Laptele de măgăriţă – o afacere în ascensiune în România
Știți legenda cu laptele de măgăriță, că face tenul să strălucească, să fie mai alb și să întinerească? Ei bine, ea merge mai departe, transpusă în viața reală. Laptele de măgăriţă, considerat un panaceu ajunge să fie o afacere în ascensiune în România.
Laptele de măgăriţă, recunoscut pentru proprietăţile sale terapeutice, considerat un panaceu şi cel mai apropiat ca gust şi consistenţă de laptele matern, a devenit o afacere în ascensiune în România.
Fiind la mare căutare, crescătorii acestor animale admirabile încearcă să ofere clienţilor, pe lângă produsul-minune, şi ceva specific. Crescătorii de măgari susţin că aceste animale sunt inteligente, afectuoase, curajoase şi puternice, chiar dacă au reputația de fiinţe extrem de încăpăţânate.
Unul dintre crescători este Gabriel Mihaly, din judeţul Arad, specializat în salinoterapie. El sune că, din iubire faţă de mediul înconjurător, a decis să înființeze o fermă ecologică de măgăriţe. Terapeutul a achiziţionat un teren în apropiere de oraşul Arad, pe malul Mureșului, într-o zonă de mediu protejată, cu pădure, şi l-a populat cu zece măgăriţe. Numărul acestor animale a crescut constant în ultimii ani, iar în scurt timp măgăruşii născuți aici au devenit atracţia zonei.
„Aici colectăm laptele de măgăriţă şi îl comercializăm. Facem şi produse din lapte, dar mereu avem grupuri de copii şi de adulţi care vin să mângâie aceste animale extraordinare, pentru că este o terapie adevărată. Aceste animale au nişte caracteristici extraordinare şi am putea învăţa multe de la ele. Am început cu 10 măgăruşe şi repede am ne-am dat seama că piaţa cere mai mult. La ora actuală avem peste 30 de măgăruşi, mici şi mari”a, a spus Gabriel Mihaly.
„Animalele sunt mereu pe o păşune unde nu le deranjează nimeni, beau apă curată, au aer curat şi beneficiază de hrană ecologică. Laptele de măgăriţă este un panaceu, foarte bun din punct de vedere terapeutic, fiindcă ajută la oamenii cu probleme respiratorii, cu probleme de gât, gripă şi alte numeroase afecţiuni respiratorii. Laptele nostru are un succes extraordinar mai ales în rândul copiilor, dar şi al adulţilor, şi tot mai mulţi înţeleg că mai bine consumă ceva natural decât să aleagă calea medicamentelor. Laptele de măgăriţă are şi un gust foarte special care place copiilor, pentru că prin gust se aseamănă cu laptele de mamă, are foarte puţină lactoză şi aproape deloc grăsime. În plus ajută în orice alte probleme, reface flora bacteriană, flora intestinală, pentru doamne este extraordinar de bun pentru piele, iar doamnele ştiu asta, la fel ca în legenda Cleopatrei. Aşa că noi producem şi săpun cu lapte de măgăriţă, încercăm să ne folosim de acest panaceu cât mai mult posibil”, a relatat crescătorul arădean.
O măgăriţă produce în jur de jumătate de litru de lapte pe zi care poate fi colectat doar în anumite condiţii. Laptele este vândut de crescător la un preț mediu de 100 de lei pe litru.
În plus, măgăruşii terapeutului au început să atragă tot mai multă lume, în special copii, care nu se pot abţine să nu-i mângâie. Având deja o experiență de câțiva ani, Gabriel Mihaly îşi doreşte să demonteze preconcepțiile legate de acest animal deosebit și sensul peiorativ al cuvântului ‘măgar’.
Autor: Virgil Natea
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: Agerpres