Proiect de lege: Administrațiile locale pot ajuta familiile vulnerabile din surplusul de energie produs

Publicat de Stan Lucian, 27 mai 2025, 17:00
În perspectiva eliminării de la 1 iulie a plafonării de preț la energia electrică, parlamentarii PNL au depus un proiect de lege prin care se pot compensa facturile la energie electrică pentru consumatorii vulnerabili.
Numeroase UAT-uri au investit în panouri fotovoltaice montate pe clădiri publice, iar surplusul care ajungea în rețeaua publică poate fi direcționat către cetățeni, a explicat pentru Radio Târgu Mureș deputatul PNL de Mureș, Ciprian Dobre:
„Multe localități au făcut investiții în producerea de energie electrică, iar surplusul de energie pe care aceste panouri fotovoltaice îl produc, ajung să fie injectat în rețeaua națională, cu preț redus. Noi ne-am gândit ca acest surplus să poată fi redistribuit către aceste gospodării vulnerabile. Prin această reglementare s-ar combate această sărăcie energetică, iar implicarea administrației publice fără alocări de la buget era necesară, tocmai pentru a asigura această tranziție echitabilă, justă.”
Asociația ”Energia Inteligentă” apreciază această inițiativă legislativă, care deja este implementată cu succes și în alte țări europene.
Este nevoie însă de clarificări juridice și comerciale pentru ca proiectul să poată fi aplicat cu succes, crede președintele asociației, Monica David:
„Asociația ”Energia Inteligentă” consideră lăudabilă această inițiativă, mai ales că ea a fost implementată cu succes și în alte țări. Totuși, nu trebuie să ne entuziasmăm prea tare în ceea ce privește această idee până nu aprofundăm subiectul, pentru că trebuie lămurite o serie de aspecte din punct de vedere tehnic, juridic, comercial, economic, și abia în momentul în care acestea vor fi clare și în concordanță cu legislația în vigoare, vom putea vorbi despre o posibilă aplicare cu succes a proiectului.”
Experții Asociației ”Energia Inteligentă” vor urmări evoluția acestui act normativ, participând, dacă va fi necesar, cu sugestii de îmbunătățire.
Multe familii cu venituri reduse au dificultăți în plata facturilor la energie electrică, iar în contextul crizei actuale este oportună crearea unui cadru legal prin care unitățile administrativ-teritoriale să poată redistribui valoarea energetică în exces în beneficiul comunității.
Potrivit proiectului de lege, care va fi în dezbatere publică până pe 23 iunie, compensarea va fi permisă numai în baza unui regulament aprobat prin hotărâre a consiliului local sau județean.
Autor: Valeriu Russu