Scrisoare deschisă adresată Primăriei Tîrgu-Mureş legată de finanţarea echipei ASA

Aceasta a fost transmisă, astăzi, atât municipalităţii cât şi consilierilor locali şi este semnată de peste 30 de asociaţii non-guvernamentale din municipiu.
Semnatarii își exprimă dezacordul cu privire la intenția Primăriei de a deveni membru asociat al clubului Fotbal Club ASA 2013 Tîrgu-Mureş sau să continue asocierea în forma sa actuală.
Aceştia consideră “arbitrare” şi “netransparente” criteriile prin care municipalitatea finanţează cu milioane de euro numai anumite cluburi sportive.
Directorul executive al Asociaţiei pentru Minţi Pertinente, Cătălin Hegheş, spune că prin acest demers speră ca atitutdinea municipalităţii să se schimbe în sensul purtării unui dialog real pe tema finanţărilor de acest gen:

Către: Primăria Municipiului Tîrgu-Mureș
În atenția: domnului primar Dorin Florea

Scrisoare deschisă

Stimate domnule primar,
Asociația Pentru Minți Pertinente AMPER, împreună cu organizațiile non-guvernamentale semnatare ale acestei scrisori, își exprimă dezacordul cu privire la intenția Primăriei de a deveni membru asociat al clubului Fotbal Club ASA 2013 Tîrgu-Mureş sau să continue asocierea în forma sa actuală, așa cum reiese din Proiectul de Hotărâre de Consiliu Local cu privire la desemnarea unei comisii pentru analizarea oportunităţii colaborării Municipiului Tîrgu-Mureş cu ASOCIAŢIA „Fotbal Club ASA 2013 Tîrgu-Mureş publicat pe site-ul instituției, a cărui inițiator sunteți.

Noi, semnatarii acestei scrisori publice, apreciem interesul, atât al reprezentanților executivului, cât și al unei majorități a consilierilor locali, manifestat constant în ultimii ani pentru susținerea activităților sportive la Tîrgu-Mureș, interes care ar putea duce la sprijinirea unor activități benefice pentru târgumureșeni, la o deschidere și educare a comunității în sensul valorilor sportivității, precum și în sensul adoptării unui stil de viață sănătos.

Considerăm însă că modul în care acest interes este manifestat și transpus în practică prin alocarea resurselor financiare din fonduri publice este neoportun, îngrijorător și, totodată, ilegal. În sprijinul acestor afirmații, vă prezentăm și următoarele argumente:

1. Prin asocierea directă cu unul sau mai multe cluburi sportive alese pe criterii arbitrare, netransparente, neprevizibile pentru toate cluburile sportive active la Tîrgu-Mureș, fără organizarea unui concurs de proiecte la care toți cei interesați să poată lua parte, autoritatea locală denaturează însăși ideea de competiție, de fair-play, la care toate cluburile sportive, indiferent de specific, ar trebui să se raporteze. Se creează astfel o discriminare vădită între cluburile sportive care activează în Tîrgu-Mureș.

2. Alocarea resurselor în acest fel duce la grave dezechilibre. De pildă, în anul 2013, pe proiectul de buget aprobat în Consiliul Local Tîrgu Mureș, s-au alocat 18,2 milioane de lei, din care la subcapitolul „asociere cluburi private” s-au alocat 17,5 milioane de lei, pentru sportul de performanță 0,6 milioane (600 de mii lei), pentru sportul școlar 0,05 milioane (50 de mii lei), iar pentru sportul de masă – sportul pentru toți – 0,03 milioane (30 de mii lei). Ceea ce înseamnă că 96 % din sumele alocate pentru sport au fost destinate unui număr de cinci cluburi private, în timp ce pentru restul zecilor de cluburi care activează la Tîrgu-Mureș, a rămas la dispoziție un procent vădit inechitabil.

