Ghid Medical | Donatorul de celule stem
Circa 100.000 de români s-au înscris până acum în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice și sunt gata să ofere mai multe șanse pentru cei care se luptă cu cancere de sânge.
Acest registru este conectat la o rețea internațională care însumează 34 de milioane de potențiali donator din 55 de țări.
Înscrierea în registru nu este egală cu donarea. Există situații în care un donator voluntar nu va ajunge să doneze niciodată dacă nu a fost contactat în acest sens până la împlinirea vârstei de 60 de ani, vârsta maximă pentru donare.
În cazul în care există o compatibilitate cu un pacient, persoana selectată va fi contactată de personalul registrului și i se va preleva o probă de sânge pentru analizele de verificare.
După donare persoana va rămâne în evidențele registrului pentru încă 5 ani, iar anual i se va face un bilanț al stării de sănătate.
În prezent România oferă o șansă celor care au nevoie de transplant colaborând bine cu alte 33 de registre, majoritatea din Europa. Verificarea compatibilității dintre cel care are nevoie de transplant și donator se face printr-un sistem online.
Merită menționat că doar în 25% dintre cazuri se pot găsi donatori compatibili printre frații și/sau surorile pacientului. În cazul celor care se caută o persoană neînrudită compatibilă, șansa de a o găsi este, în medie, 1 la 200 sau chiar 500 de mii de cazuri.
Autor: Sorin Șchiopu
Editor: Stan Lucian
Fiecare om e autorul propriei sale sănătăți sau boli. Sănătatea noastră depinde de ceea ce facem în fiecare zi. La Radio Târgu Mureș avem sfaturi pentru toate categoriile de ascultători.
Ascultă „Ghid Medical” cu Sorin Șchiopu, în fiecare zi de luni până vineri, de la 8,40 la emisiunea „Bună dimineața, Transilvania!” sau de la 12,50 la emisiunea „Pulsul zilei” . Numai la Radio România Târgu Mureș, pe frecvențele 102,9 FM, 98,9 FM, 94,9 FM -Borsec și online pe www.radiomures.ro.