Diferenţierea salariului minim în funcţie de studii şi vechime
Diferenţierea salariului minim în funcţie de studii şi vechime; majorarea alocaţiei de hrană pentru copiii care primesc o masă caldă la şcoală; ca şi menţinerea punctului de amendă la aceeaşi valoare şi anul viitor – sunt doar câteva dintre deciziile luate astăzi de cabinetul Dăncilă.
Miniştrii au adus în şedinţa de astăzi o serie de modificări Codului Muncii, astfel a fost creat cadrul legal pentru stabilirea salariului minim brut pe ţară diferenţiat pentru salariaţii care sunt încadraţi pe studii superioade şi, care, au o vechime de cel puţin 15 ani. Ulterior, Guvernul va stabili prin hotărâre şi nivelul acestui salariu minim diferenţiat.
Potrivit ultimelor discuţii dintre guvernanţi şi reprezenanţii patronatelor şi sindicatelor, salariul minim ar urma să crească de la 1.900 la 2.080 de lei pentru toate categoriile de salariaţi, iar pentru cei cu studii superioare şi vechime de 15 ani, acesta ar putea ajunge la 2.300 de lei.
Prin aceeaşi ordonanţă creşte şi vârsta de pensionare pentru femei, acestea putând opta în scris pentru continuarea activităţii încă doi ani, adică de la 63 la 65 de ani, aceasta fiind punerea în practică a unei decizii CCR, care susţine principiile egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi.
Aceaşi ordonanţă vizează şi menţinerea nivelului punctului de amendă la 1.450 de lei, fiind al doilea an consecutiv, când valoarea acestuia rămâne nemodificată.
Sursa: RRA