Ion Jalea – sculptorul prins între două lumi
La sfârşitul Primului Război Mondial, între soldaţii români care se întorceau acasă, se afla şi tânărul Ion Jalea, originar din Casimcea, localitate din nordul Dobrogei.
Avea în jur de 30 de ani, vârstă la care forţa creatoare este imensă, dar, era invalid de război… Pierduse mâna stângă în luptele de la Mărăşeşti şi, pentru el putea însemna sfârşitul carierei, pentru că era sculptor! În ciuda handicapului pe care îl avea, în 1919 pleacă la studii la Paris, după ce studiase în România cu Frederick Storck şi Dimitrie Paciurea. Se bucură de succes în capitala Franței, dar în 1923 se întoarce în ţară.
Anii care urmează sunt cei ai realizării lucrărilor sale monumentale. Este remarcabil Monumentul eroilor ceferiști, realizat în 1923 împreună cu Cornel Medrea și amplasat lângă Gara de Nord din București.
Întregul text și un videoreportaj pe această temă găsiți pe site-ul eualegromania.ro
Radio Romania Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg Romania – 100 de români pentru istoria lumii”.
100 de personalități din cultură sau știință, care au marcat dezvoltarea lumii prin realizarile lor. 100 de români care, prin creativitate, munca și curaj, au adus România între țările care au îmbogățit cunoașterea universală.