Ascultă Radio România Târgu Mureș Live

Prepararea modifică mâncarea

Radio România Mureș
Foto: Sursa foto: Vice

Publicat de Corina Muntean, 16 decembrie 2017, 11:21

V-ați pus vreodată întrebarea cum prepararea modifică mâncarea, mai exact valoarea nutritivă a acesteia?

Consumul de alimente nutritive are un rol crucial pentru sănătate, energie și greutatea ideală a fiecărei persoane. Modul în care gătim mâncarea influențează valoarea nutritivă a acesteia. Prepararea mâncării ne ajută să o digerăm mai ușor și să asimilăm o parte mai mare de substanțe nutritive. De exemplu, proteinele în ouăle gătite sunt cu 180% mai ușor digerabile decât în cele crude. Însă, există elemente nutritive cheie care scad la prepararea în anumite moduri.

Fierberea este o metodă de preparare frecvent utilizată, în cadrul căreia mâncarea este gătită în apă la temperatura de 100 de grade. Cele mai „vulnerabile“ la acest mod de preparare sunt vitaminele solubile în apă adică vitamina C și complexul de vitamine B. Pe de altă parte, este demonstrat că la fierberea peștelui, în el se păstrează acizi grași omega-3 într-o cantitate mai mare decât în cazul prăjirii.

Coacerea nu afectează majoritatea mineralelor și vitaminelor, cu excepția vitaminei B. Din acest motiv, este recomandat ca atunci când pregătim legume, să le consumăm crude drept salată, la cuptor sau la abur.

La sotare sau prăjirea prin agitare, mâncarea este preparată într-o tigaie la o temperatură medie sau înaltă,într-o cantitate minimă de grăsime. Aceste tehnici sunt similare, unica diferență fiind faptul că la prăjirea prin agitare mâncarea este agitată în permanență, temperatura este mai ridicată, iar timpul de preparare – mai scurt. Acest procedeu face parte din lista modurilor sănătoase de preparare. Gătitul de scurtă durată și în lipsa apei previne pierderea vitaminei B, iar grăsimea adăugată îmbunătățește asimilarea elementelor nutritive și a antioxidanților din legume.

Prăjirea presupune preparare într-o cantitate mare de grăsimi, la temperatură ridicată. Această metodă este recomandată de a fi evitată. Când grăsimea se încălzește la o temperatură înaltă, se formează substanțe toxice numite aldehide, care cresc riscul de cancer sau afecțiuni cardiovasculare. Prăjirea păstrează vitaminele C și cele din grupa B, însă, distruge până la 85% din acizii grași omega-3, care sunt foarte sensibili la temperaturile ridicate.

Gătitul la abur este unul dinte cele mai nutritive medode de preparare. În cadrul acestuia se pierd cantități minime chiar și din cele mai instabile elemente nutritive precum vitamina C și acidul folic. Acesta este cel mai potrivit mod de preparare nu numai a legumelor, ci și a cărnii și a peștelui.

Pentru a fi siguri că aveți grijă de sănătatea și aspectul vostru fizic, adaptați fiecare aliment la modul său potrivit de preparare.

Corina Muntean

Rogobete, despre cazul de lepră: Clienţii salonului nu trebuie să-şi facă probleme şi nici controale
Sănătate vineri, 12 decembrie 2025, 13:55

Rogobete, despre cazul de lepră: Clienţii salonului nu trebuie să-şi facă probleme şi nici controale

Clienţii salonului SPA din Cluj-Napoca unde a fost confirmat un caz de lepră nu trebuie să îşi facă griji şi nici controale medicale...

Rogobete, despre cazul de lepră: Clienţii salonului nu trebuie să-şi facă probleme şi nici controale
La Brașov, cazurile de gripă clinică au crescut de 6 ori în ultima săptămână
Sănătate miercuri, 10 decembrie 2025, 17:41

La Brașov, cazurile de gripă clinică au crescut de 6 ori în ultima săptămână

Într-un comunicat al DSP Brașov se precizează că în săptămâna 2-7 decembrie au fost raportate 208 cazuri de gripă clinică față de doar 36...

La Brașov, cazurile de gripă clinică au crescut de 6 ori în ultima săptămână
ADR Centru: 100 milioane lei, fonduri europene, pentru dezvoltarea serviciilor de paliaţie din 8 unităţi medicale
Sănătate marți, 9 decembrie 2025, 08:19

ADR Centru: 100 milioane lei, fonduri europene, pentru dezvoltarea serviciilor de paliaţie din 8 unităţi medicale

Fonduri europene de aproape 100 milioane de lei au fost atrase pentru dezvoltarea infrastructurii a 8 unităţi medicale publice care furnizează...

ADR Centru: 100 milioane lei, fonduri europene, pentru dezvoltarea serviciilor de paliaţie din 8 unităţi medicale
Peste 63.000 de cazuri de infecţii respiratorii au fost raportate săptămâna trecută
Sănătate joi, 4 decembrie 2025, 16:00

Peste 63.000 de cazuri de infecţii respiratorii au fost raportate săptămâna trecută

Peste 63.000 de cazuri de infecţii respiratorii – gripă clinică sau pneumonie – au fost raportate săptămâna trecută, a anunţat...

Peste 63.000 de cazuri de infecţii respiratorii au fost raportate săptămâna trecută
Sănătate marți, 2 decembrie 2025, 16:29

Ministerul Sănătăţii anunţă teste gratuite pentru virusurile hepatitice B şi C la persoane cu simptome sugestive

Persoanele asigurate, cât şi cele neasigurate care prezintă semne sau simptome sugestive beneficiază gratuit de testare pentru virusul hepatitic...

Ministerul Sănătăţii anunţă teste gratuite pentru virusurile hepatitice B şi C la persoane cu simptome sugestive
Sănătate marți, 2 decembrie 2025, 14:12

Premieră medicală în ortopedie la Spitalul de Urgență din Tg. Mureș

Doi medici primari din cadrul Secției Clinice Ortopedie și Traumatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș au realizat, la...

Premieră medicală în ortopedie la Spitalul de Urgență din Tg. Mureș
Sănătate vineri, 28 noiembrie 2025, 15:00

Spitalul de Urgență din Miercurea-Ciuc ar putea deveni unitate de interes strategic

O solicitare în acest sens a fost adresată ieri, la București, ministrului Sănătății, Alexandru Rogobete, de către reprezentanții Spitalului...

Spitalul de Urgență din Miercurea-Ciuc ar putea deveni unitate de interes strategic
Sănătate joi, 27 noiembrie 2025, 16:15

Harghita: Numărul persoanelor vaccinate antigripal este în creştere

Campania de vaccinare antigripală din acest sezon înregistrează, în Harghita, rezultate mai bune decât în ultimii doi ani, numărul persoanelor...

Harghita: Numărul persoanelor vaccinate antigripal este în creştere