Cele mai frumoase cărţi din România la Muzeul Naţional de Artă Contemporană
În fiecare toamnă din ultimii cinci ani, s-a prefigurat un proces care aduce entuziaştii designului de carte din ţară mai aproape de ceea ce numim „Cele mai frumoase cărți din Romania”.
Juriul naţional selectează în primă fază cărţile nominalizate pentru premii şi cărţile câştigătoare la fiecare categorie a concursului, apoi cărţile selectate sunt prezentate într-o expoziţie curatoriată, pentru ca, la final, câştigătorii concursului să fie anunţaţi în cadrul unei ceremonii publice.
În acest an, cele mai frumoase cărţi din România vor fi prezentate într-o instalaţie misterioasă concepută de Raluca Popa, alături de o selecţie de cărţi de artist şi obiecte care au la bază hârtia sau care au fost inspirate de viaţa cărţilor, extrase din colecţia Muzeului Naţional de Artă Contemporană.
Instalaţia care ocupă spaţiul terasat de la parterul muzeului este creată dintr-o suită de bănci bisericeşti proiectate în stil art nouveau de către arhitectul transilvănean Fritz Balthes la începutul secolului XX pentru Biserica Evanghelică din Cisnădie (judeţul Sibiu).
Expunerea prezintă o dimensiune istorică şi încărcată a relaţiei dintre autor şi cartea frumoasă, determinată de echilibrul dintre designul, conceptul tipografic şi conţinutul celor 44 de cărţi aflate pe lista scurtă a juriului.
Vernisajul expoziţiei şi decernarea premiilor va avea loc pe 10 noiembrie, la ora 19.00, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană.
Diana Gherendi