Rabarbărul, sărbătorit la Saschiz
Tradiționala plantă adusă de sași în România este vedetă la acest sfârșit de săptămână în comuna mureșeană.
Sâmbătă, 6 mai, în curtea Bisericii Evanghelice Fortificate din localitate, va avea loc a V-a ediție a ”Sărbătorii Rabarbărului”, eveniment care are scopul de a promova patrimoniul cultural și gastronomic local.
Mai multe gospodine se vor întrece în preparate dulci și acre cu rabarbăr pe care le vor oferi tuturor spre degustare.
Nu vor lipsi nici producătorii locali de rabarbăr, spune Diana Costea, membru organizator al Asociației Vecinătatea Femeilor din Saschiz:
Femeile din localitate fac fiecare câte o prăjitură sau mai multe produse cu rabarbăr și vin și le expun și se pot degusta. Deocamdată nu avem de vânzare. O să fie un stand cu produse locale, nu neapărat numai rabarbăr. O să fie și un domn de la Nadeș care are o plantație de rabarbăr care și vinde planta, dar produsele pe care le fac femeile din localitate se pot degusta gratuit. Rabarbărul este o plantă care se crește de sute de ani în Transilvania dar ea este adusă de sași. Mai demult fiecare sat avea în curte o plantă două de rabarbăr. Se folosea la prăjitură, la compot… și se putea acri ciorba cu ea, pentru că e foarte acră.”
Programul Sărbătorii Rabarbărului include un marș al plăcintelor cu rabarbăr, pe muzică de fanfară, un atelier de gătit prăjituri cu rabarbăr și unul de educație culinară.
Vor fi acordate și premii, pentru cele mai bune bucătărese care vor participa la concursurile: ,,Rabarbăr ca al meu n-are nimeni” și ,,Mâncăcios de prăjitură cu rabarbăr”.
Pe lângă degustarea de bucate alese, vizitatorii vor beneficia și de un recital de chitară clasică și un concert de orgă în biserica evanghelică.
Cristina Bulbescu