Pâinea care conţine coloranţi va fi interzisă din 15 ianuarie
Printr-un ordin al Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, comercianţii vor fi obligați să vândă doar pâine fără coloranţi.
„Făină, sare şi apă. Asta ar trebui să conţină, în mod normal, o pâine. Însă, în goană după profit, mulţi dintre producători măsluiesc reţetele, în special pentru pâinea neagră, şi combină făină albă cu cacao, caramel şi alţi coloranţi, pentru ca produsul final să fie închis la culoare. Din 15 ianuarie, toate acestea vor fi interzise”, au precizat oficiali ANPC.
Nutriționistul prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi atrage atenția că „nici pâinea caldă pe care o cumpărăm din hipermarketuri şi supermarketuri nu are nici o legătură cu prospeţimea. Aceasta este făcută din aluat congelat din import, ce conţine emulgatori care ne pot afecta sănătatea. Nici brânzoaica sau croasantul scoşi din cuptor nu sunt alimente proaspete. Ar trebui să scrie pe produs că este obţinut din aluat congelat. Este publicitate mincinoasă, practic îţi sugerează, şi tu crezi, că mănânci un produs proaspăt şi el este exact o mumie băgată la cuptor”, a mai declarat Mencinicopschi.
Și pâinea toast ar trebui să aibă o durată de valabilitate de 30 de zile, maximum 60 de zile, dar pe piaţă găsim pâine din import cu durată de valabilitate de şase luni. Cât de naturală este pâinea asta ?”, se întreabă dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Vali Blajovan
Sursa: bzi.ro