Ascultă Radio România Târgu Mureș Live

Festivalul Internaţional Cultural-Gastronomic „Pomana Porcului” de la Balvanyos, la cea de-a 10-a ediţie!

Festivalul Internaţional Cultural-Gastronomic „Pomana Porcului” de la Balvanyos, la cea de-a 10-a ediţie!

Publicat de radiomures, 21 februarie 2015, 09:51

În organizarea Consiliului Judeţean Covasna, a Primăriei din comuna Turia şi a Filialei Covasna a A.N.T.R.E.C. România, în acest sfârşit de săptămână, staţiunea covăsneană Balvanyos găzduieşte cea de-a 10-a ediţie Festivalului Internaţional Cultural-Gastronomic “Pomana Porcului”, o manifestare devenită tradiţională, mult “gustată” de turişti!

În urmă cu 10 ani, Daragus Attila, pe atunci vicepreşedinte al A.N.T.R.EC., a iniţiat proiectul Festivalul “Pomana Porcului”, inclusiv prin înscrierea şi protejarea mărcii la O.S.I.M., pentru prezentarea, promovarea şi păstrarea tradiţiilor gastronomice, culturale şi folclorice de iarnă ale fiecărei localităţi, din ţară şi străinătate, care participă la acest eveniment de promovare turistică a zonei. În acest an, la Festival sunt prezente 17 echipe, dintre care 6 din România(AR, PH, CV(2), SJ şi SM) şi 11 din Ungaria.

Ieri, vineri 20 februarie, a avut loc prezentarea şi înregistrarea echipelor, precum şi tragerea la sorţi a echipelor care vor sacrifica şi împărţi un porc. Pentru că vin de mai mulţi ani aici la Balvanyos, mulţi dintre participanţi se cunosc bine, ba unii au devenit şi prieteni, vizitându-se unii pe alţii, în ţară sau străinătate. Vineri seara, voia bună şi veselia au pus stăpânire pe atmosfera restaurantul Pensiunii “Cetate”, acolo unde sunt cazaţi participanţii la Festival.

Sloganul serii a fost “Palinka es Paprika”, cred că nu mai este nevoie să vă traduc…Melodiile româneşti au alternat cu cele maghiare, într-o atmosferă de veselie generală, pigmentată de intervenţiile lui Daragus Attila, până târziu în noapte…

CAM00416Astăzi, sâmbătă 21 februarie, la ora 8,00, a avut loc defilarea echipelor prezente la Balvanyos. Îmbrăcaţi în cosume populare, participanţii s-au îndreptat apoi spre platoul în care sunt aşezate mesele de lucru. Aici, câte două echipe (trase la sorţi) au sacrificat împreună un porc, prin asomare sau “tradiţional”, după care l-au pârlit şi împărţit frăţeşte. La ora la care transmit această corespondenţă, 9,00, echipele lucrează de zor la cele 17 mese, fiecare fiind obligată să facă şi prezinte cel puţin 3 produse tradiţionale de porc, specifice zonei din care provine. Timp de lucru: cca. 6 ore.

La ora 14,00, membrii juriului va trece pe la fiecare masă pentru a nota fiecare produs prezentat. Pe lângă gustul propriu-zis al produselor etalate, juriul ţine cont şi de modul în care au fost prezentate acestea. „Mai mult decât atât, noi vom ţine cont în primul rând de originalitatea unor produse, nemaiîntâlnite, realizate pe baza unor reţete moştenite de la părinţi sau bunici, pentru că este un festival de păstrare a tradiţiilor, în primul rând”, spune preşedintele juriului, Daragus Attila. Sunt şi alte criterii, nu mai insist. ”Constituie bucătăria un domeniu cultural? Neîndoios, aş răspunde eu fără nici o ezitare! Atât istoria, cât şi mentalitatea unei comunităţi ajung să fie sintetizate în strategia de combinare a mirodeniilor, strategie asemănătoare şlefuirii unui cristal de mare preţ, obţinut după îndelungate operaţii alchimice.

Dacă, în muzică şi arhitectură, vedem supleţea intelectuală a unui neam, în felul său de a găti descoperim rafinamentul existenţial şi vitalitatea. Prin mâncare, reuşeşti, cu efort moderat, să descifrezi etnopsihologii. Ori măcar dinamica evoluţiei lor culturale”, scrie Codrin Liviu Cuţitaru, în Revista Dilema veche (nr. 574 din 12-18 februarie 2015). Într-un fum dens, specific tăierii porcului, vecinii de masă se “încălzesc”, din când în când, cu câte un pahar de…ţuică, ori de vin fiert!

