Profesorii își primesc aproape toți banii câștigați în instanță
Guvernul a aprobat o hotătâre privind repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor de personal. Aici intră inclusiv sumele prevăzute prin hotărâri judecătorești. Este vorba despre cele care au ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din unitățile de învățământ preuniversitar de stat.
Președintele Sindicatului Spiru Haret Mureș, Ioan Săcărea, spune că aceste fonduri de la Guvern acoperă în întregime sumele câștigate, urmând ca în anii viitori angajații să primească și dobânzile de pe urma acestor sume:
În urma analizării situației de final de an, s-au schimbat procentele de acordare a hotărârilor judecătorești la nivel național. S-au găsit bani suficienți, așa că vor primi acei 35% și ultima tranșă 100%, deci se va încheia. Rămâne pe anul viitor doar calcularea dobânzilor, va veni un mod de calcul unitar la nivel național, și aceste hotărâri judecătorești pe dobânzi pe care le avem câștigate vor fi eșalonate în continuare pe cinci ani.”
Inspectorul școlar general al județului Mureș, Ioan Macarie, a declarat că sumele se vor vira către școli, care se vor îngriji de distribuția banilor către cei îndreptățiți:
Sumele vin mereu în tranșe, sunt binevenite mai ales că se aproprie sărbătorile, deci sunt în mai multe tranșe și sunt aprobate deja, nu sunt în stadiu de proiect, sunt aprobate și sunt deja distribuite în școli. Unele sunt defalcate pe fiecare unitate școlară, în funcție de procentele care au fost acordate fiecărui cadru didactic în parte.”
Inspectorul școlar general al județului Harghita, Petru Gârbea, a arătat că banii primiți sunt un cadou frumos pentru cadrele didactice și personalul auxiliar:
Nu vor fi chiar 100%, așa a zis defapt și ministerul că doar se aproprie de 100% plata acestor sume pentru sentințele judecătorești. Inițial nici cei care sunt în inspectorat sau cei care sunt plătiți direct prin minister nu erau incluși, pentru că inițial se aprobase numai sumele pentru cei care sunt plătiți momentan prin consiliile locale. Între timp, a fost o hotărâre de Guvern care a mai îmbunătățit situația.”
Administrațiile locale vor primi peste 136 de milioane lei, din care aproape 90 de milioane lei pentru plata cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi, iar 49 milioane lei pentru plata tranșelor aferente hotărârilor judecătorești .
Raluca Creţ