Ascultă Radio România Târgu Mureș Live

MUZEE CULINARE: Muzeul Bomboanelor din Danemarca

MUZEE CULINARE: Muzeul Bomboanelor din Danemarca

Publicat de radiomures, 23 decembrie 2015, 11:26

acadeleCei mai mari consumatori de bomboane sunt copiii. Ei apreciază foarte mult gustul dulce al bomboanelor, faptul că sunt colorate şi că au forme fanteziste. Bomboanele sunt cheia care deschide lumea copilăriei. Din punct de vedere istoric, bomboanele şi dulciurile sunt sinonime cu plăcerea, celebrarea şi oferirea de cadouri. Apreciate de mici şi mari, de copii şi adulţi, bomboanele sunt căutate în diverse ocazii, pentru a sărbători zilele de naştere sau pentru a-i face cuiva o surpriză plăcută, dar mai ales în timpul sărbătorilor importante, cum ar fi Crăciun sau Paşti. Aceste dulciuri l-au inspirat chiar şi pe Johann Strauss fiul (1825 – 1899), care în anul 1866 a compus valsul Wiener Bonbons op 307 (Bomboane vieneze).

Istoria bomboanelor începe cu peste o mie de ani înainte de a fi cunoscută fabricarea zahărului. Primele bomboane au apărut în China antică, în Imperiul Roman şi în Grecia Antică. Ele erau îndulcite cu miere şi conţineau, printre altele, fructe sau flori. În anul 600, în Persia, au fost confecţionate bomboane care au fost îndulcite cu suc din trestie de zahăr, dar şi cu suc de fructe. Farmaciştii au fost primii care au amestecat zahărul cu extract din plante amare, pentru a le face mai gustoase şi astfel au fost inventate primele bomboane medicinale, folosite împotriva diverselor afecţiuni.

Zahărul era foarte scump şi doar casele regale îşi puteau permite o mare varietate de dulciuri. Legenda spune că regele Henric al IV-lea al Franţei (1533 – 1610), la nunta sa, în anul 1572, a oferit invitaţilor diverse produse de patiserie, dar şi nişte dulciuri mici şi colorate. Copiii au gustat şi au fost foarte încântaţi, exclamând: „Bon! bon!”, (în limba franceză „bon” înseamnă „bun”). Astfel, a apărut numele bomboanelor, prin dublarea cuvântului „bon” (cuvântul „bomboană” în limbile franceză şi germană se scrie” bonbon”).

Cu timpul, prin producţia de sfeclă de zahăr şi prin industrializare, bomboanele au devenit mai ieftine, fiind consumate zilnic.

Muzeul Bomboanelor este situat în localitatea daneză Bedsted, unde se află şi cea mai mică fabrică de cherestea din Danemarca. Muzeul are un magazin prorpriu, o fabrică de bomboane şi este deschis tot timpul anului. Aici, dulciurile sunt făcute în mod tradiţional, folosind reţete vechi din anul 1864. În acest scop, se întrebuinţează numai substanţe naturale, ca de exemplu miere, lemn dulce, cacao şi nuci. Bomboanele se fac în faţa ochilor vizitatorilor, cu cele mai bune materii prime naturale. Nu se folosesc arome artificiale, coloranţi alimentari, conservanţi sau alte substanţe chimice.Culorile bomboanelor provin din sucuri de fructe şi legume.Fabrica produce 50 de tipuri diferite de bomboane, care se pot gusta.

muzeul-bomboanelor-2Dacă vorbim de lemn dulce, putem aminti că acesta este folosit ca ingredient principal în multe produse, ca de pildă ciocolată, îngheţată, bere şi, bineînţeles, bomboane. Originară din sudul Europei, Asia şi zona Mării Mediterane, planta de lemn dulce este cultivată pe scară largă în India, Iran, Rusia şi Spania. Este o plantă perenă, medicinală, preţuită pentru rădăcinile sale care conţin acid glicirizic. Rădăcina de lemn dulce este bogată în glicirizină şi este de cincizeci de ori mai dulce decât zahărul. Extractul de lemn dulce este folosit în întreaga lume ca aromatizant în produsele alimentare, băuturile alcoolice şi produsele cosmetice. De asemenea, are diverse utilizari medicale. În Italia (în special în sud), în Spania şi în Franţa, rădăcina de lemn dulce este folosită ca odorizant de gură şi împotriva cariilor dentare.Totodata, tratamentele cu lemn dulce sunt benefice pentru sănătatea aparatului digestiv şi au proprietăţi utile în prevenirea tulburărilor neurodegenerative.Ca plantă medicinală, lemnul dulce este antiviral, antimicrobian, antiinflamator şi hepatoprotector, dar preparatele din lemn dulce se folosesc numai cu avizul medicului.

La noi în ţară, lemnul dulce este cunosctut sub numele de rădăcină dulce sau iarbă dulce şi se găseşte în flora spontană din judeţele Suceava, Galaţi, Vrancea, precum şi zone din Dobrogea.

