Peste 3000 de elevi din Mureș vor susține testele standardizate din învățământ
Săptămâna viitoare, câte 7 școli reprezentative din fiecare județ au fost selectate pentru ca elevii să fie evaluați cu subiecte unice la final de an.
Inspectorul general școlar adjunct al ISJ Mureș, Gabriel Grozav, a explicat pentru Radio Tg.Mureș că procesul de învățământ nu va fi perturbat, elevii din clasele desemnate vor da testul online, la o oră și o zi stabilite, notele nu vor fi trecute în catalog, iar media finală nu va fi afectată:
Testele online vor dura 30 de minute- pentru învățământul primar și 60 de minute- pentru învățământul gimnazial și liceal. Se vor aplica în timpul orelor de curs, deci profesorii nu vor avea o activitate suplimentară. Se va accesa o platformă care va genera un număr de itemi de evaluare, elevii îi vor rezolva și totul se va salva automat. Dacă ne gândim la Bacalaureat sau la Evaluarea pentru clasa a VIII-a, ele sunt subiecte unice, iar odată cu această evaluare standardizată, se vor propune, probabil, la fiecare clasă în parte (astfel de evaluări, n.n), pentru a exista o monitorizare generală a evaluărilor făcute la clasă.
Și până acum profesorii utilizau mai multe platforme de evaluare la clasă, noutatea fiind extinderea națională și uniformizarea testelor.
Pe de altă parte, sindicatele din învățământ au rezerve în privința eficacității implementării acestui tip de test national.
Liderul ”Spiru Haret” Mureș, Maria Rezi, apreciază că aceste teste standardizate pot eșua dacă Legea Educației nu e schimbată iar elevii nu sunt consultați:
În 15 mai, ne-au promis că în termen de 30 de zile vor termina metodologia, inclusiv plățile promise profesorilor. Nu că nu am fi de acord, că poate la unele prevederi putem aduce îmbunătățiri. Sunt propuneri bune, dar, dacă se grăbesc lucrurile, toată această inițiativă va fi un haos, iar în anul școlar viitor încă nu cred că vom putea realiza o modificare, ceva cât de cât apropiat față de ceea ce se propune. Trebuie să facem și ceea ce dorește copilul, nu doar să i se impună. Într-adevăr, e bine să fie și obiecte obligatorii, dar și conținuturi care îi interesează pe copii, și ar trebui să ne consultăm cu elevii, ca să știm ce-și doresc și ei.
Testele se vor da în perioada 30 mai – 10 iunie, iar disciplinele sunt limba română și matematică pentru elevii claselor I-a – a VII-a, iar cei din clasele a IX-a – a XI-a, limba română și disciplina de BAC obligatorie a profilului.
Școlile selectate din Mureș sunt Colegiul Pedagogic ,,Mihai Eminescu” și Gimnaziul ”Liviu Rebreanu” din Tg. Mureș, Gimnaziul Iernut și Liceul Tehnologic din Iernut, Școala Gimnazială din Băla, Școala Profesională ,,Gheorghe Șincai” Râciu și Liceul Tehnologic ,,Vasile Netea” din Deda, fiind vizați 3014 elevi.
Valeriu Russu