Lavanda de România mai profitabilă ca grâul
România, grânarul Europei? Sintagma nu mai e valabilă, chiar dacă avem una din cele mai ridicate producții din istorie la grâu, porumb și alte culturi tradiționale. În ziua de azi, majoritatea agricultorilor se gândesc la marja de profit pe care o pot realiza, în condițiile specifice date. Iar asta îi face să se îndrepte spre cultura altor plante, mai puțin cunoscute, chiar exotice, dar aclimatizate.
De 6-7 ori mai profitabilă decât grâul, porumbul sau rapița, lavanda, supranumită și aurul mov ca urmare a câștigurilor fabuloase pe care le aduce, a început să fie cultivată deja de câțiva ani și în țara noastră. Asta, după ce mulți români care au călătorit prin Europa și au văzut ce randament are, s-au întors acasă cu gândul să investească în cultura lavandei. Vânzarea uleiului de lavandă este o afacere prosperă având în vedere că este folosit în industria detergenților și a parfumurilor, dar și în zona terapeutică, în special pentru uleiurile de masaj și odorizanți.
Tânărul sucevean George Marchidan, de profesie inginer agronom, a mers chiar mai departe. El a creat și omologat un soi de lavandă special aclimatizată în România. Potrivit acestuia, soiul rezistă până la minus 35 de grade, cantitatea de ulei ce se păoate extrage este foarte mare, mirosul este puternic, iar parfumul plantei uscate rezistă până la 18 luni. La acest soi, cantitatea extrasă de ulei volatil, ajunge la 10-11 Kg/tona de floare verde, iar un kilogram de ulei se vinde între 60-120 de euro, în funcție de piață. Marchidan are în plan ca de anul viitor vrea să devină cel mai mare producător de floare și ulei de lavandă după ce va înființa 50 de hectare de cultură cu soiul pe care l-a creat, numit lavandin, scrie DC Business.
Câmpuri pline de lavandă, la fel ca la francezi sau suceveni sunt și la 20 de km de Târgu Mureş, la Mădăraș, unde anul acesta a fost organizat și un festival al lavandei, dar și în comuna Dumbrava, unde proprietarul face o afacere care a pornit din pasiune și care astăzi e vizibilă și pe internet, pe un site dedicat.
Afacerea a luat însă avânt de mai demult pe valea Târnavei. Adrian și Ioana Porime au înfiinţat în 2014, pe două terenuri situate între localităţile Cucerdea şi Târnăveni din judeţul Mureş, o cultură de lavandă de 1,5 hectare, plus jumătate de hectar pepinieră de butaşi. Cei doi au cumpărat şi o mică distilerie, iar lavanda lor ajunge la clienţi nu doar ca buchete şi periniţe aromate ci şi ca ulei esenţial sau apă de lavandă.
Dar instrumentul de marketing cu cel mai mare efect vizual este parcela cu expunere la drumul național, cumpărată anume pentru vizibilitate, care în perioada de înflorire a lavandei, în iunie, fascinează călătorii și îi invită pe miri sau alți sărbătoriți la poze tematice.
Deși e destul efort de depus pentru a obține beneficiile așteptate, mai ales în privința comercializării, cultura lavandei are un avantaj de necontestat. Preferabil să muncești în aer liber, într-un spațiu încărcat de parfum și plin de energie naturală, decât într-un birou rece și distant, ateptându-ți clienții.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Surse: www.revista-fema.ro, www.dcbusiness.ro