Revenind la Muzeul Bomboanelor, vă putem spune că aici poţi afla o mulţime de lucruri interesante despre bomboane şi istoria lor, poţi admira cutii vechi de bomboane, ambalaje, colecţii de fotografii, forme, matriţe şi maşini istorice care au fost folosite la producţia bomboanelor, acadelelor şi caramelelor, cărţi vechi de reţete. În biblioteca muzeului există în prezent una din cele mai mari colecţii de cărţi de reţete vechi din Europa, precum şi cărţi rare dedicate proceselor tehnologice şi de producţie ale produselor de patiserie, dar şi cataloage cu modele uitate.

O vizită la Muzeul Bomboanelor oferă prilejul de a face un turneu în Parcul Naţional, situat în apropiere. Cafeneaua muzeului atrage prin întreaga gamă de dulciuri, prin cafea, prăjituri de casă şi îngheţată. În perioada sărbătorilor de iarnă, turiştii pot consuma vin fiert, diverse bunătăţi, printre care şi turtă dulce. Vizitatorii pot încerca specialităţile cu miere, bomboanele cu anason, lemn dulce, mentă, cătină, măceşe, migdale, nuci, bomboanele de ciocolată sau jeleurile preparate din fructele şi plantele culese din Parcul Naţional. Din varietatea de jeleuri, le amintim pe cele din flori de soc, măceşe, căpşuni, păpădie, muguri de brad sau mure.Toate produsele din magazinul muzeului sunt pregătite în bucătăria proprie. Muzeul este finanţat din vânzări, dar şi de prieteni. Astfel, în anul 2012 a fost înfiinţată o asociaţie a prietenilor muzeului.

Ada Ionescu

Minutul de Viitor, cu Raluca Creț | Vaticanul a transformat Bazilica Sfântul Petru într-un spațiu accesibil virtual pentru întreaga lume
Life-style luni, 8 septembrie 2025, 09:20

Minutul de Viitor, cu Raluca Creț | Vaticanul a transformat Bazilica Sfântul Petru într-un spațiu accesibil virtual pentru întreaga lume

Vaticanul a transformat Bazilica Sfântul Petru într-un spațiu accesibil virtual pentru întreaga lume, prin intermediul unui model AI...

Minutul de Viitor, cu Raluca Creț | Vaticanul a transformat Bazilica Sfântul Petru într-un spațiu accesibil virtual pentru întreaga lume
Info Gadget, cu Raluca Creț | Gemini Live, asistentul conversațional al celor de la Google
Life-style marți, 2 septembrie 2025, 09:20

Info Gadget, cu Raluca Creț | Gemini Live, asistentul conversațional al celor de la Google

Inteligența artificială devine tot mai prezentă în viața noastră de zi cu zi, iar Google face încă un pas important în această direcție....

Info Gadget, cu Raluca Creț | Gemini Live, asistentul conversațional al celor de la Google
Minutul de viitor, cu Raluca Creț | Expoziția Mondială Osaka Kansai 2025
Life-style luni, 1 septembrie 2025, 09:20

Minutul de viitor, cu Raluca Creț | Expoziția Mondială Osaka Kansai 2025

La Expoziția Mondială Osaka Kansai 2025, publicul a fost surprins de un prototip neobișnuit și inovator: o „mașină de spălat oameni” care...

Minutul de viitor, cu Raluca Creț | Expoziția Mondială Osaka Kansai 2025
Info Gadget, cu Raluca Creț | 10 ani de Youtube Music
Life-style marți, 26 august 2025, 09:20

Info Gadget, cu Raluca Creț | 10 ani de Youtube Music

YouTube Music sărbătorește 10 ani printr-o serie de funcționalități inovative — de la playlisturi dinamice și comentarii la albume, la...

Info Gadget, cu Raluca Creț | 10 ani de Youtube Music
Life-style luni, 25 august 2025, 09:20

Minutul de Viitor, cu Raluca Creț | ANA (All Nippon Airways) a devenit prima companie aeriană din lume care a lansat tehnologia BlueWX

ANA (All Nippon Airways) a devenit prima companie aeriană din lume care a lansat tehnologia BlueWX pentru predicția turbulențelor bazată pe...

Minutul de Viitor, cu Raluca Creț | ANA (All Nippon Airways) a devenit prima companie aeriană din lume care a lansat tehnologia BlueWX
Life-style sâmbătă, 23 august 2025, 11:18

Un oraș japonez propune o limită zilnică de două ore pentru utilizarea smartphone-urilor

Orașul Toyoake din prefectura Aichi a îndemnat toți utilizatorii de smartphone-uri să limiteze timpul petrecut în fața ecranelor la două ore...

Un oraș japonez propune o limită zilnică de două ore pentru utilizarea smartphone-urilor
Life-style joi, 21 august 2025, 15:19

Schimbările climatice din Antarctica vor avea consecințe grave pentru generațiile viitoare

De la gheața marină la curenții oceanici, Antarctica trece acum prin schimbări bruște și este probabil ca acestea să se intensifice...

Schimbările climatice din Antarctica vor avea consecințe grave pentru generațiile viitoare
Life-style marți, 19 august 2025, 09:20

Info Gadget, cu Raluca Creț | Casio CRW-001-1JR

Casio a lansat recent un ceas de deget unic, destinat celor care apreciază designul compact, dar și funcționalitatea oferită de un accesoriu de...

Info Gadget, cu Raluca Creț | Casio CRW-001-1JR