Premieră națională în terapia intensivă, la Miercurea Ciuc

Publicat de Stan Lucian, 12 mai 2025, 15:00 / actualizat: 12 mai 2025, 18:14
Un medic rezident de la Spitalul de Urgență din Miercurea Ciuc a propus utilizarea unei terapii noi pentru pacienții de la ATI, și anume Realitatea Virtuală.
Prin intermediul Asociației Sfântul Anton de Padova au fost achiziționați ochelarii, iar de o săptămână este utilizată această tehnologie, cel puțin o jumătate de oră pe zi, pentru un pacient aflat în Terapie Intensivă.
Utilizarea tehnologiei VR reduce anxietatea și durerea pacienților, sprijină reabilitarea și contribuie la prevenirea depresiei și a stresului posttraumatic, spun specialiștii.
Terapia este nouă în România, dar se practică de câțiva ani în occident, precizează pentru Radio Târgu Mureș inițiatorul proiectului, medicul rezident de la Spitalul de Urgență din Miercurea Ciuc, Kiss Konrád-Ottó:
”Avem un software de la o organizație din SUA care ne oferă mai multe posibilități de a ajuta pacienții. Noi am ales un soft de meditație unde pacientul a putut, de exemplu, în prima zi să călătorească, să se plimbe într-o pădure de Sequoia iar în a doua zi, într-o pădure de bambuși din Asia și așa mai departe. Sunt mai multe posibilități, videoclipuri și experiențe imersive la care ei pot participa. Avem șase perechi de ochelari iar, momentan, pe trei merge softul acesta iar pentru celelalte trei o să facem rost de alte programe pentru a ajuta la recuperarea pacienților noștri.”
Costurile totale ale echipamentului, care cuprinde și două laptopuri și o tabletă, au fost 30.000 de lei.
Medicii de terapie intensivă din Miercurea Ciuc își vor prezenta terapia pentru recuperarea bolnavilor și altor medici din România la congresele de specialitate.
Autor: Cristina Bulbescu