Punctul pe I cu Radu Florea-Salarii de Europa
Salarii de Europa sau măcar de pe la marginea ei
Proiectul de lege a salarizării arată ambițios pe hârtie. De vreo două-trei zile răsfoiesc anexe și categorii profesionale și mă minunez. Văd salarii de 4 mii, 5, 6,7 mii de lei în funcție de studii, vechime, competențe, funcții și performanțe. Să fie oare posibil? De unde poate să vină minima normalitate, mereu trâmbițată numai cînd se alinia prețul benizinei și al motorinei la pompă sau facturile la utilități cu cursul valutar Euro/leu și cu normele spațiului comunitar? Din cer?! Nu oameni buni, numai din ce se va încasa la bugetul de stat după ce se vor reduce taxele în stînga și-n dreapta de la anul electoral care vine.
Potrivit proiectului noii legi a salarizării, salariul unui profesor universitar ar putea junge la peste 7800 de lei, un profesor cu studii superioare, gradul întîi și vreo 40 de ani vechime în învățămînt ar lua peste 4500 de lei, în timp ce un medic rezident ar putea cîștiga începând de la 1800, 1900 de lei și pînă la 3400 de lei. Nu vă bucurați înainte de vreme. E o propunere a unui proiect de lege a salarizării, afișată deocamdată, pe anexe și tabele în spațiul online de pe platformele de știri. Breaking news-urile sunt cel pe care le știm dar ne facem astăzi cănu le vedem: violul în grup între surpriză și răzbunare, circul politic al guvernării de partid dar și cel al infrastructurii de lut de pe autostrada Orăștie-Sibiu, un tronson făcut de niște italieni, un drum nou de cîteva luni, care crapă și alunecă la vale cu tot ce e sub el.
Revenind la basmul de poveste al salarizării bugetarilor, optimistul scenariu continuă cu alte fascinante cifre: un secretar de județ ar putea câștiga pe la 8,9.000 de lei depinde din ce județ, unul de municipiu-reședință de județ, pe la 7-8 mii de lei. Un inspector de vamă, de muncă sau pe sectorul social ar putea lua în mână la propriu intre 1700 și 4100 de lei în funcție de post, vechime și gradație. Un șef de secție, de serviciu sau de corp control- din acestea de middle-management, așa cum le zice pe la sesiunile de training, nu în trening- ar putea fi salarizat cu sume cuprinse între 4700 și 5600 de lei. La baza piramidei salarizării ar sta muncitorul calificat I care poate primi pînă în 1700 de lei în timp ce un muncitor necalificat ar putea fi remunerat cu sume cuprinse între 1400 și 1500 de lei.
Sigur că nu e chiar un salariu de Europa, dar de la ceva studii, calificări și vechime în sus, bașca competențe și performanțe, vedem mia de Euro și mai mult. Mai e mult pînă la dublu, triplu așa ca în Franța și Germania, dar comparativ cu salariile prezentului din România reală- nu cu cea din palatele statului de drept care încă stă strîmb- ar fi un consistent pas înainte. Problema e, ca și în vremea părinților noștri, care s-au pensionat pe nasturi după ce-au tras o viață la șaibă:Teoria ca teoria, practica ne omoară!?
Pe hârtie, noua lege a salarizării bugetare arată bine ca și masterplanurile de autostrăzi pt țară, dar topite sub canicula de la nivelul asfaltului îndoit cu apă. Pentru că avem deja un deficit bugetar de 3% care zic finanțiștii BNR că e unul normal dar, în vreme de criză, să nu-l mai ia guvernul de reper. Iar reducerile optimiste de taxe vor crește deficitul bugetar la peste 3%, către 3,7 sau 3,8% din PIB. Atunci de unde bani în plus pentru salariile bugetarilor când taxele se reduc și investițiile se surpă?
Am întrebat și eu, n-am dat cu parul…
comentariu de Radu Florea