Lipsa de informare și echipamentul defectuos , cauze ale accidentelor montane
Weekend plin pentru salvamontiștii sibieni.
Aceștia au fost solicitați să intervină în 4 situații, inclusiv într-un caz de stop respirator care din păcate a dus la deces.
Directorul Salvamont Sibiu, Dan Popescu, susține că în zonă, mod obișnuit nu se petrec atât de multe accidente, însă fluxul mare de turiști e legat și de nevoia omului de a ieși din casă după ridicarea restricțiilor.
În context, Dan Popescu atrage atenția iubitorilor muntelui că internetul nu e întotdeauna o sursă credibilă de informare:
Am avut vineri persoană blocată într-o zonă de abrupt, sâmbătă am avut un stop cardiorespirator care nu a mai putut fi salvat – colegii mei au reușit să-l scoată de trei ori din stop dar până la urmă s-a constatat decesul. Tot sâmbătă am avut o persoană în zona vârfului Negoiu care a necesitat transport, duminică am avut un apel pentru o persoană dispărută. Sunt cazuri unde din cauza echipamentului deficitar au fost intervenții foarte grele. Turiștii nu se mai informează ca pe vremuri asupra traseelor, găsesc foarte multe informații pe internet și, crezând că au toată tehnologia la îndemână nu mai cer atât de mult informații persoanelor avizate.
Turiștii sunt rugați să nu deterioreze amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele și să nu consume băuturi alcoolice deoarece acestea diminuează discernământul și capacitatea de efort.
Șeful Serviciului Public de Salvatori Montani din Brașov, Mircea Opriș, atrage atenția, printre altele, asupra informării temeinice în legătură cu traseul, prognoza meteo și condiţiile climatice locale:
Turiștii e bine să își ia toate datele referitoare la traseele unde vor să meargă. Pe internet apar tot felul de informații din care unele sunt neavenite și dacă te iei după ele poți să o pățești. Există o literatură scrisă de cei care umblă mult pe munte, cu descrieri foarte amănunțite asupra traseelor; acelea sunt mult mai bune decât ce apare pe internet. În al doilea rând, degeaba e vară, turiștii să-și pregătească echipamentul impermeabil pentru că vremea e foarte schimbătoare de la o oră la alta. În al treilea rând, niciodată să nu se plece singuri.
Oamenii mai sunt sfătuiți să informeze jandarmii montani, salvamontiștii sau cabanierul cu privire la traseul ales, lăsând datele lor de contact, să folosească numai traseele marcate și să nu se abată de la traseu, evitând scurtăturile.
Salvatorii montani mai atrag atenția că, pe lângă respectarea măsurilor de protecție pentru prevenirea îmbolnăvirilor de Covid 19, turiștii trebuie să nu se aventureze în zone necunoscute.
Valeriu Russu