În localitatea covãsneanã Turia se va desfãşura duminicã prima ediţie a Festivalului internaţional de gãtit în aer liber.
Competiţia se va desfãşura pe trei secţiuni – gãtit la ceaun, la grãtar şi patiserie-panificaţie, iar la aceasta s-au înscris 13 echipe din România, Ungaria şi Germania. Organizatorii vor asigura fãinã şi carne de vânat, iar participanţii vor aduce cu ei ingredientele şi reţetele secrete pe care le-au ales pentru a impresiona juriul format din maiştri bucãtari.
Locuitorii comunei Turia au devenit celebri în urmã cu doi ani când au preparat cel mai mare bulz cu mãmãligã şi brânzã din lume, în lungime de 151 de metri, reuşind performanţa de a intra în Cartea recordurilor. Pentru a rememora victoria, aceştia vor face şi în acest an un bulz din care vor putea gusta toţi cei prezenţi, dar care va mãsura doar 40 de metri lungime.
Scopul festivalului este de a atrage cât mai mulţi turişti în zonã. Acesta este cel de-al doilea eveniment gastronomic anual organizat de locuitorii comunei Turia, care în ultimii ani au gãzduit în fiecare iarnã Festivalul internaţional pomana porcului. La Turia poate fi vãzutã şi cea mai mare poartã secuiascã din lume, care mãsoarã 15,6 metri lãţime şi 9,41 metri înãlţime.Poarta, sculptatã de un tânãr din localitate din trunchiul unui singur copac, a fost amplasatã la intrarea în comunã şi reprezintã simbolul ospitalitãţii localnicilor.Localitatea Turia mai are ceva unic – un copac al vieţii, un stejarpe care sunt înşirate sute de medalioane din cupru aurit, cu numele şi data de naştere a celor care s-au nãscut aici în ultimii cinci ani.
Mara Deleanu