Drepturile muzicale au devenit o piaţă de business înfloritoare
Să faci bani din muzică poate fi visul multor muzicieni, chiar și a celor de talie mondială. Cunoscutul solist britanic Rod Stewart a anunțat că îşi vinde catalogul muzical pentru 100 de milioane de dolari. Dar pe lângă el, prosperă o întreagă industrie de pe urma unor astfel de tranzacții.
Rockerul britanic Rod Stewart, cunoscut pentru hituri precum ‘Maggie May’, şi-a vândut drepturile de publicare şi de exploatare a muzicii înregistrate asociate catalogului său în schimbul a aproape 100 de milioane de dolari. Potrivit cotidianului economic american Wall Street Journal, compania Iconic Artists Group a omului de afaceri Irving Azoff a achiziţionat drepturile asupra catalogului lui Rod Stewart, pentru suma menționată, precum şi anumite drepturi asupra numelui şi imaginii acestuia.
Informaţia a fost făcută publică la circa o săptămână după anunţarea unui acord răsunător încheiat de compania Sony pentru achiziţionarea a 50% din drepturile asupra catalogului lui Michael Jackson de la moştenitorii acestuia. The New York Times a estimat valoarea catalogului lui Michael Jackson – al cărui material discografic ‘Thriller’ este unul dintre cele mai bine vândute albume din lume – la 1,2 miliarde de dolari sau mai mult şi, potrivit site-ului Billboard, Sony ar fi plătit cel puţin 600 de milioane de dolari.
La rândul său, cântăreața Tina Turner și-a vândut cu puțin înainte de a muri, în 2021, catalogul muzical casei de discuri BMG. Atunci, cântăreața și-a cedat drepturile de autor, inclusiv drepturile conexe – asupra compozițiilor și textelor scrise de ea, drepturile asupra numelui și imaginii pentru o sumă pe care specialiștii în show-business au estimat-o la 50 de milioane de dolari.
În ultimii ani, drepturile muzicale au devenit o piaţă de business înfloritoare după un val de vânzări care a permis unor artişti precum Bob Dylan, Bruce Springsteen şi Neil Young să obţină profit de pe urma cataloagelor vândute. Acestea se constituie în active atractive şi fiabile pentru investitori în epoca streamingului. Și asta pentru că, proprietarii drepturilor de publicare asupra unei melodii primesc compensaţii financiare pentru fiecare difuzare, vânzare de album sau utilizare în publicitate şi filme.
Drepturile de exploatare a muzicii înregistrate reglementează reproducerea şi distribuţia operelor. Muzica este un instrument de marketing important, pentru că poate fi folosită în reclame și trailere ale filmelor sau jocurilor. Exită o întreagă industrie care se ocupă de acest aspect, printre care și firmele care caută artiști independeți ce produc muzică pentru diferite spoturi publicitare, filme, jocuri și trailere.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.