Duminică se desfășoară examenele de admitere la facultățile de medicină din toată țara
În București, susțin examenul la centrul expozițional Romexpo peste 3.300 de candidați, un număr record pentru admiterea la UMF Carol Davila. Cu excepţia celor 46 de olimpici care sunt declarați deja admiși, tinerii vor concura pentru ocuparea celor peste 1.100 de locuri finanțate de la bugetul de stat și 292 de locuri cu taxă scoase la concurs.
Şi la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași sunt așteptați să susțină examenul de admitere 2.300 de candidați. Sunt 100 de amfiteatre puse la dispoziția lor, astfel încât să fie respectate măsurile de distanțare. Concurenţii cu temperatură mai mare de 37,3 grade vor avea la dispoziție săli separate, ca să nu piardă examenul. Peste 2.300 de candidaţi s-au înscris pe cele aproape 1.400 de locuri scoase la concurs de Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași. Foarte căutată este specializarea de asistență generală, unde sunt 5,5 candidați pe loc bugetat. Aici durata studiilor este de numai patru ani. La facultatea de medicină generală, concurența este de 4,2 candidați pe loc, cea mai mare din ultimii ani. Ca să poată îndeplini măsurile de siguranță în timpul examenului, Universitatea a apelat și la amfiteatre de la celelalte instituții de învățământ superior din oraș. Concurenții vor avea la dispoziție măști de protecție și dezinfectant. Peste 600 de cadre didactice se ocupă de supravegherea candidaților și de măsurile de prevenție. Concursul de admitere se desfășoară sub forma unui test grilă, cu o durată de 3 ore. Pentru cei care nu vor reuși să prindă un loc la buget, taxa de studii este cuprinsă între 4.000 și 7.500 RON pe an, în funcție de specializare.
La Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Iuliu Haţieganu’ din Cluj-Napoca și-au depus dosarele pentru admitere 1823 de candidați. Examenele de admitere s-au organizat în varianta clasică, dar în spaţii mai mari. Acestea au loc în afara instituţiei de învăţământ, pentru a putea asigura distanţa prevăzută de normele legale. Examenele sunt susţinute inclusiv în săli ale unor hoteluri, iar candidaţii primesc materialele de protecţie necesare împotriva COVID-19.
La Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și-au depus dosarele pentru admitere 3.358 de candidați. Din aceștia 1.927 s-au înscris la programele de studii din domeniul Sănătate, iar 1.431 la programele de studii din domeniile Științe și Tehnologie. Cea mai mare concurență se înregistrează la programul de studii Medicină, limba română, unde s-au înscris 674 de candidați, în creștere față de anul trecut, când s-au înregistrat 531 de candidați.
Sursa: RRA