Oameni & Fapte – 9 mai

– Este cea de-a 129-a zi a lui 2022. Au rămas 236 de zile până la sfârşitul anului. Soarele a răsărit la ora 5:56 şi va apune la ora 20:41.

– Biserica Ortodoxă Română marchează „Ziua Independenței României – 1877, „Ziua Victoriei” antinaziste – 1945 și „Ziua Europei” – 1950.

– Astăzi este „Ziua Transportatorilor din România”, marcată în ziua de prăznuire a Sfântului Mucenic Hristofor („purtător de Hristos”). La cererea Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, la 18 august 2014, ca Sfântul Mucenic Hristofor să fie declarat ocrotitorul (patronul spiritual) al transportatorilor rutieri români.

– Este și „Ziua Uniunii Europene” (sau „Ziua Schuman”), instituită în 1985 de ţările Comunităţii Economice Europene şi care marchează declaraţia de la 9 mai 1950 a ministrului de externe al Franţei, Robert Schuman, privind Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului – CECO, punct de plecare în construcţia europeană.

– Tot azi este „Ziua Victoriei” coaliţiei Naţiunilor Unite în Al Doilea Război Mondial, marcând semnarea, de către reprezentanţii URSS, Marii Britanii, SUA şi Franţei, a actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste (1945), fapt care a dus la încheierea conflagraţiei în Europa. „Ziua Victoriei” este sărbătorită la 9 mai de cele mai multe ţări est-europene, printre care şi România, dar şi de statele care au aparţinut fostei URSS sau fostei Iugoslavii, în timp ce în Marea Britanie, Franţa, Slovacia, Cehia, Norvegia, Ţările Baltice şi în unele regiuni din Germania este marcată la 8 mai.

– În ziua de 9 mai 1502 exploratorul italo-spaniol Cristofor Columb a părăsit Spania, din portul orașului Cadiz, pentru cea de-a patra și ultima sa călătorie către „Lumea Nouă”, iar în 1877 Mihail Kogălniceanu a citit, în Adunarea Deputaților, „Declarația de Independență a României”, această zi devenind apoi „Ziua Independenței” în țara noastră.

– La 9 mai 1905 sultanul Abdul Hamid al II-lea a semnat o iradea („firman”, cum era denumit actul în presa vremii), prin care valahii (românii / vlahii) din Imperiul Otoman erau recunoscuţi ca „naţionalitate” şi beneficiau de învăţământ şi biserică în limba maternă. Iradeaua avea, între altele, și rolul de a pune capăt nelegiuirilor, violențelor, jafurilor, terorii, omorurilor și asasinatelor (peste 400) împotriva românilor macedoneni, dezlănțuite sălbatic de bandele de antarți greci, organizate și finanțate de guvernul de la Atena și binecuvântate de Patriarhia de la Constantinopol.

– În anul 1911 s-au stabilit relaţii diplomatice dintre România şi Confederaţia Elveţiană la nivel de legaţie, ridicate la rang de ambasadă abia în 1962, iar
între 9 mai şi 9 iunie 1935 s-a desfășurat, în capitala României, prima ediţie a Festivalului „Luna Bucureştilor”, punctul de atracţie fiind expoziţia urbanistică din „Parcul Carol”, apreciată de contemporani ca o adevărată „istorie vie a oraşului”. Pentru amenajarea zonei din „Parcul Carol”, arhitectul Octav Doicescu a proiectat o fântână arteziană în faţa intrării principale, numită „Fântâna Zodiacului”. Festivalul s-a ținut cu regularitate până în 1940, când, din motive politice, a fost întrerupt şi nu a mai fost reluat după război. Evenimentul a dus la dezvoltarea zonei peisagistice din „Parcul Herăstrău” și la construirea de bulevarde noi, precum „Cotroceni” sau „Moşilor”.

– În 9 mai 1945, la cartierul general sovietic de la Berlin, s-a semnat, la ora 0:16, actul de capitulare necondiţionată a Germaniei, punându-se astfel capăt celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa, iar în anul 1956 o echipă japoneză de alpiniști a realizat prima ascensiune pe Muntele Manaslu, din Nepal (aparținând lanțului Himalaya), al optulea vârf ca înălțime din lume, măsurând 8.163 de metri. La 9 mai 1960 Statele Unite ale Americii au devenit prima țară din lume care a legalizat pilula contraceptivă, iar în 1978 a fost asasinat premierul italian Aldo Moro, răpit de un comando al grupului terorist „Brigăzile Roşii” la 16 martie acelaşi an.

