Mihail Agafiţa, la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio

Miercuri, 15 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio, dirijorul Mihail Agafiţa se va afla la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio, într-un concert cu patru solişti instrumentişti pe afişul serii. Trei dintre solişti sunt membri ai Orchestrelor Radio: Valentin Ghita – oboi (Orchestra Naţională Radio), Ionuţ Roşca – fagot (Orchestra Naţională Radio) şi Radu Sinaci – violoncel (Orchestra de Cameră Radio), iar Rafael Butaru – vioară este concertmaestru al orchestrei Operei Naţionale din Bucureşti.

Programul va debuta cu Simfonia în re major, G. 490, de L. Boccherini, urmată de Sinfonia concertantă în si bemol major pentru oboi, fagot, vioară, violoncel şi orchestră, de J. Haydn. O piesă de operă va completa diversitatea programului: uvertura operei Directorul de teatru, de Mozart. Seara va continua cu Sinfonia nr. 2 în si bemol major, op. 18, de J. Ch. Bach, şi se va încheia cu o altă lucrare semnată de L. Boccherini, Simfonia nr. 4, op. 12, G. 506 – Casa diavolului.

Considerat „unul dintre cei mai talentaţi tineri dirijori europeni”, Mihail Agafiţa a dirijat peste 500 de concerte simfonice, spectacole de operă şi de balet în Europa, Statele Unite şi Asia. În prezent este dirijor principal şi director artistic al orchestrei simfonice a Filarmonicii Naţionale din Republica Moldova.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele şi abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziţiona şi la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.

Mihail Agafiţa

MihailAgafitaMihail Agafiţa este un valoros reprezentant al tinerei generaţii de dirijori, susţinând, în decursul a 20 ani, circa 500 concerte simfonice şi spectacole de operă şi balet, alături de orchestre din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, SUA, Rusia, Ucraina şi Belarus, precum şi diverse turnee în Grecia, Portugalia, Italia, Franţa, Malta şi Tunis. Născut în 1973 în Republica Moldova, Mihail Agafiţa studiază dirijatul la Institutul de Stat al Artelor din Chişinău, absolvind apoi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa de dirijat al distinsului profesor Dumitru Goia, sub a cărui îndrumare studiază ulterior ca masterand la cursul de studii aprofundate, specializarea Stilistică dirijorală – Dirijat orchestră. Între 2005 şi 2007 se perfecţionează la cursurile de măiestrie susţinute de reputatul dirijor Patrick Strub, organizate de Ambasada Germaniei la Chişinău.

Din 2004 deţine funcţia de Dirijor Permanent al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova, iar din anul 2013 obţine prestigioasa poziţie de Prim Dirijor şi Director Artistic al Orchestrei Simfonice din cadrul aceleeaşi instituţii. Între anii 2009 şi 2013 este Dirijor Permanent al Filarmonicii Transilvania din Cluj. Mihail Agafiţa participă la prestigioase festivaluri internaţionale de muzică, unde prestaţia sa dirijorală este întâmpinată cu entuziasm de public şi apreciată la superlativ de către mass-media.

Colaborează cu personalităţi de renume ale lumii muzicale. Momente inedite ale carierei sale le constituie colaborarea cu Orchestra Filarmonicii din Moscova, precum şi evoluţia în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu (Bucureşti, 2011), la pupitrul Filarmonicii Transilvania din Cluj. Din 2010 Mihail Agafiţa este membru al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova. Repertoriul său impresionant conţine creaţii muzicale de diverse genuri şi stiluri de la preclasic la contemporan, printre care şi lucrări în primă audiţie. Încă de la debutul carierei sale dirijorale, Mihail Agafiţa a fost apreciat pentru personalitatea şi talentul său artistic, pentru forţa şi sensibilitatea interpretării operelor muzicale, precum şi pentru tehnica dirijorală impecabilă, care i-a permis reproducerea fidelă a particularităţilor stilistice inerente fiecărei creaţii abordate.

Pentru merite deosebite în dezvoltarea şi propagarea artei muzicale şi activitate concertistică intensă, prin decret al Preşedintelui Republicii Moldova, dirijorului Orchestrei Simfonice, Mihail Agafiţa, i-a fost conferit titlul onorific de Maestru în Artă.

Valentin Ghita

ValentinGhita oboiUnul dintre cei mai activi muzicieni ai generaţiei sale, Valentin Ghita a studiat oboiul cu Florin Ionoaia la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi cu Firuţa Mesaroş şi Aurel Marc la Academia de Muzică din Cluj-Napoca. Ulterior finalizării studiilor universitare, a primit o atentă îndrumare artistică de la profesorul Dorin Gliga. Valentin Ghita a participat la cursuri de măiestrie cu solişti ca François Leleux, Albrecth Mayer, David Walter, Gregor Witt, Christian Schmitt, Diego Dini Ciacci, Matthias Becker, Hans Elhorst şi Emilia Ksánky.

