Investițiile în imobiliare merg bine pentru investitori
Publicat de Corina Muntean, 2 iunie 2022, 11:00 / actualizat: 5 iunie 2022, 20:21
Apartamentele au continuat să se scumpească în majoritatea orașelor importante din țară, iar randamentul investiției este cu mult peste cel oferit de plasamentele bancare. Pe de altă parte a crescut și durata în care o familie își poate achiziționa un apartament. Un clujean, de pildă, trebuie să muncească și 12 ani fără să plătească cheltuieli, pentru a putea achiziționa un apartament. Media la nivel de țară este undeva la 7 ani și jumătate.
Pe parcursul lunii aprilie 2022, prețurile locuințelor au consemnat o evoluție pozitivă: suma medie solicitată la nivel național pentru un apartament s-a majorat cu 3,2%, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, la 1.707 de euro pe metru pătrat util. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, când o asemenea unitate locativă avea o valoare de listare de 1.396 de euro pe metru pătrat util, valoarea actuală este cu mai mare peste 22%. În marile orașe ale țării au avut loc, în aprilie, atât evoluții pozitive, cât și negative ale pretențiilor vânzătorilor, în cea dintâi categorie încadrându-se Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța și Iași. Singurul centru regional care a înregistrat evoluții negative este Timișoara.
Tendința descendentă a prețurilor din acest oraș a fost dictată de scăderile înregistrate pe piața rezidențială veche. Așadar, prețurile locuințelor au ținut pasul cu scumpirile din ultima perioadă și românilor le este din ce în ce mai greu să-și permită să-și cumpere un apartament.
În ultimii doi ani, apartamentele s-au scumpit chiar și cu 30%. În prezent, un clujean trebuie să muncească 12 ani și jumătate pe salariul mediu pe economie – fără să mai facă altă cheltuială – pentru a-și cumpăra o locuință.
Potrivit imobiliare.ro, în luna aprilie a acestui an, prețul pe metrul pătrat a fost în medie, la nivel național, cu 22,3% mai mare decât în luna aprilie a anului trecut. Pe orașe, pretențiile vânzătorilor de apartamente în București s-au majorat cu 2,7% luna trecută, la 1.692 de euro pe metru pătrat util la sfârșitul lui aprilie față de martie.
La fel ca luna anterioară, așteptările vânzătorilor de apartamente din Cluj-Napoca s-au majorat și în aprilie, de data aceasta cu 3,5%; acestea se situează, în prezent, la o medie de 2.411 de euro pe metru pătrat util. În Brașov, Indicele Imobiliare.ro a consemnat, per ansamblu, o ușoară creștere de 0,3% a prețurilor apartamentelor, de la 1.556 de euro pe metru pătrat util. În ceea ce privește așteptările vânzătorilor de apartamente, Timișoara prezintă o situație atipică în comparație cu evoluția națională. Astfel, Indicele Imobiliare.ro a înregistrat o stagnare în aprilie în jurul valorii de 1450 euro/metru pătrat util. Dezvoltatorii imobiliari transmit că prețurile apartamentelor au crescut pentru că și ei s-au confruntat cu numeroase scumpiri, în privința materialelor de construcții, a transportului și a forței de muncă. Investiția în imobile, rămâne, după cum se constată, o bună alegere pentru investitori.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.