Prețul cărnii crește, cererea scade
Preţul cărnii de porc este mai mare anul acesta decât anul trecut, întrucât şi costurile de producţie sunt mai mari, declară directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii.
Potrivit Danei Tănase problemele sectorului sunt legate de originea cărnii deoarece o cantitate tot mai mică din acest produs provine din România şi că, în aceste condiţii, suntem nevoiţi să importăm.
Pesta porcină africană are un rol important în această evoluţie, a mai spus Dana Tănase:
Au crescut costurile de producţie cam cu 15%. A fost acea sarabandă a preţurilor la toate inputurile la începutul anului şi ele s-au propagat în cascadă, adică, pe lângă preţurile la energie electrică şi la gaze, s-a mers mai departe cu preţurile la combustibil, preţurile la ambalaje. Au fost perioade de timp în care preţul varia de la o săptămână la alta. O volatilitate a pieţii fantasttică.
Directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii a mai spus că această creştere de preţuri este însoţită de unele reduceri oferite de comercianţi. Chiar şi aşa, a menţionat Dana Tănase, în general se constată o scădere a vânzărilor de carne de porc către români.
Sursa: RRA