliceridelor”, cum l-a denumit colegul Grig Bute de la săptămânalul “Caţavencii”!

Aurel Raţiu

Explozie într-un apartament din Reghin
Eveniment vineri, 27 iunie 2025, 10:22

Explozie într-un apartament din Reghin

Incidentul s-a petrecut în această dimineață, într-un apartament pe strada Pomilor. Pompierii militari din cadrul Detașamentului Reghin au...

Explozie într-un apartament din Reghin
Ziua Drapelului Național, marcată în județul Harghita
Eveniment joi, 26 iunie 2025, 14:01

Ziua Drapelului Național, marcată în județul Harghita

Cu prilejul Zilei Drapelului, marcată în fiecare an la 26 iunie, Instituția Prefectului – Județul Harghita a organizat, în această...

Ziua Drapelului Național, marcată în județul Harghita
Începe a 28-a ediţie a Zilelor Târgumureşene
Eveniment joi, 26 iunie 2025, 12:35

Începe a 28-a ediţie a Zilelor Târgumureşene

Sărbătoarea oraşului are loc în perioada 26-29 iunie şi marchează un moment istoric de referință: în 1482, Regele Matei Corvin a acordat...

Începe a 28-a ediţie a Zilelor Târgumureşene
Ziua Drapelului Național, marcată la Târgu Mureş
Eveniment joi, 26 iunie 2025, 11:21

Ziua Drapelului Național, marcată la Târgu Mureş

Evenimentul a fost organizat de Prefectura Mureș, Garnizoana Târgu Mureș, cu sprijinul Primăriei Municipiului Târgu Mureș și al Consiliului...

Ziua Drapelului Național, marcată la Târgu Mureş
Eveniment miercuri, 25 iunie 2025, 13:04

Radio Tg.Mureș prezent la Roșia Montană Marathon, în weekend

Descoperă aurul din inima ta! este cel mai frumos îndemn pe care îl primim cu sufletul la Roșia Montană Marathon, în fiecare an. Evenimentul,...

Radio Tg.Mureș prezent la Roșia Montană Marathon, în weekend
Eveniment marți, 24 iunie 2025, 13:53

La Sibiu continuă Festivalul Internaţional de Teatru

Această a cincea zi, de mijloc de festival, aduce zeci de spectacole captivante în săli, dar şi reprezentaţii de stradă, susţinute de companii...

La Sibiu continuă Festivalul Internaţional de Teatru
Eveniment marți, 24 iunie 2025, 11:16

Femeile din Reghin păstrează tradiţia cămăşilor tradiţionale de pe Valea Mureşului

Un grup de femei pasionate de porturile populare străvechi a iniţiat, în anul 2023, de Ziua Iei, un proiect denumit „Atelierul Cămăşii cu...

Femeile din Reghin păstrează tradiţia cămăşilor tradiţionale de pe Valea Mureşului
Eveniment luni, 23 iunie 2025, 19:50

Pregătirile pentru deschiderea sezonului de scufundări la lacul de la Dalnic sunt pe ultima sută de metri

Evenimentul va fi marcat printr-o expoziţie fotografică subacvatică, având ca temă frumuseţile judeţului Covasna. În cadrul evenimentului...

Pregătirile pentru deschiderea sezonului de scufundări la lacul de la Dalnic sunt pe ultima sută de metri