Aproape 150 de agricultori mureșeni, beneficiari ai programelor ”Tomata” și ”Usturoiul” în acest an
Pentru ambele tipuri de producții a fost achitată, în luna iunie, prima tranșă de 1.500 de euro pe hectar pentru fiecare agricultor. Pentru tranșa a doua agricultorii implicați în aceste programe au depus documentele, iar banii urmează să sosească.
Directorul Direcției Agricole Mureș, Silvia Jude:
În cursul anului am avut înscriși 121 de producători de tomate în prima tranșă din primăvară și au fost achitate sumele până în 30 iunie, de 1.500 de euro pe hectar. În a doua tranșă și-au valorificat producția 119 producători mureșeni din cei 121 înscriși, până în 2 septembrie au depus documentele justificative. La usturoi am avut înscriși în program, în prima tranșă, 28 de beneficiari, pe o suprafață de 19,66 de hectare. Au fost achitate sume tot în valoare de 1.500 de euro pe hectar.
Producătorul familial agricol din localitatea mureșeană Valea Largă, Măriuța Alexandru, cu solarii în care produce tomate, a intrat în program încă de la inițierea acestuia, în urmă cu opt ani:
Clar că programul ne ajută, pentru că sunt câțiva bani în plus, și poți ieși cu producția pe piață mult mai repede, fiindcă poți să încălzești serele sau solariile, depinde în ce realizeazi cultura. Noi avem o suprafață de 47 de arii, în solar, sumele ce le primim sunt de 3.000 de euro. Noi dorim să continuăm, acuma nu știm exact pentru că se vor schimba unele condiții, încă nu am primit informații. Noi vindem într-o piață agroalimentară, nu avem contracte cu magazine pentru că pentru noi e mult mai convenabil așa.
Ministerul Agriculturii a aprobat luna trecută fondurile necesare pentru programele ”Tomata”, ”Usturoiul” şi ”Cartoful Românesc” şi susţine plata accizei la motorină, din care 42 milioane de lei pentru cultura de usturoi și 185 milioane pentru programul Tomata.
Autor: Valeriu Russu