Indirect, România este serios avertizatã de OSCE cu privire la Legea partidelor politice.
Publicat de radiomures, 30 octombrie 2002, 00:00
Pãrerea îi aparţine copreşedintei Ligii Pro Europa, Smaranda Enache, potrivit cãreia prevederea referitoare la strângerea a 50.000 de semnãturi pentru constituirea unui partid politic încalcã dreptul cetãţenilor la libera asociere.
Legea partidelor politice a fost adoptatã de Parlament şi aşteaptã promulgarea din partea preşedintelui Ion Iliescu.
Adoptarea acestei legi ar însemna punerea României într-o situaţie defavorabilã. ªi asta pentru cã numai în Kazahstan mai existã o prevedere similarã pentru constituirea unui partid politic.
Întrucât OSCE s-a exprimat în legãturã cu aceastã ţarã, copreşedinta Ligii Pro Europa Smaranda Enache spune cã avertismentul priveşte şi România.
Reprezentanţii societãţii civile nu agreeazã Legea partidelor politice, adoptatã de Parlamentul României şi care aşteaptã promulgarea.
Cea mai criticatã prevedere este strângerea a 50.000 de semnãturi pentru constituirea unui partid politic, faţã de 10.000 câte erau necesare pânã acum.
Reprezentanţii Ligii Pro Europa spun cã prin aceastã prevedere se încalcã dreptul cetãţenilor la libera asociere. În acest fel, partidele şi-au votat propriul monopol în plan politic – este de pãrere copreşedinta Ligii Smaranda Enache – potrivit cãreia nu aceasta este formula cea mai bunã care sã evite apariţia unui numãr exagerat de partide.
Smaranda Enache spune cã pragul electoral de 5% pentru accederea în Parlament este suficient pentru o selecţie riguroasã a partidelor.
Numãrul de 50.000 de semnãturi pentru constituirea unui partid politic pare exagerat în raport cu alte ţãri europene. În Finlanda sunt necesare 5.000 de semnãturi, la fel ca şi în Republica Moldova, în vreme ce în Austria sau Danemarca este suficientã o singurã semnãturã pentru înregistrarea unui partid.
Reprezentanţii societãţii civile spun cã vor reacţiona în cazul în care legea partidelor va fi promulgatã. De aceea ei îşi vor constitui un partid politic şi în cazul în care nu vor intra în legalitate se vor adresa Consiliului Europei.
Ada Mureşan