Polițiștii ne sfătuiesc să fim atenți la hoți, când plecăm în concedii
Pentru ca distracţia să se îmbine cu siguranţa, poliţiştii mureşeni ne atenționează să ne luăm măsuri de protecție sporită pentru creșterea gradului de siguranță personală, a bunurilor și valorilor, pe perioada călătoriilor și a concediilor.
În deplasarea cu autoturismul, pe lângă regulile obișnuite la drum, mașina trebuie parcată în locuri special amenajate şi luminate, cheile nu trebuie lăsate în contact, iar portierele și geamurile trebuie închise.
În plus, nu trebuie transmise informații în mediul virtual despre destinația și durata călătoriei, a arătat purtătorul de cuvânt al IPJ Mureș, Aurica Sabău:
Obiectele de valoare lăsate la vedere în maşină (genţi, poşete, telefoane mobile, laptop-uri, camere foto/video) pot fi tentante pentru hoţi. Nu lăsaţi în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente. Infractorii sunt prezenţi şi în mediul virtual, de unde îşi pot culege informaţiile necesare pentru săvârşirea actelor infracţionale. Nu ţineţi sume mari de bani sau bunuri de valoare în casă şi evitaţi discuţiile referitoare la bunurile de valoare pe care le aveţi în casă! Nu lăsaţi bilete în uşă sau mesaje pe robotul telefonic prin al căror conţinut să informaţi că aţi plecat în concediu! Dacă cheile de la uşa de acces v-au fost sustrase împreună cu actele de identitate, schimbaţi sistemele de asigurare.
În locurile publice, în hoteluri, la plaje suntem rugați să nu afişăm, ostentativ, bunuri de valoare, să nu nu lăsăm copiii nesupravegheaţi, să nu răspundem la provocări cu violenţă, și în situații de risc să apelăm numărul 112.
Revine purtătorul de cuvânt al IPJ Mureș, Aurica Sabău:
Lăsaţi lucrurile de valoare, banii, documentele, în seiful hotelului, luați la dumneavoastră numai sumele necesare unor plăţi curente. Dacă aveţi o cameră la parter sau un etaj inferior, unde este posibil accesul în interiorul incintei prin escaladare, nu lăsaţi geamurile sau uşa de la balcon deschise. Dacă vă găsiţi camera răvăşită, nu atingeţi nimic şi sunaţi la 112; Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute şi nu vă lăudaţi sau nu vă expuneţi bunurile de valoare. La plajă aveţi grijă de bunurile dumneavoastră și nu le lăsați în grija unor persoane cunoscute întâmplător. Nu în ultimul rând, pentru prevenirea furturilor din buzunare, trebuie să avem grijă de bunurile noastre când ne aflăm în locuri aglomerate, la piaţă, în magazine, în mijloacele de transport în comun.
Banii nu se țin toți în același loc, nu se încredinţează copiilor ori persoanelor în vârstă sume mari de bani iar valorile nu se țin în pungi din plastic, mai atenționează polițiștii.
Valeriu Russu