Fanfara din Turia cântă de mama focului, spre amuzamentul celor prezenţi. Turiştii, aflaţi lângă platou, aşteaptă şi ei să primească tradiţionalul şoric, dar şi „una mică”! Şi, slavă Domnului, le primesc, că de aia-i „Pomana Porcului”, nu? Toate echipele participante vor primi cupe, diplome şi medalii din partea organizatorilor. Festivitatea de premiere va avea loc astăzi, sâmbătă, în jurul orei 16,00. Ziua se va încheia cu masa festivă (la ora 20,00) şi cu un foc de artificii (în jurul orei 21,00).

Mâine, duminică 22 februarie, participanţii la Festival vor efectua o excursie prin împrejurimi. Urmează prânzul şi plecarea spre casă. După atâtea „porcării” ingurgitate, ne pregătim cu toţii să intrăm în Postul Sfintelor Paşti, care va începe luni 23 februarie a.c. P.S. Voi reveni cu o altă corespondenţă, astăzi, în jurul orei 17,00, despre “Festivalul Colesterolului şi Trigliceridelor”, cum l-a denumit colegul Grig Bute de la săptămânalul “Caţavencii”!

Aurel Raţiu

Bărbat mort în accident rutier, între Brașov și Feldioara
Eveniment joi, 2 octombrie 2025, 10:24

Bărbat mort în accident rutier, între Brașov și Feldioara

Victima avea 65 de ani, iar decesul a fost constatat la locul accidentului, de personalul medical. Evenimentul rutier a avut loc pe DN 13 și au fost...

Bărbat mort în accident rutier, între Brașov și Feldioara
Cinci spectacole de teatru, masterclass-uri, expoziţii şi proiecţii de filme animate la Festivalul DbutanT de la Sfântu Gheorghe
Eveniment miercuri, 1 octombrie 2025, 16:43

Cinci spectacole de teatru, masterclass-uri, expoziţii şi proiecţii de filme animate la Festivalul DbutanT de la Sfântu Gheorghe

Cinci spectacole de teatru, cinci masterclass-uri, expoziţii, proiecţii de filme de animaţie şi lansări de carte vor avea loc în cadrul celei...

Cinci spectacole de teatru, masterclass-uri, expoziţii şi proiecţii de filme animate la Festivalul DbutanT de la Sfântu Gheorghe
A început festivalul studențesc Medifun, la Târgu Mureș
Eveniment miercuri, 1 octombrie 2025, 11:10

A început festivalul studențesc Medifun, la Târgu Mureș

Cel mai mare festival-concurs studențesc din România, Medifun, a început astăzi, la Târgu Mureș, aducând împreună sute de tineri din toată...

A început festivalul studențesc Medifun, la Târgu Mureș
Ziua Naţională a Luptei împotriva Cancerului de Sân | Palatul Cotroceni – iluminat în roz
Eveniment miercuri, 1 octombrie 2025, 07:36

Ziua Naţională a Luptei împotriva Cancerului de Sân | Palatul Cotroceni – iluminat în roz

Palatul Cotroceni va fi iluminat în roz, astăzi, cu prilejul Zilei Naţionale a Luptei împotriva Cancerului de Sân, iar la eveniment va participa...

Ziua Naţională a Luptei împotriva Cancerului de Sân | Palatul Cotroceni – iluminat în roz
Eveniment marți, 30 septembrie 2025, 19:15

Festivalul Dovleacului de la Sovata ajunge la ediţia a X-a

Primăria Oraşului Sovata a anunţat, astăzi, că organizează ediţia a X-a a Festivalului Dovleacului, în perioada 10-12 octombrie. Programul va...

Festivalul Dovleacului de la Sovata ajunge la ediţia a X-a
Eveniment marți, 30 septembrie 2025, 18:52

Primul Festival ‘Halloween în Cetate’ de la Sighişoara

Turnurile şi casele istorice din incinta Cetăţii Medievale a Sighişoarei vor fi colorate prin proiecţii de lumini şi umbre, instalaţiile...

Primul Festival ‘Halloween în Cetate’ de la Sighişoara
Eveniment marți, 30 septembrie 2025, 16:56

Astra Film Festival 2025 (Sibiu, 17-26 octombrie) cu documentare ce explorează temele lumii contemporane

Filmele din selecția oficială AFF2025 concurează în cinci secțiuni competiționale: România, Europa de Est, Voci Emergente, DocSchool și,...

Astra Film Festival 2025 (Sibiu, 17-26 octombrie) cu documentare ce explorează temele lumii contemporane
Eveniment marți, 30 septembrie 2025, 16:31

Zilele Filmului Maghiar, în 17 localități din Transilvania

Aproape 50 de lungmetraje și scurtmetraje – filme artistice, documentare și de animație, o selecție a celor mai bune producții maghiare...

Zilele Filmului Maghiar, în 17 localități din Transilvania