– În ziua de 9 mai 1979, la cea de-a 12-a ediţie a Campionatului European de Gimnastică de la Copenhaga (Danemarca), sportiva română Nadia Comăneci a câştigat, pentru a treia oară consecutiv, titlul european absolut, performanţă unică în istoria competiţiei la acea dată. În 1990, în „Piața Universității” din București, 68 cetățeni români au intrat în greva foamei pentru susținerea punctului 8 al „Proclamației de la Timișoara”, iar în 1994 Nelson Mandela a fost ales drept primul președinte de culoare al Africii de Sud. Tot atunci România obținea statutul de partener asociat al Uniunii Europei Occidentale.

– În 9 mai 2001, la Accra, în Ghana, s-a produs cea mai mare tragedie de la un eveniment sportiv din Africa. S-a întâmplat la derby-ul dintre cele mai de succes echipe ghaneze, Hearts of Oak din Accra și Asante Kotoko, meci considerat unul de mare risc, astfel că forțele de ordine au fost prezente în număr foarte mare. Kotoko a condus cu 1-0 până aproape de final, când gazdele au marcat două goluri și au întors rezultatul. Fanii dezamăgiți ai oaspeților au început să arunce cu scaunele de plastic și cu sticle în teren, iar forțele de ordine au replicat lansând gaze lacrimogene. În învălmășeala produsă de spectatorii panicați, nu mai puțin de 127 de oameni au murit sufocați, dar mai ales striviți, iar multe dintre scările de acces au fost acoperite de sânge. Ancheta oficială a concluzionat că reacția exagerată a polițiștilor, prea puțin instruiți pentru astfel de situații, și folosirea fără discernământ a gazelor lacrimogene și a gloanțelor de cauciuc au fost cauzele dezastrului. În plus, stadionul „Accra Sports” nu îndeplinea, la momentul respectiv, nici pe departe standardele de siguranță care acum sunt obligatorii. Șase ofițeri de poliție au fost judecați pentru omor din culpă, însă magistrații au considerat că nu sunt destule dovezi pentru o condamnare.

– La 9 mai 2003 avea loc premiera mondială medicală la Clinica de Urologie și Transplant Renal din Cluj, unde un bărbat a fost operat concomitent în partea stângă și în partea dreaptă a corpului, folosindu-se o singură cale de acces. Cei doi medici care au condus operațiile au fost profesorul român Mihai Lucan și profesorul german Ralph Senner, şeful Clinicii de Chirurgie Robotică din München.

– În ziua de 9 mai 2012 „Arena Naţională” din Bucureşti a găzduit finala URFA Europa League la fotbal, între echipele spaniole Atlético Madrid şi Athletic Bilbao, meci încheiat cu rezultatul de 3-0 pentru madrileni.

– La 9 mai 2019, în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene (1 ianuarie – 30 iunie 2019), a avut loc, la Sibiu, Summitul informal al șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană. De „Ziua Europei”, cei 27 de şefi de stat şi de guvern reuniţi la summit au adoptat Declaraţia de la Sibiu, un document cu 10 puncte pe care statele membre UE şi le-au asumat pentru strategia pe următorii 5 ani.

– La 9 mai s-au născut: compozitorul italian Giovanni Paisiello (1740); matematicianul şi revoluţionarul francez Gaspard Monge, creatorul geometriei descriptive (1746); inginerul german Adam Opel, fabricant de automobile (1837); dramaturgul și prozatorul scoțian James Matthew Barrie, creatorul celebrului personaj Peter Pan (1860); pictorul american George Barker (1882); filosoful și scriitorul spaniol José Ortega y Gasset (1883);

