Medicii de la spitalele de urgență au sporuri mai mici decât cei care lucrează în spitalele municipale
Publicat de MIRELA ROTAR, 13 martie 2019, 12:37 / actualizat: 29 iulie 2020, 13:37
Este motivul pentru care sindicaliștii Sanitas ies din nou în stradă și cer eliminarea plafonului de 30% la acordarea de sporuri pentru personalul medical.
Din cauza acestui plafon, angajați din unități medicale cu grad mare de complexitate a cazurilor, precum Spitalul de Urgență din Târgu-Mureș, SMURD sau Institutul Inimii, beneficiază de sporuri mai mici decât medicii din Reghin, Târnăveni sau Luduș, de exemplu.
Problema o reprezintă finanțarea diferită a acestor unități.
Dacă Ministerul Sănătății asigură plata sporurilor la limita minimă, consiliul județean sau consiliile locale asigură plata sporurilor la limita medie sau maximă, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș președintele Sanitas Mureș, Ioan Popșor:
SMURD-ul care are cele mai complexe cazuri, Institutul de Boli Cardiovasculare, ATI-urile, neurochirurgia, toate au sporurile la minim și Reghinul…. Acum, nu contest că acolo nu au complexitate dar, totuși, aici este spital de urgență și centru universitar unde se face și activitate didactică. La Reghin, au sporurile la nivel maxim pentru că au avut bani și s-au încadrat în acest plafon de 30%. (Ar fi mai avantajos să lucrezi acum la un spital municipal) sau în spitalele care nu ordonatorul de credite Ministerul Sănătății.
Peste 150 de sindicaliști din diferite județe al țării pichetează astăzi sediul Ministerului Sănătății
după ce în data de 6 martie a fost pichetat Ministerul Finanțelor Publice.
Sindicaliștii mureșeni vor participa în data de 20 martie la pichetarea Ministerului Muncii și Justiției Sociale.
Toate cele 3 revendicări ale lor sunt de natură salarială.
Revine liderul sindical Ioan Popșor:
(Cerem) eliminarea din plafonul de 30% a sporurilor pentru cei care lucrează în trei schimburi, raportarea sporurilor la salariul de bază din 2019 pentru toți salariații din sistemul sanitar pentru că salariul a crescut iar sporurile au rămas la nivelul salariului din 2018. Încă în punct ar fi asigurarea finanțării creșterilor salariale prin transfer de la bugetul fondului unic de asigurări de sănătate.
Sindicaliștii au decis să continue și după această dată protestele. Un miting de amploare va avea loc, cel mai probabil, în data de 9 aprilie, la București.
Cristina Bulbescu