Producția de medicamentele generice, influențată de cursul euro

Publicat de Rotar Mirela, 13 mai 2025, 15:00 / actualizat: 14 mai 2025, 8:06
Criza medicamentelor generice, nerezolvată de ani de zile de autoritățile statului, s-ar putea adânci odată cu creșterea euro, spun producătorii.
Aceștia se plâng că în continuare taxa de clawback este prea mare, și solicită scăderea ei de la 15% la 10%, dar și modificarea legislației pentru includerea în Lista de compensare a medicamentelor generice corespunzătoare celor inovative aflate în contracte de tip cost-volum.
Producătorii mai cer și revizuirea mecanismului de preț de referință și indexarea anuală a prețurilor sub 50 de lei, în funcție de inflație.
În ultimii ani au dispărut de pe piață mii de medicamente generice care acoperă tratamentul a peste 70% dintre pacienți, iar 90% dintre acestea costă sub 50 lei, precizează pentru RTM președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România, Simona Cocoș:
,,Este vorba de moleculele generice și biosimilare ale unor produse care se află în contractele de tip cost-volum. Autoritățile din România au stabilit această formă de contractare pentru aceste produse scumpe ca să încerce să controleze costurile doar că procedura este extrem de complicată și așa se pierd mulți ani de zile și mulți bani iar pacienții sunt obligați să plătească sume importante când, de fapt, ar putea să beneficieze de o coplată mai mică. Dacă așa cum se întâmplă zilele acestea, cursul de schimb euro-leu crește, noi ca producători de medicamente generice, vom avea probleme.”
În ultimele două zile, Banca Națională a României a calculat în scădere valoarea euro în raport cu valuta națională.
Cursul de astăzi arată cu un curs de 5,09 pentru un euro, în timp ce dolarul american continuă să se aprecieze, la fel și celelalte valute, precum francul elvețian și lira sterlină.
Autor: Cristina Bulbescu