Este laureat de cinci ori cu premiul I la concursurile naţionale de oboi. În calitate de solist a colaborat cu Filarmonica Naţională din Chişinău, Orchestra Naţională Radio din Bucureşti, Orchestra de Cameră Radio din Bucureşti, Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj-Napoca, Filarmonica din Piteşti, Filarmonica din Botoşani, Filarmonica din Târgovişte, Orchestra de Cameră din Focşani, Orchestra de Cameră Napoca, Camerata Lanto Arte. A fost invitat să concerteze ca oboist principal în Orchestra Română de Tineret, Neue Internationale Philharmonie, Mozart Kammerphilarmonie, Bombay Chamber Orchestra, Camerata Regală şi ansamblurile de muzică contemporană Profil şi Devotio Moderna. Pasiunea lui pentru predat a început ca profesor în Mumbay, India, invitat de către The Bombay Chamber Orchestra Society, în 2005. A fost numit profesor titular de muzică de cameră la Colegiul Naţional de Muzică Sigismund Toduţă din Cluj-Napoca între 2006 şi 2008, profesor asociat la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca între 2008 şi 2009 şi profesor asociat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, în 2016.

Muzica de cameră ocupă un loc foarte important în viaţa sa artistică, concertând frecvent cu Bucharest Winds, ansamblu de suflători pe care l-a fondat în 2013. Preocupat şi de muzica modernă, acesta prezintă frecvent lucrări din repertoriul contemporan pentru oboi, ca membru al ansamblurilor Sonomania şi DevotioModerna. Valentin Ghita este din 2009 oboist principal la Orchestra Naţională Radio din Bucureşti.

Ionuţ Roşca

IonutRosca fagotIonuţ Rosca şi-a început studiile muzicale în cadrul Liceului de Artă O. Băncilă din Iaşi, sub atenta supraveghere a profesorului de fagot Valentin Petrescu. Aici s-a remarcat prin numeroase recitaluri de fagot şi muzică de cameră. A câştigat numeroase premii la olimpiadele şi concursurile din ţară. Şi-a continuat studiile în Bucureşti, la Universitatea de Muzică George Enescu, unde a studiat muzica de cameră cu Dorin Gliga, unul dintre cei mai buni profesori din Romania. A absolvit studiile la Conservator în 2006. Şi-a desăvârşit tehnica instrumentală a fagotului studiind cu prim-fagotistul ieşean George Hariton.

A participat la cursuri de măiestrie susţinute de David Rachor, Benjamin Coelho şi Frank Leblois. În 2003 este angajat artist instrumentist în cadrul Filarmonicii din Ploieşti, iar în 2005 câştigă prin concurs postul de fagotist la Orchestra Naţională Radio, unde ajunge solist instrumentist doi ani mai târziu. Participă la numeroase recitaluri instrumentale în Bucureşti, Ploieşti, Piteşti, Focşani şi Iaşi.

A debutat ca solist pe scena Filarmonicii Moldova din Iaşi la vârsta de 17 ani prin Concertul în mi minor de A. Vivaldi. Doi ani mai târziu interpretează Dublul concert de fagot de J. Wanhall, alături de Cristi Buciumaş, tot la filarmonica ieşeană. În 2013 interpretează Concertul în fa major de C. M. Weber, alături de Orchestra de Cameră Radio. În cadrul Orchestrei  Naţionale Radio a colaborat cu distinşi dirijori precum C. Măcelaru, C. Zacharias, Tiberiu Soare, J. Salemkour, S. Goetzel, participând la numeroase turnee în Franţa, Elveţia, Italia, China şi Malaezia.

Rafael Butaru

RafaelButaru vioaraConcertmaestru al Operei Naţionale din Bucureşti, al Orchestrei Române de Tineret şi al Orchestrei Simfonice Naţionale Române, violonistul Rafael Butaru este o prezenţă constantă pe scenele muzicale naţionale şi internaţionale.

Preocuparea pentru fenomenul muzicii de cameră se manifestă prin iniţierea şi conducerea a numeroase proiecte muzicale sau formaţii camerale. Este concertmaestru sau membru al formaţiilor camerale Ad Hoc, Opera Group Project, Trio Axis Mundi, formaţie alături de care câştigă în 2008 Premiul I la Concursul Internaţional de Clarinet Saverio Mercadante din Italia, secţia muzică de cameră. Este membru al Ludens Piano Trio, alături de care a câştigat locul al doilea la Concursul Internaţional din Plovdiv, Bulgaria. De asemenea, este membru fondator al Asociaţiei Muzicale Culturale Atelierul Cameral Clujean şi al Festivalului Internaţional Decameron.

În ipostaza de solist, Rafael Butaru este o prezenţă constantă în cadrul stagiunilor din ţară, concertând alături de Orchestra Operei Naţionale din Cluj-Napoca, Orchestra Operei Naţionale din Bucureşti, Orchestra Naţională de Tineret a României, Orchestra Simfonică Naţională Română, Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu, Orchestra Naţională Radio etc.

Din 2016 este membru al ansamblului ArGenTango, împreună cu Analia Selis, Omar Massa, Mariano Castro şi Răzvan Suma, alături de care a susţinut un turneu naţional de succes, înregistrând şi primul album Piazzolla, o poveste autentică, live at Sala Radio.

