Oameni & Fapte – 18 noiembrie

– Este cea de-a 322-a zi a lui 2021. Au mai rămas 43 de zile până la sfârşitul anului. Soarele va răsări la ora 7:28 şi va apune la ora 16:45.

– În România este „Ziua Naţională fără Tutun”, marcată, anual, în a treia zi de joi a lunii noiembrie, pe baza unei hotărâri a Guvernului României din data de 13 noiembrie 2002.

– Astăzi este „Ziua Mondială a Cancerului Pancreatic”, marcată în a treia joi din noiembrie, de către Coaliția Mondială a Cancerului Pancreatic, ce reunește peste 80 de organizații din peste 30 de țări și șase continente, pentru a sensibiliza cu privire la simptomele și riscurile bolii și la nevoia urgentă de detectare mai timpurie.

– Este și „Ziua Internaţională a Filosofiei”, marcată la iniţiativa UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură), din 2002, în a treia zi de joi din noiembrie. Manifestările legate de această zi (mese rotunde, conferinţe, olimpiade de filosofie, expoziţii etc.) sunt organizate prin Comisiile naţionale pentru UNESCO şi prin Birourile regionale.

– Tot astăzi este „Ziua Internaţională fără Fumat”, marcată, anual, în a treia joi a lunii noiembrie, la iniţiativa şi sub auspiciile „Uniunii Internaţionale contra Cancerului”. La 18 noiembrie 1976, Divizia California a American Cancer Society a reuşit să convingă un milion de fumători să renunţe pentru o zi la acest obicei dăunător sănătăţii lor şi a celor din jur. Un an mai târziu, în 1977, a treia zi de joi din noiembrie a fost celebrată în SUA la nivel naţional ca zi fără tutun. În România este marcată din 2002. O „Zi Mondială Fără Tutun” este marcată şi la 31 mai, din 1988, la iniţiativa şi sub auspiciile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

– Este și „Ziua Europeană a Informării Despre Antibiotice”, eveniment anual desfășurat din 2008 sub coordonarea Centrului European pentru Controlul Bolilor. Marcarea zilei urmărește sporirea prudenţei în utilizarea antibioticelor pentru a frâna dezvolarea naturală a rezistenței la antibiotice

– Este Ziua Naţională a Letoniei (unde se aniversează proclamarea republicii, din 1918) și a Sultanatului Oman (în care se aniversează ziua de naştere a sultanului Qabus bin Said al-Said, 18 noiembrie 1940).

– La 18 noiembrie 1302, prin bula papală „Unam Sanctam” („Unul Sfânt”), papa Bonifaciu al VIII-lea a proclamat supremația spirituală a papei asupra tuturor deciziilor dogmatice, considerată una dintre cele mai importante declaraţii de supremaţie spirituală făcute vreodată de Sfântul Scaun. În 1307, conform legendei, eroul elveţian Wilhelm Tell, arestat pentru nesupunere în fața unui nobil, era condamnat să tragă cu arbaleta într-un măr așezat pe capul fiului său, pentru a-și salva viața.

– În 1626, după o construcție ce a durat 120 de ani, Papa Urban al VIII-lea a sfinţit Bazilica Sfântul Petru de la Vatican, care, la început, a fost doar un monument comemorativ în locul unde Apostolul Petru, considerat primul papă al Romei, ar fi fost martirizat şi înmormântat, în apropierea Circului lui Nero.

– La 18 noiembrie 1820 vânătorul, exploratorul şi căpitanul american de marină Nathaniel Palmer a descoperit Antarctica, iar în 1840, la Teatrul Național din Iași, a avut loc premiera comediei „Farmazonul din Hârlău”, prima scriere dramatică a lui Vasile Alecsandri, pusă în scenă de Costache Caragiali.

– Conferinţa Naţională a fruntaşilor politici români din Banat, desfăşurată la Timişoara, în 18-19 noiembrie 1860, a adoptat o moţiune prin care se cerea autonomia Banatului, sau ca acest teritoriu să fie încorporat la Transilvania, devenită autonomă.

– În 1864 s-a aprobat noua stemă a capitalei României, Bucureşti, având ca element principal imaginea Sfântului Dimitrie Basarabov, patronul orașului, iar pe 18 noiembrie 1874 România a aderat la Convenţia internaţională pentru îmbunătăţirea soartei militarilor răniţi din armatele de campanie (Crucea Roşie), încheiată la 10/22 august 1864, la Geneva.

– La 18 noiembrie 1903 s-a semnat primul Tratat americano-panamez care stabilea instituirea jurisdicţiei „pentru totdeauna” a SUA asupra Zonei Canalului Panama, fâşie de teritoriu panamez (de-a lungul celor două maluri ale Canalului), cu o suprafaţă de 1.432 kilometri pătraţi.

