Reducerea valorii voucherelor de vacanță scade drastic veniturile în industria ospitalității

Publicat de Stan Lucian, 23 mai 2025, 15:31
Federația Patronatelor din Industria Ospitalității trage un semnal de alarmă privind interesul scăzut al bugetarilor de a mai beneficia de vouchere de vacanță, în condițiile în care statul a înjumătățit valoarea acestora.
În plus, decizia de acordare a acestora a apărut mult prea târziu, astfel că mulți români deja și-au făcut rezervările de vacanță, și nu în țară, ci în străinătate.
Se estimează că 30% din bugetari renunță la voucherele de vacanță, precizează pentru Radio Târgu Mureș secretarul general al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România, Corina Martin:
”Din păcate, a scăzut interesul pentru vouchere de vacanță, cu aproape 30% la acest moment, după toate aceste multe săptămâni de ezitare din partea Guvernului României pentru că, deși noi patronatele, federațiile, ne-am opus acestei măsuri de reducere a valorii tichetelor de vacanță, totuși, acest lucru s-a întâmplat. Oamenii au început să renunțe pentru că au pierdut discount-urile de la Programul de înscrieri timpurii pentru vacanța de vară, de exemplu, pe Litoral sau în orice altă regiune din România. Dacă ei renunță la a mai folosi această valoare, înseamnă au renunțat, de fapt, la vacanța în România și se reorientează către destinații externe, și sigur că acest lucru înseamnă pentru noi venituri mai mici, reduse chiar la jumătate în Industria Ospitalității din România.”
Aceleași semnale de renunțare la voucherele de vacanță le au și sindicatele, care se pregătesc să acționeze în judecată companiile de stat care pun și mai multe restricții pentru acordarea voucherelor.
Chiar dacă procedura este complicată, cei aproximativ 600 de lei care se mai acordă anul acesta pentru vacanță sunt un plus pentru angajați, consideră liderul CNSLR Frăția Mureș, Călin Cociș:
”Procedura este complicată, chiar dacă prin normele de aplicare s-a încercat o clarificare a modalității, părerile colegilor noștri din sectorul public sunt împărțite. Unii dintre ei au declarat că vor renunța la a primi acele sume de bani care în valoare netă sunt de circa 640 de lei. La companiile de stat apare, în schimb, o probleme. Acestea anunțat că vor respecta acea co-plată, adică 800 de lei din partea salariatului și 8700 de lei din partea companiei. Noi ar trebui să acționăm în instanță companiile care acordă în acest fel voucherele de vacanță. Dar, pe de altă parte, chiar dacă sunt doar 640 de lei, sunt niște bani în plus care sunt primiți de salariați.”
Numărul rezervărilor pentru Litoralul românesc e mai mare cu aproape 10% față de aceeași perioadă a anului trecut, spun operatorii din Industria Ospitalității.
95% din turiștii din țară sunt români și doar 5% dintre cei care beneficiază de sejururi pe Litoral sunt străini.
Autor: Cristina Bulbescu