Radu Sinaci

RaduSinaci violoncelNăscut la Arad, a studiat violoncelul cu Czuczu Erwin, iar apoi, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, cu Marin Cazacu. Finalizarea studiilor a fost reprezentată de obţinerea titlului de Doctor în muzică cu titlul Suitele pentru violoncel solo de J. S. Bach. Radu Sinaci face parte din acea categorie de muzicieni care încearcă mereu să îmbunătăţească tehnica violoncelului, aducând un suflu şi o sonoritate nouă. Reuşeşte acest lucru folosind procesoarele de sunet şi looperele cunoscute în rândul chitariştilor, dar foarte rar folosite în rândul violonceliştilor. Pe lângă activitatea concertistică de factură clasică, Radu Sinaci este un promotor al jazz-ului cântat la violoncel.

A obţinut premii la concursurile naţionale şi internaţionale de violoncel, iar premiul de virtuozitate obţinut la Sibiu International Jazz Competition a fost o premieră în lumea muzicală românească. Radu Sinaci este un violoncelist versatil preocupat de exploatarea instrumentului său în cele mai variate feluri. Este actualmente şef partidă – violoncel la Orchestra de Cameră Radio din Bucureşti, membru al Ansamblului Violoncelissimo, al trupei Playthoven şi al Orchestrei Române de Tineret.

 

Sursa: Serviciul Comunicare SRR

Lasă un răspuns
Adresa ta de email nu va fi publicatã. Câmpurile necesare sunt marcate cu*

VIDEOFM

Acum in emisie

EMISIUNEA PARTIDELOR cu

Cer acoperit

Vânt: 0 m/s

Cer acoperit -1°C

Vânt: 3 m/s

5°C

Top 30 RTM

 • 1. KATY PERRY – Not the end of the world,

 • 2. SICKOTOY FT MISHA MILLER – Touche,

 • 3. KYLIE MINOGUE – Magic,

 • 4. BLACK EYED PEAS ft. SHAKIRA – Girls like me,

 • 5. ROXEN ft. ALEXANDER RYBAK – Wonderland,

 • 6. SMILEY ft. DELIA – Ne vedem noi,

 • 7. JASON DERULO ft. NUKA – Love not war,

 • 8. AVA MAX – My head & my heart,

 • 9. AVA MAX – Salt,

 • 10. JENNIFER LOPEZ – In the morning,

 • 11. ANDIA – Ce suntem noi,

 • 12. HOLOGRAF ft. K-GULA – Grijile s-au dus,

 • 13. SIA ft. BURNA BOY – Hey boy,

 • 14. LUMINITA ANGHEL ft. NICO – Prietene,

 • 15. PAX PARADISE AUXILLARY – Nisipuri miscatoare,

 • 16. ED SHEERAN – Afterglow,

 • 17. KYGO ft. DONNA SUMMER – Hot stuff,

 • 18. LEONY – Faded love,

 • 19. VOLTAJ – Doar pentru ea,

 • 20. MARIA – Din vina mea,

 • 21. TOM GRENNEN – Little bit of love,

 • 22. ARMIN VAN BURREN ft. DUNCAN LAUREN E – Feel something,

 • 23. IRIS – Subteran,

 • 24. ALEXANDRA UNGUREANU – De n-am fi împreună,

 • 25. THE WEEKND – Save your tears,

 • 26. THE MONTANS ft. EMAA – Insula,

 • 27. D-l GOE – Fata de la radio,

 • 28. DAVID GUETTA ft. SIA – Let’s love,

 • 29. JASON DERULO ft. ADAM LEVINE – Lifestyle,

 • 30. AMI ft. FLORIAN RUS – Regrete,

Sugereazã piesã
= 4.9486RON0.00070
 • usd 0.2754 1 -0.0043

 • chf 5.2060 1 -0.0094

 • aud 3.3041 1 -0.0028

Live Video

Dedica o melodie unei persoane dragi

Completeaza formularul de mai jos,iar dedicatia ta se va auzi in emisiunea
Trimite Dedicatia

Blog

Fabrica de zahăr de la Luduș se închide ...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Negocierile de cumpărare a fabricii de L...

Sistem de telemedicină modern la neonato...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Sistemul de telemedicină al Secției de T...

Un nou Institut al Inimii la Târgu Mureș...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Proiectul noii clădiri care să găzduiasc...

În spitalele din Tg. Mureș și Miercurea ...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Mai multe spitale din țară au anunțat c...

Școlile mureșene sunt pregătite să porne...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Școlile din județul Mureș se încălzesc c...

Am alergat 🏃‍♀️ pentru copiii și tinerii...

Corina Muntean | Citeste articolul

O echipă Radio Târgu Mureș formată din L...

Prof. dr. Ioan Nicolaescu, părintele bio...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Profesorul universitar doctor Ioan Nicol...

Asociere între Târgu Mureș și comunele l...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Municipiul Târgu Mureș, alături de comun...

Proiectul ghidului de finanțare al așa-n...

Hategan Raul | Citeste articolul

Proiectul ghidului de finanțare al așa-n...

Parteneri