actorul danez de film Valdemar Psilander, vedetă a filmului mut (1884); poetul, prozatorul, publicistul şi traducătorul român Alexandru T. Stamatiad (1885); poetul, dramaturgul, filosoful, eseistul, traducătorul, jurnalistul, profesorul și diplomatul român Lucian Blaga (1895); fiziciana germano-daneză Hilde Levi, istoric al ştiinţelor și pionieră a utilizării izotopilor radioactivi în biologie şi în medicină (1909); dirijorul italian Carlo Maria Giulini (1914); jurnalistul american de televiziune Mike [Myron Leon] Wallace (1918); scriitorul britanic Richard [George] Adams (1920); scriitorul, poetul și cantautorul rus Bulat Okudjava (1924); compozitorul și profesorul român Nicolae Beloiu (1927); lingvistul și profesorul român Andrei Avram (1930); actriţa britanică de teatru, film și televiziune Geraldine McEwan (1932); dramaturgul, scenaristul şi autorul englez Alan Bennett (1934); actrița și politiciana americană Glenda Jackson, laureată a Premiului Oscar (1936); actorul britanic Albert Finney (1936); poetul şi prozatorul român Ion Iovan (1937); chimistul şi profesorul român Ionel Haiduc (1937); jucătorul român de tenis și omul de afaceri Ion Țiriac (1939); dramaturgul suedez Lars Norén (1944); compozitorul român de muzică uşoară, solistul vocal, instrumentistul orchestrator, dirijorul și profesorul Marius Țeicu (1945); actrița americană Candice Bergen (1946); cântăreţul, compozitorul şi pianistul american Billy Joel (1949); mezzosoprana germană Anne-Sofie von Otter (1955); sportivul suedez Frank Andersson, triplu campion mondial la lupte greco-romane (1956); radiofonistul român Septimiu Roman, corespondent de război (1956); actorul român Cristian Şofron (1958); avocatul şi politicianul maghiar Áder János, actual preşedinte al Ungariei (1959); muzicianul englez Dave Gahan, vocalist al formației synthpop / electronic „Depeche Mode” (1962); gimnasta română Daniela Silivaș, triplă campioană olimpică (1970); fotbalistul şi antrenorul român Nicolae Dică (1980); actriţa americană Rosario Dawson (1979) și modelul, prezentatoarea de televiziune şi actriţa americană Audrina Patridge (1985).

– În 9 mai au murit: compozitorul şi organistul german Dietrich Buxtehude (1707); dramaturgul, poetul, prozatorul, esteticianul și istoricul literar german Friedrich von Schiller (1805); fizicianul și chimistul francez Joseph Louis Gay-Lussac (1850); compozitoarea, pianista şi cântăreaţa română de origine austriacă Elena Asachi [Teyber], soţia cărturarului Gheorghe Asachi (1877); preotul şi istoricul român Gavriil Pop (1883); omul de ştiinţă francez şi inventatorul Paul Héroult (1914); poetul român George Coșbuc (1918); violoncelistul, compozitorul şi profesorul român Constantin Dimitrescu (1928); fizicianul și astronomul american Albert Abraham Michelson, laureat Nobel (1931); geofizicianul francez Conrad Schlumberger (1936); criticul literar român Pompiliu Constantinescu (1946); compozitorul și pianistul român de naționalitate cehă Theodor Fuchs (1953);

basul italian Ezio Pinza (1957); compozitorul, pedagogul şi dirijorul român Alfred Mendelsohn (1966); muzicologul şi preotul român I.[oan] D. Petrescu (1970); premierul italian Aldo Moro (asasinat în 1978); industriaşul american de orgine canadiană Cyrus S.[tephan] Eaton, unul dintre fondatorii Mişcării Internaţionale PUGWASH, mişcare care a primit Premiul Nobel pentru Pace (1979); regizorul italian de film, scenaristul şi scriitorul Marco Ferreri (1997); actriţa de film şi cântăreaţa americană Alice Faye (1998); regizorul român de film Lucian Bratu (1998); prozatorul român de origine evreiască Marcel Marcian (2007); jurnalista română Vanda Condurache (2007); actorul, regizorul şi profesorul român Victor Moldovan (2007); dirijorul, compozitorul şi violonistul israelian de origine română Mendi Rodan (2009); cântăreaţa de jazz şi actriţa americană Lena Horne (2010); poetul, prozatorul, traducătorul şi publicistul român Gheorghe Ene (2011); creatorul italian de modă Ottavio Missoni (2013); regizorul român de teatru Cătălin Naum (2013); artistul plastic și profesorul român Ion Grigore, pictor al satului tradiţional românesc (2016); interpreta română de muzică populară Florica Duma (2017); pictorul, sculptorul și regizorul danez de film Per Kirkeby, supranumit „regele picturii daneze” (2018); scenaristul american Alvin Sargent, celebru pentru filmele din seria „Omul Păianjen” (2019); colonelul (r) și scriitorul român de romane polițiste Traian Tandin, renumit criminalist (2020) și cântărețul și compozitorul american Little Richard, unul dintre pionierii rock and roll-ului (2020).

