Sub o treime din culturile agricole ale județului Brașov sunt afectate de secetă
Direcția Agricolă Brașov a trimis la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale o situație a pagubelor provocate vara aceasta de căldurile excesive.
Potrivit șefei Direcției Agricole, Claudia David, au fost afectate culturi de porumb, soia, sfeclă și floarea soarelui:
În județul Brașov, din informațiile primite legate de această secetă pedologică instalată, am avut 164 de înștiințări, suprafața afectată de secetă a fost de aproximativ 1020 de hectare, ceea ce reprezintă doar 27% din suprafața totală. Culturile cele mai afectate au fost cele de porumb, soia, sfeclă și floarea soarelui, culturile de primăvară. Noi am făcut deja o centralizare pe care o s-o trimitem către MADR.
Claudia David estimează că producțiile agricole vor fi ceva mai mici, cu până la 30 la sută față de cele de anul trecut, însă comparativ cu alte zone din țară Brașovul stă bine.
Președintele Federației Sindicatelor din Agricultură, AGROSTAR, Ștefan Niculae, apreciază că suma e foarte mică, iar despăgubirile ar trebui date diferențiat, în funcție de criterii precum cultură agricolă sau zonă:
Ca măsură este bună, pentru că noi avem o secetă pedologică de ani de zile. Din păcate, suma alocată pe hectar este mică și acoperă în mică măsură cheltuielile fermierilor. Ar trebui făcute diferențieri și între zone și între culturi. Există posibilitatea unor analize, fiecare primărie are rolul de a-i identifica pe toți fermierii, în funcție de cultura pe care o are; să-i iei așa la grămadă și să dai o sumă, nu cred că este eficient.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că până la jumătatea lunii octombrie statul va despăgubi cu 200 de euro pe hectar fermierii care au culturile afectate de secetă.
Autor: Valeriu Russu