Căderea unei porțiuni a zidului Cetăţii Sighişoarei, o oportunitate de investiții în reabilitare
Este sugestia făcută astăzi la Sighișoara, de vicepreşedintele Comisiei pentru Educaţie şi Cultură din Parlamentul European, Mircea Diaconu.
El a sugerat soluţia accesării de fonduri europene direct, pe proiecte mari, care implică atât zidurile cetății, cât și centrul istoric al Cetății:
Trebuie să folosiți faptul că a căzut zidul, că e această urgență, ca să puteți accelera procesul pe tot situl, adică o renovare care poate dura și 20 de ani. Dar gândirea poate să fie pe termen lung, și pe chestiuni mari. Că după ce s-a reparat, după aceea poți să stai cu inima frântă că iar crapă pe undeva. Nu numai pe cetate ci pe zonă, trebuie proiecte mari, de identitate unitară, de trasee europene, de unde vă puteți obține finanțare direct. Încercați să jucați tare, comportați-vă ca motorul întregii zone.”
După ce Primăria Sighișoara va realiza Planul Urbanistic Zonal, împreună cu proiectul conceput de Institutul Național al Patrimoniului, o delegație a Sighișoarei va fi invitată la Bruxelles, a subliniat Mircea Diaconu, pentru a vedea oportunitățile de accesare a fondurilor europene
Primarul Sighişoarei, Ovidiu Mălăncrăvean, a arătat că după ce săptămâna trecută a căzut o porţiuni din zidul Cetăţii Medievale, specialiștii de la Institutul Naţional al Patrimoniului, nu au dat nicio soluție:
Mi-a venit în minte Biserica Evanghelică din Rotbav, care s-a prăbuşi de doi ani şi pentru care nimeni nu face nimic, acesta-i motivul pentru care m-am adresat domnului eurodeputat. Azi am avut o discuție și cu cei de la Institutul Patrimonului, mi-au spus că au rezolvat tema de proiectare, că a trecut de comisia institutului și urmează ca miercuri să intre în comisia Ministerului Culturii, pentru toate tronsoanele care sunt la dânșii, pe Programul National de Restaurare. Pentru că mai avem o porțiune de zid, căzută de 20 de ani,pentru care nimeni nu a făcut nimic – am inclus-o și pe asta în documentația respective.”
Săptămâna trecută, deputatul Marius Pașcan a solicitat, printr-o interpelare către ministrul Ministerului Culturii, George Ivașcu, că e nevoie urgentă de un studiu de reabilitare al zidurilor cetății Sighișoara
Amintim că după ce o porțiune de aproape cinci metri din zidul interior al cetății medievale s-a prăbușit, o altă porțiune de circa 10 metri e în pericol iminent să se prăbușească.
Specialiști au stabilit că pericolul vine de la infiltrațiile de apă în zidurile seculare ale cetății, ca și de la ciclurile îngheț-dezgheț care macină construcția.
Valeriu Russu