Multe localuri și restaurante vor da faliment, atenționează reprezentanții HORECA
Guvernul a stabilit miercuri o serie de reguli restrictive pentru restaurante și alte localuri, în funcție de incidența de cazuri de COVID 19 la mia de locuitori, raportată în ultimele 14 zile.
Astfel, acolo unde incidența este mai mică de 1,5 cazuri la mia de locuitori, localurile funcționează la capacitate de 50%, la 30%, unde incidența este între 1,5 și 3, iar de la 3 cazuri la mie ele sunt închise.
În județul Mureș sunt închise localurile din Sântana de Mureș, Corunca, Brâncovenești, și Papiu Ilarian, iar în alte 17 localități, activitatea este permisă la 30% din capacitate.
Purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului Județul Mureș, Damian Samoilă:
Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6,00—23,00, în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6,00—23,00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.
La Brașov, unde majoritatea localurilor trăiesc datorită turismului, situația este dificilă. Peste 60% dintre acestea vor da faliment, apreciază preşedintele Breslei Cârciumarilor Braşoveni, Oana Coantă:
Practic supraviețuiesc sau au clienți numai locațiile care sunt cumva cunoscute, restul, care sunt noi, sau se bazează pe turism, sunt aproape de faliment. Brașovul funcționează, în întregul lui, numai în weekenduri, altfel, 6-7 locații supraviețuiesc. Eu zic că peste 60% se vor închide, poate și mai mult, s-a prelungit starea de alertă, dar nu s-au prelungit și ajutoarele, deci nu se mai dau bani. Practic, sunt oameni care nu mai au cu ce merge înainte, zi de zi.
Și organizatorii de evenimente au de suferit de pe urma restricțiilor aduse de pandemie.
Cristina Manoilă, din Târgu Mureș, a fost nevoită în acest an să renunțe la organizarea Balului Palatului și a altor evenimente programate, iar perspectiva pe termen lung nu este deloc optimistă:
Fiecare s-a adaptat, sunt unii despre care am auzit că pur și simplu s-au reprofilat, aveau scene pentru închiriat pentru marele spectacole și și-au făcut câte un food truck să poată vinde pe ici pe colo, s-au mai dus la evenimente foarte mici, care au avut loc, în condițiile prevăzute de lege. Este foarte greu atunci când, sunt situații, în care întreaga familie este implicată în această afacere și trăiește de pe urma ei. Și locurile de muncă, și angajările în alte domenii, sunt restricționate, deci e foarte greu să găsești altceva de făcut. Este o situație foarte delicată din acest punct de vedere.
În județul Mureș, incidența este de 1,52 de cazuri la mia de locuitori. Sunt foarte aproape de incidența de 3 cazuri la mie localitățile Târgu Mureș, Ungheni, Cristești, Lunca, Sâncraiu de Mureș și Sângeorgiu de Mureș, iar cea mai mare incidență este la Papiu Ilarian, cu peste 7 cazuri la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.
Raluca Creț