Migrenele pot fi evitate de sărbători
Perioadele sărbătorilor ar trebui se fie vesele şi plăcute, dar realitatea este că mulţi oameni suferă tocmai atunci de atacuri de migrenă care le strică toată distracţia. Un specialist american explică de ce aceste probleme apar mai des în asemenea perioade şi recomandă soluţii.
Dr. Larry Newman, director al Headache Institute din cadrul St. Luke’s-Roosevelt Hospital din New York, susţine că în perioada sărbătorilor de iarnă, are mai mulţi pacienţi ca oricând. Tocmai în această perioadă oamenii suferă mai des de dureri de cap. „Dacă ne gândim la lucrurile care provoacă migrene, parcă toate vin grămadă în această perioadă: stres, schimbări în programul de somn, mese neregulate, aport insuficient de lichide„, spune dr. Newman.
În plus, şi mâncarea pe care o consumăm la petrecerile de sărbători poate declanşa migrene. Există câteva alimente cunoscute că provoacă migrene multor persoane: vinul roşu, ciocolata, băuturile care conţin cafeină, unele tipuri de brânzeturi, fructe oleaginoase (alune, nuci) şi alimente bogate în nitraţi, precum mezelurile.
Unele persoane sunt afectate de anumite mirosuri specifice acestei perioade – de pildă, mirosul unor lumânări parfumate le provoacă dureri de cap, iar altora migrena le este declanşată de schimbările meteorologice. Şi, evident, stresul contribuie la înrăutăţirea situaţiei. Oamenii se stresează în legătură cu musafirii pe care îi au, cu treburile pe care le au de făcut, cu criza de timp.
Cea mai bună metodă de a evita stresul, recomandă dr. Newman, este să împărţim îndatoririle cu restul familiei. Cei care suferă de migrene, mai spune specialistul, trebuie să aibă grijă aibă întotdeauna la ei medicamentele potrivite, pentru a le avea la îndemână în cazul unei crize, şi să le ia cât mai repede, îndată ce simt că se apropie un atac de migrenă.
Sursa: RADOR