– În 1918, pe stil vechi, în Transilvania era 1 Decembrie, când a avut loc Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, unde s-au adunat peste 100.000 de români, din toate ținuturile Transilvaniei, Maramureșului, Crișanei și Banatului, pentru a consfinți unirea cu România.

– În 1926 scriitorul irlandez George Bernard Shaw a refuzat să accepte banii pentru Premiul Nobel, spunând: „Pot să-l iert pe Alfred Nobel pentru că a inventat dinamita, dar numai o persoană diabolică a putut să inventeze Premiul Nobel”. La 18 noiembrie 1928 Mickey Mouse, cunoscutul personaj din desenele animate ale lui Walt Disney, îşi făcea pentru prima oară apariţia, la „Colony Theatre” din New York, în filmul de 7 minute intitulat „Steamboat Willie”, cel dintâi film de animaţie care a combinat tehnologia animaţiei cu sunetul sincronizat.

– În 1931 a avut loc prima emisiune a Radiodifuziunii Române dedicată străinătăţii, preluată de radiodifuziuni europene, iar în 1937 s-a inaugurat clădirea Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti. În 18 noiembrie 1963 a avut loc premiera filmului „Tudor”, în regia lui Lucian Bratu, film istoric de referinţă în cinematografia românească, ce evocă mişcarea revoluţionară de la 1821. Tot în 1963 compania americană „Bell Telephone” a introdus în circuitul comercial din SUA primul telefon cu butoane (sau taste), înlocuind telefonul cu disc.

– În 1978 avea loc cea mai mare sinucidere colectivă din timpurile moderne, în colonia de la Jonestown din Guyana (America de Sud). 913 de adepţi ai sectei „Templul popoarelor”, dintre care 276 de copii, şi-au luat viaţa, îndemnaţi de liderul spiritual, Jim Jones, care a întemeiat secta în 1956, în SUA. Aproape toți sectanţii au consumat o băutură cu cianură şi sedative, iar cei care au refuzat au fost împuşcaţi din ordinul lui Jones. Trupurile neînsufleţite ale oamenilor erau împrăştiate în întreaga colonie.

– La 18 noiembrie 1991, în timpul Războiului de Independență al Croației, Armata Populară Iugoslavă a capturat orașul croat Vukovar, după un asediu de 87 de zile. Asediul s-a terminat cu înfrângerea Gărzii Naţionale Croate, distrugerea Vukovarului, moartea a cel puţin 3.000 de persoane, precum şi purificarea etnică a circa 20.000 de croaţi din oraş şi din împrejurimi. Vukovar a fost prima urbe din Europa rasă de pe faţa pământului de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace. În anul 2002 s-a deschis, în oraşul german Gießen, primul Muzeu de Matematică din lume – „Mathematikum”.

– La 18 noiembrie s-au născut: filosoful şi scriitorul francez Pierre Bayle, precursor al iluminismului (1647); compozitorul flamand Jean Baptiste Loeillet (1680); poetul englez William Shenstone (1714); dramaturgul, poetul şi preotul german Friedrich Ludwig Zacharias Werner (1768); compozitorul german Carl Maria von Weber, creatorul operei romantice germane (1786); pictorul francez Louis Jacques Mandé Daguerre, cel care a descoperit primul procedeu de fotografiere (1787);

