Mai multe instituții investighează atacul cibernetic care a afectat activitatea a 25 de unități medicale din țară
Mai multe instituţii – printre care şi DIICOT – investighează atacul cibernetic care a afectat activitatea a 25 de de unităţi medicale publice şi private, din Bucureşti şi din mai multe judeţe. Există o cerere de răscumpărare în criptomonede – echivalentul a aproximativ 157 de mii de euro, dar în mesajul atacatorilor nu se specifică cine revendică atacul, este dată doar o adresă de e-mail.
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică şi alte autorităţi cu atribuţii în domeniul securităţii informatice recomandă să NU se ia legătura cu atacatorii şi să nu se plătească răscumpărarea.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat ieri la Radio România Actualităţi că unele dintre unităţile afectate au reuşit să-şi remedieze problemele, iar instituţiile abilitate vor elabora un nou standard tehnic menit să preîntâmpine astfel de acţiuni care destabilizează sistemul medical.
Între timp, compania românească Bitdefender, unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii de protecţie informatică la nivel global, a contactat Directoratul de Securitate Cibernetică pentru a oferi gratuit, timp de un an, instrumente profesionale de securitate pentru toate instituţiile sanitare publice din ţară.
Sursa; RRA