10 miliarde de euro: program nou de finanțare pentru mediul rural
Metodologia de finanțare a fost aprobată zilele trecute de către Guvern iar banii vor fi puși la dispoziția primăriilor prin Fondul de Dezvoltare și Investiții.
Edilii locali vor putea face investiții în infrastructură, respectiv drumuri, rețele de canalizare și apă, spitale, școli, locuințe sociale, baze sportive, cămine culturale, lăcașe de cult și altele.
Autoritățile spun că fondurile ajung la beneficiari printr-o procedură simplificată.
Prefectul județului Mureș, Mircea Dușa:
E un program nou. Sunt puse la dispoziția unităților administrativ teritoriale din mediul rural peste 10 miliarde de euro și fiecare primar va avea posibilitatea să acceseze aceste fonduri pentru derularea a două proiecte principale și, desigur, pe măsura derulării acestora și a unor proiecte secundare, cu precizarea că nu poate să existe dublă finanțare. Adică, dacă eu am lansat un proiect și e finanțat, de exemplu, prin PNDL sau prin fonduri europene, nu poate fi finanțat și prin acest fond. E vorba de proiecte noi care se referă tot la infrastructură.
În județul Mureș e nevoie de o serie de investiții în mediul rural, a precizat prefectul Mircea Dușa:
Sigur că nevoia de investiții este una mare dar când vorbesc, de exemplu, de rețeaua d e apă și canalizare, m-ar referi la localitățile de pe Câmpie, când mă gândesc la înființarea de distribuție de gaz metan, nă gândesc la localitățile din nordul județului, de pe Valea Mureșului, începând de la Suseni până la Stânceni. Prin acest program se poate finanța și electrificarea zonelor neelectrificate.
Potrivit programului, primăriile pot să ceară bani pentru maximum două proiecte și trebuie să transmită Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, care gestionează Fondul, autorizația sau devizele de realizare a lucrărilor și documentațiile tehnice.
Cristina Bulbescu