exploratorul și geologul finlandezo-suedez Adolf Erik Nordenskiöld (1832); scriitorul şi dramaturgul englez William S. Gilbert (1836); fizicianul german August Kundt (1839); teologul, episcopul ortodox şi istoricul român Ioan Iacov Antonovici (1856); compozitorul, pianistul şi omul politic polonez Ignacy [Jan] Paderewski (1860); poetul și scriitorul german Richard Dehmel (1863); geologul român Ion Popescu-Voiteşti, pionier al cercetărilor geologice româneşti (1876); medicul chirurg român Iacob Iacobovici, întemeietorul şcolii de chirurgie din Transilvania (1879); soprana italiană Amelita Galli-Curci (1882); fizicianul englez Patrick Blackett, laureat al Premiului Nobel (1897); regizorul olandez de film documentar Joris Ivens (1898); dirijorul şi violonistul american de origine maghiară Eugene Ormandy (1899); sociologul american de origine maghiară George Gallup, iniţiator al sondajelor de opinie care îi poartă numele (1901); avocatul şi politicianul român de extremă dreaptă Mihai Antonescu, vicepreședinte al Consiliului de Miniștri (1904); medicul şi fiziologul român Grigore Benetato (1905); pictorul român Corneliu Baba (1906); chimistul american George Wald, laureat al Premiului Nobel (1906); ornitologul chinez Zheng Zuoxin, cel mai mare om de ştiinţă în studiul păsărilor şi fondator al ornitologiei moderne chineze (1906); muzicianul cubanez Compay Segundo, membru al trupei „Buena Vista Social Club” (1907); etnologul şi folcloristul român Mihai Pop (1907); filosoful german Walter Schulz (1912); poetul şi traducătorul român Ion Larian Postolache (1916); astronautul american Alan Shepard, primul astronaut american care a zburat în spațiu (1923); eseistul, prozatorul, poetul, scenaristul şi traducătorul român Iordan Chimet (1924); pictorul monumentalist, sculptorul, graficianul, eseistul, filosoful şi publicistul român Camilian Demetrescu (1924); regizorul, scenaristul, actorul, profesorul, prezentatorul TV, scriitorul, poetul, dramaturgul şi producătorul rus Eldar Riazanov, cunoscut pentru comediile sale în care a satirizat viaţa în URSS (1927); scriitorul grec Vassilis Vassilikos (1934); regizorul român teatru, film și operă Cornel Todea, realizator de emisiuni de televiziune (1935); cântărețul francez Alain Barrière (1935); scriitoarea şi poeta canandiană Margaret Eleanor Atwood, laureată a Premiului Booker (1939); neurologul şi profesorul britanic John O’Keefe, laureat Nobel (1939); prozatorul și eseistul român Apostol Gurău (1940); actorul britanic David Hemmings (1941); actrița americană Linda Evans (1942); compozitorul și muzicologul român Dan Cezar Buciu (1943); creatorul de modă și designerul german Wolfgang Joop, fondatorul companiei de modă şi cosmetice „JOOP!” (1944); cântăreața britanico-chineză și fotomodelul Amanda Lear (1946); scriitorul român de origine armeană Bedros Horasangian (1947); dirijorul de cor și profesorul român Cornel Groza (1950); actorul, regizorul și profesorul român Vlad Rădescu (1952); ÎPS Calinic Botoșăneanul, actual arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților (1957);

cântăreața și textiera britanică de muzică pop Kim Wilde, prezentatoare de televiziune (1960); sculptorul și profesorul român Paul Popescu (1961); chitaristul american Kirk Hammett, membru al formației rock „Metallica” (1962); portarul danez de fotbal Peter Schmeichel (1963); regizorul român Felix Alexa, fiul regizorului de teatru şi film Alexa Visarion (1967); poeta română Nina Vasile (1969); actrița şi fotomodelul australian Peta Wilson, cunoscută din serialul de televiziune „Nikita” (1970); actrița americană Chloë Sevigny (1974); rapperul american Fabolous (1977) și actrița americană Allison Tolman (1981).

– În 18 noiembrie au murit: sculptorul și arhitectul brazilian Aleijadinho, cu numele real António Francisco Lisboa (1814); actorul, dramaturgul și scriitorul maghiar Abday Sándor (1882); sculptorul şi desenatorul român Ion Georgescu, elev al lui Karl Storck (1898); romancierul, criticul literar și eseistul francez Marcel Proust (1922); cineastul suedez de origine finlandeză Mauritz Stiller, reprezentant al filmului mut (1928); omul politic liberal român Ion Inculeţ, ministru în mai multe rânduri (1940); fizicianul, chimistul și profesorul german Walther Hermann Nernst, laureat Nobel (1941); poetul şi prozatorul francez Paul Éluard, unul dintre scriitorii de seamă ai Rezistenţei franceze (1952); fizicianul danez Niels Bohr, recompensat cu Premiul Nobel (1962); compozitorul, teoreticianul şi pedagogul ceh Alois Hába (1973); pictorul și graficianul american Man Ray, animator al grupării dadaiste din New York, fotograf celebru şi cel care a inventat tehnica raiografelor (1976); chimistul român Mircea Ionescu, specialist în chimia plantelor de cultură (1980); scriitorul și traducătorul român Radu Tudoran, fratele lui Geo Bogza (1992); scriitorul şi compozitorul american Paul Bowles (1999); regizorul român de film şi scenaristul Anghel Mora (2000); scenarista română Vasilica Istrate (2002); actorul american de film James Coburn (2002); actorul român Valeriu Doru Popescu (2005); chimistul român Ioan-Alexandru Silberg, specialist în chimia heterociclurilor (2006); astronomul american de origine britanică Brian G. Marsden, specialist în mecanica cerească (2010); dirijoarea română Eugenia Văcărescu-Necula (2013); jucătorul neo-zeelandez de rugby Jonah Lomu, considerat cel mai mare rugbyst al tuturor timpurilor (2015); interpreta americană de muzică soul Sharon Jones, care a devenit celebră alături de formaţia „Dap-Kings” (2016); compozitorul, chitaristul, interpretul și producătorul scoțian-australian Malcolm Young, cofondator al trupei de hard-rock australiene „AC/DC” (2017); diplomatul și profesorul român Mihnea Constantinescu (2018); actorul român de teatru Alexandru Mitea (2020) și actrița română Draga Olteanu Matei, considerată „marea doamnă a comediei” (2020).

