Blog Vorbe din pălărie: Despre timp şi relativitate
La un moment dat, în evoluţia sa, omul a decis să adopte conceptul de timp. Timpul este scurgerea vremii între apusul şi răsăritul soarelui. Ziua şi noaptea, saptămâna, luna, orele, toate cele 24, nu sunt altceva decât nişte convenţii menite a ne ajuta să măsurăm acest timp, să ajungem fiecare la birou la ora necesară, să ştim când să mâncăm, când să dormim.
În aceeaşi ordine de idei, timpul ne ajută, de exemplu, să ştim când ne expiră actul de identitate sau permisul de la bibliotecă sau, dacă trăim la bloc, când sunt orele de linişte şi când ne putem face de cap facând găuri cu bormaşina, dând muzica la maximum sau dând cu aspiratorul.
Şi totuşi, după cum ne spune nenea ăla simpatic, Einstein parcă îl chema, totul este relativ, inclusiv timpul.
Într-o seară, pe la 12 trecute fix, aşa cum spune convenţia materializată în ceasul de pe telefon, mă trezesc speriată, după eforturi îndelungi de a adormi, deoarece un zgomot puternic reverba în pereţii de beton ai garsonierei. Mă duc în baie, acolo unde coloana de apă conduce fieşce zgomot către urechile mele, şi ascult. Ce credeţi că făcea vecina de jos? Dădea cu aspiratorul! Da’, știți, unul dintr-ăla puternic, de scoate acarieni din toate faldurile covorului. Cum afară era linişte, în bloc la fel, sunetul aspiratorului se auzea de parcă tocmai mă trezisem în mijlocul uraganului Katrina.
Ei, trece! Merg dimineaţă la birou şi o colegă îmi povesteşte că s-a dus să ducă nişte cărţi scoase în urmă cu două săptămâni de la bibliotecă. Când a scos cărţile, o bibliotecară foarte drăguţă i-a atras atenţia că în luna martie trebuie să-şi înnoiască permisul, deoarece expiră. La returnare, însă, a aflat că programul informatic nu funcţionează după convenţiile sociale legate de timp, aşa că a trebuit să stea să aştepte să-şi schimbe permisul pe loc.
După aceste două situaţii am putea sta să ne punem întrebări. Ce program are vecina mea, de nu poate da cu aspiratorul decât noaptea? De ce dacă un document expiră în martie trebuie schimbat cu o lună mai repede, pentru că are fiţe programul informatic? Şi multe, multe altele.
Totuşi, decât să ne enervăm şi să ne consumăm neuronii, mai bine tragem aer în piept şi ne spunem că „timpul nu este altceva decât o chestiune relativă.”
Sanda Viţelar