Vaccinarea gratuită anti-HPV s-ar putea extinde până la vârsta de 26 de ani

Publicat de Rotar Mirela, 15 mai 2025, 15:00
O inițiativă legislativă, care a primit raport favorabil în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților, prevede extinderea perioadei în care tinerii români pot opta pentru prevenția gratuită împotriva virusului care provoacă cancerul de col uterin.
Pentru medicii de familie mureșeni vestea este bună, mai ales că o mulți dintre cei care solicită vaccinul sunt deja adulți, precizează pentru Radio Tg.Mureș președintele Patronatului Medicilor de Familie Mureș, dr. Iulia Băilă:
,,Este un lucru foarte bun faptul că în momentul de față putem, oferi gratuitate până la vârsta de 18 ani și salutăm cu bucurie inițiativa de prelungire a vârstei de acordare gratuită pentru că există interes. Într-adevăr, există mulți pacienți pe care îi vaccinăm, atât fetițe cât și băieți, dar mai îmbucurător de atât, este faptul că și populația adultă înțelege rostul acestei vaccinări și se adresează cabinetelor noastre pentru acordarea de rețete compensate pentru administrarea acestui vaccin.”
Aproape 3.000 de mureșeni s-au vaccinat împotriva HPV de la începutul anului trecut și până astăzi. Conform datelor Direcției de Sănătate Publică Mureș, mai bine de 46% dintre aceștia sunt adulți, aflăm de la directorul instituției, dr. Iuliu Moldovan:
,,În perioada 1 ianuarie 2024 – 15mai 2025, au fost administrate 4.565 de doze de vaccin HPV. Ca număr de persoane vaccinate au fost 2.939 din care fete: 2.387 și băieți 552. Au fost peste 19 ani: 1.364 de persoane care s-au vaccinat în județul Mureș în această perioadă.”
Vârsta ideală la care ar trebui să înceapă vaccinarea fetițelor este 12 ani, în funcție de care va fi administrat și numărul necesar de doze.
Băieții sunt sfătuiți să se vaccineze și ei, rolul vaccinului nefiind doar de protecție a partenerei, mai spune medicul de familie din Târgu Mureș, Iulia Băilă:
,,Această vaccinare se începe un pic mai repede pentru că este vârsta optimă la care organismul își face bagajul imun împotriva acestei boli, și atunci, se administrează fie două, fie trei doze într-o schemă pe care noi o avem și o respectăm cu strictețe. La fel, există infecții și cu HPV oral, infecții cu cancer penian, deci sunt foarte multe afecțiuni pentru care acest vaccin protejează, inclusiv băieții și nu au rol doar de protecție a partenerelor.”
Propunerea legislativă privind extinderea vârstei până la care se administrează gratuit vaccinul a fost depusă în 4 martie, de Ziua Internațională de Conștientizare a Infecției cu HPV, actul normativ urmând să intre în plenul Camerei Deputaților, săptămâna viitoare, pentru dezbatere și vot decizional.
România are una dintre cele mai ridicate rate de incidență și mortalitate cauzate de cancerul de col uterin din UE, iar Institutul de Sănătate Publică consideră cancerul de col uterin Urgență medicală deoarece este a doua cauză de deces la femei, după cancerul de sân.
Anual, în țara noastră sunt depistate aproape 3.000 de cazuri noi de cancer de col uterin, incidența îmbolnăvirilor fiind de 34 la 100.000 de femei.
Și în județul Mureș numărul cazurilor de cancer de col uterin depistate e în creștere. Conform ultimelor date disponibile ale DSP Mureș, în 2023 au fost cu 50 mai multe cazuri noi de cancer de col uterin față de 2022, astfel că erau aproape 650 de mureșence în evidență cu această afecțiune la acea dată.
Autor: Cristina Bulbescu