Finanțare pentru firmele inovatoare
Startup-urile și firmele mici și mijlocii (IMM) inovatoare din Uniunea Europeană, inclusiv din România, vor putea beneficia de fonduri europene în valoare totală de 2 miliarde de euro. Banii sunt alocați pentru 2019 și 2020 de către Comisia Eurpeană, a anunțat executivul comunitar.
Uniunea Europeană va avea un Consiliu european pentru inovare (CEI), a cărui misiune este să transfere descoperirile științifice ale Europei către firme care au capacitatea de a se dezvolta mai rapid. Aflat în prezent în faza-pilot, Consiliul european pentru inovare va deveni realitate începând cu anul 2021, în cadrul următorului program al UE pentru cercetare și inovare, Orizont Europa. Până atunci, fonduri în valoare de peste 2 miliarde de EURO sunt disponibile în perioada 2019-2020 pentru firme aşezate în lanțul inovării. E vorba de proiecte de pionierat („pathfinder”) pentru dezvoltarea tehnologiilor avansate, pornind de la baza de cercetare (finanţare valabilă încă de săptămâna trecută) și finanțare cu rol „accelerator” destinată start-up-urilor și IMM-urilor, pentru a le susține în crearea inovațiilor și în dezvoltarea lor până în etapa în care pot atrage investiții private (finanţare cu începere din luna iunie).
În cadrul „acceleratorului”, companiile vor avea acces la finanțare mixtă (granturi și fonduri proprii) de până la 15 milioane EUR. Comisia va numi între 15 și 20 de lideri ai inovării în cadrul unui comitet consultativ al ei, cu rolul de a supraveghea etapa pilot, de a pregăti viitorul și de a promova CEI la nivel internațional. Inovatorii din întregul ecosistem sunt invitați să-și exprime interesul până în data de 10 mai. Comisia va recruta un prim grup de „manageri de programe” cu experiență de top în domeniul noilor tehnologii, pentru a oferi sprijin direct și permanent proiectelor. Apelul pentru candidaturi va fi publicat în curând. În plus, Comisia anunță 68 de start-up-uri și IMM-uri suplimentare selectate pentru o finanțare totală de 120 de milioane EUR în cadrul actualului proiect-pilot. Printre inovațiile dezvoltate de companii se numără o tehnologie de plată online bazată pe blockchain, noi ecrane eficiente din punct de vedere energetic și o soluție pentru combaterea zgomotului produs de trafic.
Pe lista extinsă a startupurilor selectate la finanțare în cadrul liniei SME Instrument nu se numără nicio firmă din România. În schimb, Ungaria are 5 IMM-uri pe listă. Printre firmele maghiare se numără Stringbike, care realizează un fel de bicicletă -scaun cu rotile pentru persoane cu dizabilități, arată Start-up Cafe.ro.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.startupcafe.ro