Festivalul Internaţional Cultural-Gastronomic „Pomana Porcului” de la Balvanyos, la cea de-a 10-a ediţie!

În organizarea Consiliului Judeţean Covasna, a Primăriei din comuna Turia şi a Filialei Covasna a A.N.T.R.E.C. România, în acest sfârşit de săptămână, staţiunea covăsneană Balvanyos găzduieşte cea de-a 10-a ediţie Festivalului Internaţional Cultural-Gastronomic “Pomana Porcului”, o manifestare devenită tradiţională, mult “gustată” de turişti!

În urmă cu 10 ani, Daragus Attila, pe atunci vicepreşedinte al A.N.T.R.EC., a iniţiat proiectul Festivalul “Pomana Porcului”, inclusiv prin înscrierea şi protejarea mărcii la O.S.I.M., pentru prezentarea, promovarea şi păstrarea tradiţiilor gastronomice, culturale şi folclorice de iarnă ale fiecărei localităţi, din ţară şi străinătate, care participă la acest eveniment de promovare turistică a zonei. În acest an, la Festival sunt prezente 17 echipe, dintre care 6 din România(AR, PH, CV(2), SJ şi SM) şi 11 din Ungaria.

Ieri, vineri 20 februarie, a avut loc prezentarea şi înregistrarea echipelor, precum şi tragerea la sorţi a echipelor care vor sacrifica şi împărţi un porc. Pentru că vin de mai mulţi ani aici la Balvanyos, mulţi dintre participanţi se cunosc bine, ba unii au devenit şi prieteni, vizitându-se unii pe alţii, în ţară sau străinătate. Vineri seara, voia bună şi veselia au pus stăpânire pe atmosfera restaurantul Pensiunii “Cetate”, acolo unde sunt cazaţi participanţii la Festival.

Sloganul serii a fost “Palinka es Paprika”, cred că nu mai este nevoie să vă traduc…Melodiile româneşti au alternat cu cele maghiare, într-o atmosferă de veselie generală, pigmentată de intervenţiile lui Daragus Attila, până târziu în noapte…

CAM00416Astăzi, sâmbătă 21 februarie, la ora 8,00, a avut loc defilarea echipelor prezente la Balvanyos. Îmbrăcaţi în cosume populare, participanţii s-au îndreptat apoi spre platoul în care sunt aşezate mesele de lucru. Aici, câte două echipe (trase la sorţi) au sacrificat împreună un porc, prin asomare sau “tradiţional”, după care l-au pârlit şi împărţit frăţeşte. La ora la care transmit această corespondenţă, 9,00, echipele lucrează de zor la cele 17 mese, fiecare fiind obligată să facă şi prezinte cel puţin 3 produse tradiţionale de porc, specifice zonei din care provine. Timp de lucru: cca. 6 ore.

La ora 14,00, membrii juriului va trece pe la fiecare masă pentru a nota fiecare produs prezentat. Pe lângă gustul propriu-zis al produselor etalate, juriul ţine cont şi de modul în care au fost prezentate acestea. „Mai mult decât atât, noi vom ţine cont în primul rând de originalitatea unor produse, nemaiîntâlnite, realizate pe baza unor reţete moştenite de la părinţi sau bunici, pentru că este un festival de păstrare a tradiţiilor, în primul rând”, spune preşedintele juriului, Daragus Attila. Sunt şi alte criterii, nu mai insist. ”Constituie bucătăria un domeniu cultural? Neîndoios, aş răspunde eu fără nici o ezitare! Atât istoria, cât şi mentalitatea unei comunităţi ajung să fie sintetizate în strategia de combinare a mirodeniilor, strategie asemănătoare şlefuirii unui cristal de mare preţ, obţinut după îndelungate operaţii alchimice.

Dacă, în muzică şi arhitectură, vedem supleţea intelectuală a unui neam, în felul său de a găti descoperim rafinamentul existenţial şi vitalitatea. Prin mâncare, reuşeşti, cu efort moderat, să descifrezi etnopsihologii. Ori măcar dinamica evoluţiei lor culturale”, scrie Codrin Liviu Cuţitaru, în Revista Dilema veche (nr. 574 din 12-18 februarie 2015). Într-un fum dens, specific tăierii porcului, vecinii de masă se “încălzesc”, din când în când, cu câte un pahar de…ţuică, ori de vin fiert!

