Majoritatea antreprenorilor mureșeni sunt nemulțumiți de e-Factura
Sistemul e-Factura bulversează micile întreprinderi care se plâng că măsura nu face decât să le crească costurile și să le dea multe bătăi de cap, mai ales dacă nu au cunoștințe digitale bune.
Din acest motiv, apelează la alte firme specializate, ceea ce înseamnă noi costuri.
În plus, programul informatic deja se blochează, iar pentru a putea urmări situația facturilor e nevoie de înrolare în SPV (Spațiul Privat Virtual) la ANAF, care dă numeroase erori și e tot pe bani.
Cel mai mult au de suferit firmele mici și ONG-urile, spune pentru Radio Tg.Mureș președintele Federației Patronale a IMM-urilor din Regiunea Centru, Radu Bălănean:
Majoritatea întreprinzătorilor se plâng și, în primul rând, de costuri, pentru că asta înseamnă să ne achiziționăm un program de facturare. Ne-au crescut costurile la energie, ne cresc costurile la chirii, ne cresc costurile, în general, și acum a apărut un cost nou. Chiar și eu m-am confruntat cu erori de sistem. (E-Factura) bulversează micile întreprinderi și o să le aducă costuri ridicate și amenzi. Simplu. Dar și îngreunarea activității.
Potrivit unui sondaj al Consiliului național al IMM-urilor, peste 60 % dintre antreprenorii mici spun că nu au abilitățile digitale necesare pentru a opera în sistemul e-factura.
De asemenea, șapte din zece întreprinzători spun că nu se rezolvă evaziunea fiscală cu aceste măsuri de digitalizare.
În plus, scopul digitalizării este exact opusul sistemului e-factura, mai spune Radu Bălănean:
Evaziunea fiscală vine dintr-o altă zonă, dintre cei nefiscalizați pe de o parte, deci care a activitate nefiscalizată, acolo e evaziunea fiscală, și marea evaziune pe care o știm. Acolo sunt problemele. În principiu, digitalizarea este în regulă. Problema e a pregătirii întreprinzătorilor. Nu toți se descurcă. Scopul digitalizării acesta ar fi: eficiență și costuri mult mai mici.
Reprezentanții mediului de afaceri trag semnale de alarmă cu privire la dificultățile e-Factura și impactul pe care noile măsuri fiscale le au asupra activității lor. Ei solicită guvernanților vouchere care să ajute micile firme să facă digitalizarea.
Pe lângă acestea mai solicita extinderea până la 31 decembrie 2024 a perioadei de grație în care nu vor fi impuse amenzi. În caz contrar, activitatea multor firme va avea de suferit, în timp ce alți întreprinzători vor migra către zona gri a economiei, mai spun reprezentanții oamenilor de afaceri.
Autor: Cristina Bulbescu