Septimiu Cioloboc

VIDEOFM

Acum in emisie

PE CĂRAREA DORULUI cu MARIA BUTILA

Cer acoperit

Vânt: 0 m/s

Cer acoperit -1°C

Vânt: 3 m/s

5°C

Top 30 RTM

  • 1. KATY PERRY – Not the end of the world,

  • 2. SICKOTOY FT MISHA MILLER – Touche,

  • 3. KYLIE MINOGUE – Magic,

  • 4. BLACK EYED PEAS ft. SHAKIRA – Girls like me,

  • 5. ROXEN ft. ALEXANDER RYBAK – Wonderland,

  • 6. SMILEY ft. DELIA – Ne vedem noi,

  • 7. JASON DERULO ft. NUKA – Love not war,

  • 8. AVA MAX – My head & my heart,

  • 9. AVA MAX – Salt,

  • 10. JENNIFER LOPEZ – In the morning,

  • 11. ANDIA – Ce suntem noi,

  • 12. HOLOGRAF ft. K-GULA – Grijile s-au dus,

  • 13. SIA ft. BURNA BOY – Hey boy,

  • 14. LUMINITA ANGHEL ft. NICO – Prietene,

  • 15. PAX PARADISE AUXILLARY – Nisipuri miscatoare,

  • 16. ED SHEERAN – Afterglow,

  • 17. KYGO ft. DONNA SUMMER – Hot stuff,

  • 18. LEONY – Faded love,

  • 19. VOLTAJ – Doar pentru ea,

  • 20. MARIA – Din vina mea,

  • 21. TOM GRENNEN – Little bit of love,

  • 22. ARMIN VAN BURREN ft. DUNCAN LAUREN E – Feel something,

  • 23. IRIS – Subteran,

  • 24. ALEXANDRA UNGUREANU – De n-am fi împreună,

  • 25. THE WEEKND – Save your tears,

  • 26. THE MONTANS ft. EMAA – Insula,

  • 27. D-l GOE – Fata de la radio,

  • 28. DAVID GUETTA ft. SIA – Let’s love,

  • 29. JASON DERULO ft. ADAM LEVINE – Lifestyle,

  • 30. AMI ft. FLORIAN RUS – Regrete,

Sugereazã piesã
= 4.9764RON9.99999
  • usd 0.1172 1 -0.0005

  • chf 5.1404 1 0.01129

  • aud 2.9982 1 -0.0061

Live Video

Dedica o melodie unei persoane dragi

Completeaza formularul de mai jos,iar dedicatia ta se va auzi in emisiunea
Trimite Dedicatia

Blog

Două trenuri vor fi anulate la Tg. Mureș...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Din week-endul următor, un tren și o per...

O nouă acțiune „Împreună curățăm” a Radi...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Începând din anul 2017, Radio România Tg...

Trei cabinete medicale noi și o ambulanț...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Este rezultatul unui proiect din fonduri...

„Fără bariere – TOT adevărul despre drog...

Stan Lucian | Citeste articolul

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egal...

Fonduri suplimentare pentru dezvoltarea ...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Consilierii judeţeni au aprobat într-o ş...

UPDATE: A fost solicitat sprijin aerian ...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Un nou incendiu de pădure a izbucnit, ie...

Sistemul de returnare a garanţiei funcţi...

Rotar Mirela | Citeste articolul

De la punerea în funcţiune a sistemului,...

Incendiu forestier în Lăpuşna-Ibăneşti

Rotar Mirela | Citeste articolul

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă...

Persoanele neasigurate vor avea gratuita...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Prezent la o întâlnire cu reprezentanții...

Staţie de biogaz pentru producerea de en...

Stan Lucian | Citeste articolul

Aceasta este prima stație din România de...

Apel pentru artiştii locali la Festivalu...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Cercetaşii României Târgu Mureş organize...

Înscrierea la Concursul Naţional de Titu...

Stan Lucian | Citeste articolul

Luna viitoare va avea loc înscrierea la ...

Parteneri