3. Amintim de asemenea că Legea nr. 69/2000 spune că pentru a participa la competițiile sportive oficiale locale sau naționale, un sportiv de performanță trebuie să fie legitimat la un club sportiv. Aceasta este singura condiție pentru a putea practica un sport de performanță. Drept urmare, încălcarea principiilor privind finanțarea de la bugetul local este nelegală din moment ce toate cluburile sportive care activează la nivelul municipiului Tîrgu-Mureş pot pregăti sportivi de performanță. Nu există o prevedere care să susțină legalitatea unei astfel de discriminări în rândul sportivilor de performanță, respectiv modalitatea de distribuire a sumelor de bani cu o preponderență mult mai mare cluburilor sportive care au sportivi nonamatori în detrimentul celor care pregătesc sportivi de perfomanță amatori. Performanța, autodepăşirea, recordurile sau victoriile obținute nu țin de categoria de salariat sau de membru al clubului, ci de performanțele fiecărui sportiv la nivel individual sau de echipă.

4. Aceeași modalitate de asociere nepredictibilă, netransparentă, pe criterii arbitrare denaturează competiția corectă și onestă, iar asta duce, în timp, la pierderea unor tradiții. Neavând acces la fondurile publice și la bazele sportive în mod real, onest, în aceleași condiții, unele cluburi sau chiar unele sporturi încep să dispară.

5. Trecând la intenția Primăriei de a deveni membru asociat în ASOCIAŢIA „Fotbal Club ASA 2013 Tîrgu-Mureş, trebuie spus, de asemenea, că, în ciuda milioanelor de lei alocate anual din bugetul local de către Primărie acestui club, datele financiare arată o gestiune cel puțin precară a fondurilor. Cele mai recente raportări publice disponibile pe site-ul Ministerului de Finanțe arată că la 31 decembrie 2013, clubul încheia anul cu o pierdere financiară de 33.060 de lei. La finalul anului 2012, aceeași sursă indică o pierdere de peste 1,8 milioane lei.

6. Situații relativ similare din țară arată că aceste finanțări ilegale nu vor mai fi tolerate. Există dosare în cercetare sau pe rolul unor instanțe privind finanțarea presupus ilegală din fonduri publice a unor cluburi de fotbal la Timișoara, Ploiești sau Slatina, iar mai nou si la Tîrgu-Mureș.

7. Prin extensie, finanțarea discreționară, netransparentă și fără organizarea unui concurs de proiecte a unui club de fotbal organizat juridic sub forma unei structuri non-guvernamnetale, denaturează întregul proces prin care Primăria alocă fonduri de la buget către organizațiile non-guvernamentale, care derulează proiecte la Tîrgu-Mureș. În acest sens, putem spune, fără să greșim, toate organizațiile non-guvernamentale amintite au de suferit – atât cele care derulează activități sportive, cât și cele care activează în domeniul social, de protecție a mediului, civic, cultural, educațional etc.

Semnatarii acestei scrisori solicită respectuos reconsiderarea intențiilor dumneavoastră legate de finanțarea discreționară a uneia sau a unui grup restrâns de organizații non-guvernamentale privilegiate, deschiderea și demararea unui dialog real cu societatea civilă, care să ducă la regândirea modalității de alocare a fondurilor publice către segmentul non-guvernamental.

Cu deosebit respect,

Cătălin Hegheș, director executiv Asociația Pentru Minți Pertinente AMPER
Smaranda Enache, copreședinte Liga Pro Europa
Koreck Maria Magdalena, președinte Asociația Divers
Iu‎liana Sara, președinte Asociația Career pass, Tg. Mures
Ionela Ciotlăuș, președinte Asociația Română de Cancer Grupul Destine Comune
Horváth Kovács Ádám, director executiv Societatea pentru Tineret Outward Bound Romania
Avram Tripon, președinte Asociația Club „Și Noi Putem Reuși”
Sorin Patriche, Asociația LMG
Carmen Moldovan, președinte local 2015 Junior Chamber International (JCI) – filiala Mureș
Papp Tamás, președinte Asociația Grupul Milvus
Kulcsar Bela, președinte Asociația Pro Biciclo Urbo
Szakacs Laszlo, vicepreședinte Asociația pt. Protecția Mediului și a Naturii Rhododendron
Imreh Barna, președinte Asociația RITTE
Hermina Man, președinte Asociația Inodrive
Carmen Speranța Ciulea, director centrul Mureș Fundația Alături de Voi
Böjthe-Beyer Barna, președinte Societatea Carpatină Ardeleană Filiala Târgu Mureș
Cornel Brișcaru, președinte APDO Lider
Pop Irimie Pompei, președinte Asociația Culturală Actus Dramatikus
Ana Chirteș, președinte Organizația Salvați Copiii filiala Mureș
Cristina Pașcu, vicepreședinte Asociația Creative Hands
Rodica Molnar, președinte ASCOTID Mureș
Lampa Levente, fondator Mișcarea Ecocivică Opriți Masacrul Verde
Gorog Ilona, președinte Fundația de Ecologie Umană Oasis
Gál Sándor, director executiv Fundația Comunitară Mureș
Otto Iovanici
Andreia Moraru