Septimiu Cioloboc

VIDEOFM

Acum in emisie

PASAJ URBAN cu

Cer acoperit

Vânt: 0 m/s

Cer acoperit -1°C

Vânt: 3 m/s

5°C

Top 30 RTM

  • 1. KATY PERRY – Not the end of the world,

  • 2. SICKOTOY FT MISHA MILLER – Touche,

  • 3. KYLIE MINOGUE – Magic,

  • 4. BLACK EYED PEAS ft. SHAKIRA – Girls like me,

  • 5. ROXEN ft. ALEXANDER RYBAK – Wonderland,

  • 6. SMILEY ft. DELIA – Ne vedem noi,

  • 7. JASON DERULO ft. NUKA – Love not war,

  • 8. AVA MAX – My head & my heart,

  • 9. AVA MAX – Salt,

  • 10. JENNIFER LOPEZ – In the morning,

  • 11. ANDIA – Ce suntem noi,

  • 12. HOLOGRAF ft. K-GULA – Grijile s-au dus,

  • 13. SIA ft. BURNA BOY – Hey boy,

  • 14. LUMINITA ANGHEL ft. NICO – Prietene,

  • 15. PAX PARADISE AUXILLARY – Nisipuri miscatoare,

  • 16. ED SHEERAN – Afterglow,

  • 17. KYGO ft. DONNA SUMMER – Hot stuff,

  • 18. LEONY – Faded love,

  • 19. VOLTAJ – Doar pentru ea,

  • 20. MARIA – Din vina mea,

  • 21. TOM GRENNEN – Little bit of love,

  • 22. ARMIN VAN BURREN ft. DUNCAN LAUREN E – Feel something,

  • 23. IRIS – Subteran,

  • 24. ALEXANDRA UNGUREANU – De n-am fi împreună,

  • 25. THE WEEKND – Save your tears,

  • 26. THE MONTANS ft. EMAA – Insula,

  • 27. D-l GOE – Fata de la radio,

  • 28. DAVID GUETTA ft. SIA – Let’s love,

  • 29. JASON DERULO ft. ADAM LEVINE – Lifestyle,

  • 30. AMI ft. FLORIAN RUS – Regrete,

Sugereazã piesã
= 4.9730RON0.00199
  • usd 0.1173 1 0.0004

  • chf 5.0914 1 0.0236

  • aud 2.9924 1 -0.0028

Live Video

Dedica o melodie unei persoane dragi

Completeaza formularul de mai jos,iar dedicatia ta se va auzi in emisiunea
Trimite Dedicatia

Blog

Dezbatere la Târgu Mureș pentru reducere...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Confederația Națională pentru Antrepreno...

Pasajul de la Cocoşul de Aur din Târgu M...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Proiectul se află în stadiul studiului d...

Rusia: Atac armat la o sală de concerte ...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Diplomaţia rusă a denunţat vineri drept ...

Acţiune amplă de împădurire la Filpişu d...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Aceasta este organizată de Asociația Eco...

Culturile de pomi fructiferi pot fi afec...

Stan Lucian | Citeste articolul

Șansele sunt destul de mici deoarece scă...

Postul Paștelui a scumpit legumele în pi...

Stan Lucian | Citeste articolul

Ca în fiecare an, în perioada primăverii...

Terapie mai eficientă împotriva cancerul...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Noul laborator de radioterapie al Spital...

Radio România Tg. Mureș aniversează 66 d...

Rotar Mirela | Citeste articolul

La început de primăvară ne bucurăm de mă...

Minorii nu mai pot cumpăra țigări electr...

Stan Lucian | Citeste articolul

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat ...

Parteneri