Fanfara din Turia cântă de mama focului, spre amuzamentul celor prezenţi. Turiştii, aflaţi lângă platou, aşteaptă şi ei să primească tradiţionalul şoric, dar şi „una mică”! Şi, slavă Domnului, le primesc, că de aia-i „Pomana Porcului”, nu? Toate echipele participante vor primi cupe, diplome şi medalii din partea organizatorilor. Festivitatea de premiere va avea loc astăzi, sâmbătă, în jurul orei 16,00. Ziua se va încheia cu masa festivă (la ora 20,00) şi cu un foc de artificii (în jurul orei 21,00).

Mâine, duminică 22 februarie, participanţii la Festival vor efectua o excursie prin împrejurimi. Urmează prânzul şi plecarea spre casă. După atâtea „porcării” ingurgitate, ne pregătim cu toţii să intrăm în Postul Sfintelor Paşti, care va începe luni 23 februarie a.c. P.S. Voi reveni cu o altă corespondenţă, astăzi, în jurul orei 17,00, despre “Festivalul Colesterolului şi Trigliceridelor”, cum l-a denumit colegul Grig Bute de la săptămânalul “Caţavencii”!

Aurel Raţiu

Lasă un răspuns
Adresa ta de email nu va fi publicatã. Câmpurile necesare sunt marcate cu*

VIDEOFM

Acum in emisie

PULSUL ZILEI cu radiomures

Cer acoperit

Vânt: 0 m/s

Cer acoperit -1°C

Vânt: 3 m/s

5°C

Top 30 RTM

  • 1. KATY PERRY – Not the end of the world,

  • 2. SICKOTOY FT MISHA MILLER – Touche,

  • 3. KYLIE MINOGUE – Magic,

  • 4. BLACK EYED PEAS ft. SHAKIRA – Girls like me,

  • 5. ROXEN ft. ALEXANDER RYBAK – Wonderland,

  • 6. SMILEY ft. DELIA – Ne vedem noi,

  • 7. JASON DERULO ft. NUKA – Love not war,

  • 8. AVA MAX – My head & my heart,

  • 9. AVA MAX – Salt,

  • 10. JENNIFER LOPEZ – In the morning,

  • 11. ANDIA – Ce suntem noi,

  • 12. HOLOGRAF ft. K-GULA – Grijile s-au dus,

  • 13. SIA ft. BURNA BOY – Hey boy,

  • 14. LUMINITA ANGHEL ft. NICO – Prietene,

  • 15. PAX PARADISE AUXILLARY – Nisipuri miscatoare,

  • 16. ED SHEERAN – Afterglow,

  • 17. KYGO ft. DONNA SUMMER – Hot stuff,

  • 18. LEONY – Faded love,

  • 19. VOLTAJ – Doar pentru ea,

  • 20. MARIA – Din vina mea,

  • 21. TOM GRENNEN – Little bit of love,

  • 22. ARMIN VAN BURREN ft. DUNCAN LAUREN E – Feel something,

  • 23. IRIS – Subteran,

  • 24. ALEXANDRA UNGUREANU – De n-am fi împreună,

  • 25. THE WEEKND – Save your tears,

  • 26. THE MONTANS ft. EMAA – Insula,

  • 27. D-l GOE – Fata de la radio,

  • 28. DAVID GUETTA ft. SIA – Let’s love,

  • 29. JASON DERULO ft. ADAM LEVINE – Lifestyle,

  • 30. AMI ft. FLORIAN RUS – Regrete,

Sugereazã piesã
= 4.9730RON0.00199
  • usd 0.1173 1 0.0004

  • chf 5.0914 1 0.0236

  • aud 2.9924 1 -0.0028

Live Video

Dedica o melodie unei persoane dragi

Completeaza formularul de mai jos,iar dedicatia ta se va auzi in emisiunea
Trimite Dedicatia

Blog

Județul Mureș are cel mai mare număr de ...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Statisticile publicate de Institutul Naț...

Nu se mai zboară spre Germania de pe Aer...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Începând de ieri și respectiv de astăzi ...

Ministrul Educaţiei spune că drepturile ...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Legislația se va modifica, astfel încât ...

Dezbatere la Târgu Mureș pentru reducere...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Confederația Națională pentru Antrepreno...

Pasajul de la Cocoşul de Aur din Târgu M...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Proiectul se află în stadiul studiului d...

Terapie mai eficientă împotriva cancerul...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Noul laborator de radioterapie al Spital...

Editura Casa Radio, la Festivalului Cărţ...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Editura Casa Radio Radio România partici...

Parteneri