Sanda Viţelar

Foto: emilcalinescu.eu

Lasă un răspuns
Adresa ta de email nu va fi publicatã. Câmpurile necesare sunt marcate cu*

VIDEOFM

Acum in emisie

BUNĂ DIMINEAŢA, TRANSILVANIA! cu

Cer acoperit

Vânt: 0 m/s

Cer acoperit -1°C

Vânt: 3 m/s

5°C

Top 30 RTM

  • 1. KATY PERRY – Not the end of the world,

  • 2. SICKOTOY FT MISHA MILLER – Touche,

  • 3. KYLIE MINOGUE – Magic,

  • 4. BLACK EYED PEAS ft. SHAKIRA – Girls like me,

  • 5. ROXEN ft. ALEXANDER RYBAK – Wonderland,

  • 6. SMILEY ft. DELIA – Ne vedem noi,

  • 7. JASON DERULO ft. NUKA – Love not war,

  • 8. AVA MAX – My head & my heart,

  • 9. AVA MAX – Salt,

  • 10. JENNIFER LOPEZ – In the morning,

  • 11. ANDIA – Ce suntem noi,

  • 12. HOLOGRAF ft. K-GULA – Grijile s-au dus,

  • 13. SIA ft. BURNA BOY – Hey boy,

  • 14. LUMINITA ANGHEL ft. NICO – Prietene,

  • 15. PAX PARADISE AUXILLARY – Nisipuri miscatoare,

  • 16. ED SHEERAN – Afterglow,

  • 17. KYGO ft. DONNA SUMMER – Hot stuff,

  • 18. LEONY – Faded love,

  • 19. VOLTAJ – Doar pentru ea,

  • 20. MARIA – Din vina mea,

  • 21. TOM GRENNEN – Little bit of love,

  • 22. ARMIN VAN BURREN ft. DUNCAN LAUREN E – Feel something,

  • 23. IRIS – Subteran,

  • 24. ALEXANDRA UNGUREANU – De n-am fi împreună,

  • 25. THE WEEKND – Save your tears,

  • 26. THE MONTANS ft. EMAA – Insula,

  • 27. D-l GOE – Fata de la radio,

  • 28. DAVID GUETTA ft. SIA – Let’s love,

  • 29. JASON DERULO ft. ADAM LEVINE – Lifestyle,

  • 30. AMI ft. FLORIAN RUS – Regrete,

Sugereazã piesã
= 4.9730RON0.00199
  • usd 0.1173 1 0.0004

  • chf 5.0914 1 0.0236

  • aud 2.9924 1 -0.0028

Live Video

Dedica o melodie unei persoane dragi

Completeaza formularul de mai jos,iar dedicatia ta se va auzi in emisiunea
Trimite Dedicatia

Blog

Dezbatere la Târgu Mureș pentru reducere...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Confederația Națională pentru Antrepreno...

Pasajul de la Cocoşul de Aur din Târgu M...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Proiectul se află în stadiul studiului d...

Terapie mai eficientă împotriva cancerul...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Noul laborator de radioterapie al Spital...

Copilării, cu Veronica Ilie - Ziua mondi...

Corina Muntean | Citeste articolul

Pasionați de muzică și limba engleză, pr...

Parteneri